6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportHamilton a doborât recordul lui Schumacher

Hamilton a doborât recordul lui Schumacher

Sextuplul campion mondial de Formula 1, Lewis Hamilton, s-a impus în etapa a 12-a a Campionatului Mondial, pe circuitul de la Portimao, și a mai dărâmat un record deținut de Michael Schumacher. Victoria din Portugalia a fost cea de-a 92-a din cariera pilotului de la Mercedes, făcând ca performanța deținută de legendarul Schumi (91 victorii) să devină istorie.

Începutul de cursă a fost unul dificil pentru pilotul în vârstă de 35 de ani. Cu toate că a plecat din pole-position, Hamilton a fost depășit încă din primul tur de Valtteri Bottas, colegul său de la Mercedes. Hamilton s-a menținut în permanență în plasa mai tânărului său coechipier, iar în turul cu numărul 20 a reușit, într-un final, să preia șefia cursei.

După ce l-a depășit pe finlandez, Lewis Hamilton a pilotat fără greșeală și s-a menținut pe prima poziție până la final, terminând cursa cu un ecart de 25.592 secunde față de Bottas, respectiv 34.5 secunde față de ultimul ocupant al podiumului, olandezul Max Verstappen (Red Bull).

„Nu am visat niciodată că voi ajunge în poziția în care mă aflu astăzi”, a declarat Hamilton reporterilor de la Sky Sports.

Britanicul egalase recordul de 91 de victorii deținut de cel poreclit „Baronul Roșu” în urmă cu doar două săptămâni, pe circuitul de la Nuerburgring.

13 ani de succes

Lewis Hamilton a fost lansat în „Marele Circ” de echipa McLaren în 2007, an în care obținea prima sa victorie cu ocazia Marelui Premiu al Canadei. Alături de gruparea fondată de Bruce McLaren a devenit campion mondial un an mai târziu, pentru ca în 2013 să plece la Mercedes. În monopostul constructorului german a cunoscut gloria deplină, adăugându-și în palmares încă cinci titluri mondiale în Formula 1. „Nu am avut un glob de cristal când am ales să vin la Mercedes. Tot ce am făcut a fost să dau ce am mai bun zi de zi”, declara britanicul în urmă cu ceva vreme.

Victoria de pe circuitul de la Portimao îi mărește avansul pilotului britanic în fruntea clasamentului. Cu 77 de puncte în plus faţă de coechipierul său, finlandezul Valtteri Bottas, cu cinci etape înainte de final, Hamilton face un pas în plus spre al şaptelea titlu mondial la piloţi și îi poate spulbera lui Michael Schumcher ultimul record pe care germanul îl mai deține în Formula 1.

Contractul lui Hamilton cu Mercedes va expira la finele actualului sezon, iar deocamdată părţile nu au discutat despre reînnoirea lui. Sezonul 2020 din Formula 1 contină weekend-ul viitor în Italia, cu Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă