36.4 C
București
sâmbătă, 2 iulie 2022
AcasăSportGuvernul va desecretiza stenograma ultimei ședințe a Executivului din 29 octombrie, în...

Guvernul va desecretiza stenograma ultimei ședințe a Executivului din 29 octombrie, în care s-a discutat proiectul privind dezvăluirile din dosare

Guvernul va desecretiza stenograma ultimei ședințe a Guvernului, din  29 octombrie, în care s-a discutat proiectul lui Șerban Nicolae, privind dezvăluirile din dosare, se arată într-un comunicat de presă al Executivului, remis redacției.

Citește și: VIDEO. UPDATE Livia Stanciu, preşedintele ÎCCJ: Sunt împotriva modificărilor legislative privind dezvăluirile din dosare propuse de senatorul Nicolae. Reacţia lui Ponta

”Având în vedere eroarea tehnică din comunicatul de presă din data de 29 octombrie a.c., pentru o transparență totală, Guvernul României va emite un act normativ în urmatoarea ședință de guvern, prin care va fi desecretizată stenograma discuțiilor privind aprobarea punctelor de vedere pe marginea proiectelor de lege propuse Guvernului pentru avizare”, precizează comunicatul.

Citește și: Guvernul invocă o eroare tehnică în cazul anunțului privind avizul sancţionării dezvăluirii informaţiilor

Miercuri seară, un comunicat al Guvernului anunțat că a fost avizat favorabil un proiect de lege pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetăţenii care dezvăluie informaţii din dosarele penale.

Citește și: Ce spune Ponta despre proiectul de lege care interzice presei să facă dezvăluiri din dosare de corupție

Ulterior, Executivul a schimbat comunicatul privind actele normative adoptate în şedinţa de miercuri şi a refăcut forma avizului emis la acest proiect, comunicând acum că avizul este nefavorabil, invocând o eroare tehnică.

Inițiativa senatorului PSD Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvăluirea de informaţii care potrivit legii nu au caracter public dintr-o cauză aflată în curs de cercetare se pedepsește cu închisoarea, a trecut tacit de Senat la începutul lunii octombrie, conform Mediafax.

Propunerea legislativă a senatorului Şerban Nicolae modifică Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reformulării dispoziţiilor articolelor 276 şi 277, prin care se incriminează presiunile asupra justiţiei şi respectiv compromiterea intereselor justiţiei, arată sursa citată.

Potrivit propunerii legislative, articolul 276 din Codul penal se modifică, astfel că declaraţia publică cu caracter nereal, făcută cu intenţie, la adresa unui judecător, al unui complet de judecată sau unui organ de urmărire penală, făcută cu scop de intimidare a acestora, de oricare dintre părţi, direct sau prin reprezentanţi autorizaţi, în legătură cu instrumentarea unei proceduri judiciare aflată în curs de desfăşurare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.

În plus, articolul 277 se modifică, astfel că divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se obţină sau să se administreze o probă, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, dezvăluirea fără drept de mijloace de probă sau înscrisuri oficiale într-o cauză penală, înainte de a dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă.

Cele mai citite

Raliul Târgu Mureș: Mașina lui Mihai Leu a scăpat de sub control. Doi copii au fost răniți

Incident la raliul de la Târgu Mureș. Mașina condusă de către Mihai Leu a ieșit în afara traseului, iar doi copii au suferit răni. Se...

Românii care merg în Bulgaria trebuie să știe că s-au actualizat taxele de drum

În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă...
00:02:04

VIDEO: Times Square se află printre locurile în care New York-ul ar putea interzice armele

Deputații din New York au votat vineri noi legi privind armele de foc, care interzic accesul armelor în "locuri sensibile", inclusiv Times Square, și...
Ultima oră
Pe aceeași temă