15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportHasotti si ai lui, tradatorii Aliantei?

Hasotti si ai lui, tradatorii Aliantei?

Dupa cinci ore de dezbateri sterile si blocaj parlamentar, PSD a reusit sa impuna ieri in Senat dezbaterea statutului minoritatilor, in dauna dezbaterii modificarii regulamentului, ceruta de aliati. Votul a fost de 52 la 48 in favoarea… opozitiei, cu largul concurs al catorva senatori ai coalitiei majoritare. Pe numele lor Hasotti, Campeanu, Vasilescu, Stratila.
Nimic nu prevestea inaintea sedintei blocajul in care avea sa intre ditamai Senatul Romaniei. Tonul a fost dat de liberalul Puiu Hasotti care, cu un glas plangaret, a rugat opozitia sa voteze regulamentul pentru a termina o data pentru totdeauna cu “starea de tensiune care deterioreaza relatiile dintre noi ca senatori”. In caz contrar, “tensiunea tinde sa degenereze”. Asa ca liberalul a cerut dezbaterea regulamentului pe toata durata zilei. Solcanu a sarit ca ars din fotoliu si s-a declarat “uimit” si “stupefiat” de cererea lui Hasotti. Cauza? Cum poate sa-i stea mintea liberalului la regulament, cand pe ordinea de zi sunt nu mai putin de 15 legi prioritare pentru integrare. Pe langa acestea, si legea privind statutul minoritatilor, al carei termen de dezbatere expira chiar ieri, urmand sa fie adoptata tacit. Coalitia a sustinut adoptarea tacita, in timp ce PSD si PRM s-au impotrivit cu inversunare. Solcanu a plusat si a amenintat: “Noi nu vom accepta sa lucram daca legea minoritatilor nu pleaca din Senat dezbatuta”. Cu alte cuvinte, PSD avea de gand sa boicoteze sedintele Senatului si din acest motiv. In acelasi timp, Solcanu a propus prelungirea termenului de dezbatere a legii la… 60 de zile. Aliatii, bineinteles, nu si nu! Vacaroiu s-a simtit si el dator sa intervina: “O sa ajungem la un blocaj”. De aici discutia aluneca, inevitabil, catre regulament. Vacaroiu s-a infuriat: “Putem sa modificam doar articolul din regulament care se refera la revocarea presedintelui, dar sa nu blocam…”. Adica, vezi, Doamne, alianta este vinovata pentru blocaj, din cauza grabei de a-l rasturna din functie, iara nu fratia PSD-PRM!
Enervat, Radu Berceanu sare la tribuna si-i acuza pe pesedisti de rea-credinta si ca blocheaza intentionat lucrarile Parlamentului. “Cand faci un lucru cu rea-credinta, se va intoarce impotriva ta…, aplicarea acestor proceduri cu rea-credinta nu face decat sa blocheze…, mai avem sa ne punem pioneze pe scaun sau sa ne blocam in lifturi ca sa nu ajungem la sedinta si sa nu fie cvorum!”, spune Berceanu.
Vacaroiu s-a enervat teribil. Rosu la fata, nea Nicu s-a aplecat peste pupitru si a urlat la democrat: “Daca eu imi dau demisia si numiti un interimar, sunteti de acord sa discutam legile prioritare?! Va rog eu sa mi-o confirmati si iau o astfel de decizie…, va rog eu sa mi-o spuneti”. Berceanu il priveste ironic, insa nu face pasul final de a cere demisia lui nea Nicu. Probabil si-a dat seama la timp ca e o cacealma. Intrebat dupa sedinta de ziaristi daca si cand isi va da demisia, Vacaroiu s-a rezumat sa precizeze ca asteapta un raspuns de la Berceanu, care, la randul sau, a declarat ca “acesta este un act unilateral”.
Dupa mai bine de trei ore de pauza, Alianta propune un compromis: prelungirea termenului pentru statutul minoritatilor daca se stabileste clar o data la care sa fie adoptat regulamentul. Se inainteaza si o zi: joia viitoare, la ora 12.
Evident, pesedistii nu sunt de acord si vin cu o contraoferta prin Mircea Geoana, care aduce mai mult a smecherie. Molipsit probabil de la colegii de partid, versati in trasul sforilor, Geoana propune prelungirea termenului cu inca 15 zile de azi inainte. In cazul statutului minoritatilor, daca in aceste 15 zile nu se da vot final, el va fi obligatoriu adoptat tacit. In cazul regulamentului nu functioneaza insa regula adoptarii tacite, ceea ce inseamna ca dezbaterile pot continua la nesfarsit, caci nimeni nu s-a gandit la sanctiuni. Propunerea PSD a fost adoptata, desi aliatii erau majoritari. Au votat alaturi de Opozitie tocmai Puiu Hasotti si Radu Campeanu (PNL), precum si Gavrila Vasilescu (PUR). Intrebat de ziaristi de ce a votat alaturi de PSD, Hasotti a explicat fara prea multa convingere ca ar fi votat “contra” PSD, dar sistemul de vot i-a inregistrat pe invers optiunea. Colegii din jurul sau spun insa ca liberalul a votat clar in favoarea propunerii lui Geoana. Serban Cezar Stratila, de la PNL, s-a abtinut.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă