Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, susţine că nu trebuie să se vorbească în acest moment despre o nouă lege a Sănătăţii, având în vedere că aceasta a fost „picătura care a umplut paharul” şi i-a făcut pe români să protesteze.
„Eu nu cred că în acest moment trebuie să vorbim despre o nouă lege a Sănătăţii. Cei care în acest moment nu înţeleg care a fost ultima picătură şi insistă în continuare pe o anumită linie înseamnă că înţeleg ceva greşit, fundamental greşit. Eu cred că este nevoie de schimbări în sistemul sanitar, fiindcă există probleme uriaşe în ceea ce priveşte Casa Naţională de Asigurări, care este de fapt un stat în stat. Deci, acolo sunt probleme uriaşe, finanţarea spitalelor, pachetul de bază, multe lucruri care trebuie analizate şi trebuie văzut dacă este nevoie de o nouă lege sau este nevoie de reglementări sectoriale în diferite subsegmente din domeniul sanitar”, a declarat Kelemen, într-un interviu acordat AGERPRES.
El a adăugat că specialiştii din Ministerul Sănătăţii şi ministrul de resort trebuie să facă o analiză profundă, dar nu una „în 24 de ore”, ci una cu studii de caz, care să identifice problemele din sistem.
„O analiză serioasă, profundă, cu studii de caz, unde şi în ce mod ar trebui să corectăm problemele care nu merg bine în sistemul sanitar şi abia după aceea putem discuta despre un nou proiect. Dar Ministerul Sănătăţii trebuie să fie cel care să fie iniţiatorul şi nu altcineva şi specialiştii trebuie să fie cei care să spună care sunt problemele şi care sunt răspunsurile la aceste probleme, nu altcineva, nu din afara MS”, a explicat preşedintele UDMR.
El a spus că a atras atenţia, încă din decembrie, când s-a pus în discuţie proiectul legii Sănătăţii că există anumite reţineri şi că trebuie făcută o analiză.
„Eu am spus care este poziţia noastră şi acum trebuie să spun că, din păcate, sau din fericire – depinde de poziţia unde te aşezi – am avut dreptate când am spus: „Opriţi-vă, staţi un pic să vedem care este într-adevăr situaţia”. Am avut dreptate şi de aceea nici în acest moment eu nu insist să mergem cu o viteză vecină cu nebunia când vezi ce se întâmplă în ţară, cam ce vede societatea, cam ce doreşte societatea, atunci nu poţi să bagi în ultima sută de metri piciorul în acceleraţie. Deci, aici trebuie văzut şi în ce an suntem, în ce context politic şi social suntem. Aceste lucruri trebuie văzute”, a completat preşedintele UDMR.
El a adăugat că a susţinut şi în coaliţie că este nevoie să fie făcută o analiză de către o echipă de specialişti din toate domeniile sanitare, ci nu de oameni din afara sistemului.