26.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSportIgaş cere demisia ministrului Barbu pentru "declaraţii părtinitoare" privind susţinerea Timişoarei

Igaş cere demisia ministrului Barbu pentru „declaraţii părtinitoare” privind susţinerea Timişoarei

Senatorul de Arad Traian Igaş cere demisia ministrului Culturii, Daniel Barbu, pentru „declaraţii părtinitoare” privind susţinerea Timişoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, transmite corespondentul Mediafax.

În competiţie se află mai multe oraşe, între care şi Arad.

Senatorul de Arad Traian Igaş (PDL), fost ministru al Administraţiei şi Internelor, arată, într-o declaraţie de presă transmisă luni, că „este impardonabilă declaraţia ministrului Daniel Barbu de la Timişoara, declaraţie prin care îşi exprimă sprijinul necondiţionat pentru candidatura oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021”.

„Îi reamintesc dânsului că, până acum, mai multe oraşe şi-au manifestat intenţia de a candida, printre care şi Arad (…) Domnule ministru, cu tot respectul, în calitate de senator de Arad, vă cer să vă daţi demisia din fruntea Ministerului Culturii pentru declaraţiile părtinitoare pe care le-aţi făcut”, afirmă Igaş.

El se întreabă „cine analizează în primă fază acest dosar de candidatură”.

„Nu cumva ministerul pe care îl conduceţi chiar dumneavoastră? Ca arădean, voi face lobby pentru oraşul meu, chiar dacă lăsaţi să se înţeleagă faptul că lobby-ul nu contează în faţa dosarului de candidatură”, spune Igaş.

Municipiul Arad şi-a lansat, în 5 martie, candidatura la titlul de „Capitală Culturală Europeană 2021”, evenimentul având loc la Bruxelles, la Parlamentul European, în prezenţa câtorva sute de invitaţi, între care europarlamentari şi membri ai Comitetului Regiunilor.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că sprijină candidatura municipiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi va face lobby pentru ca dosarul de candidatură al oraşului să fie de nerefuzat.

„Obiectivul pentru mine, personal, ca şi pentru prietenii mei din Timişoara, fie că îi servesc pe timişoreni la primărie, fie la Bucureşti în Parlament, interesul nostru este de a promova o cascadă de proiecte în următorii ani pentru a face de nerefuzat candidatura oraşului la statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Sigur, puteţi bănui că lobby-ul contează foarte mult, dar elementul, piatra de temelie, dosarul de candidatură trebuie să arate nu numai că oraşul e splendid ca sit, ci şi că este unic în Europa. Dumneavoastră ştiţi mai bine care sunt instituţiile Timişoarei, e vorba şi de instituţiile de cultură, de muzeele din Timişoara (…)”, a declarat Barbu.

Întrebat dacă la fel promite lobby şi în alte oraşe din România, candidate la statutul de Capitală Culturală Europeană, Daniel Barbu a dat asigurări că nu a făcut un astfel de angajament în oraşele contracandidate.

„Vă promit că nu am făcut niciun alt angajament în altă parte. Aici e o maşinărie care merge înainte. De aceea nu cred că aveam de ce să fiu echivoc, cu tot respectul pentru alte oraşe din Romania”, a spus el.

Până acum şi-au manifestat intenţia de a candida oraşele Arad, Alba Iulia, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Sfântu Gheorghe şi Iaşi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă