Într-un comunicat de presă, Executivul susţine că afirmaţiile europarlamentarului PDL Cristian Preda legate de riscul pierderii unor fonduri europene sunt ipocrite şi politicianiste din moment ce culpa pentru eventualele tăieri de fonduri revine guvernelor succesive ale PDL, potrivit Rtv.net.
„Toate problemele din prezent, în ceea ce priveşte fondurile europene, sunt cauzate tocmai de guvernele PDL, adică exact zona politică ce acum acuză nereguli. De aceea, acuzaţiile lui Cristian Preda sunt nu doar politicianiste, ci mai ales ipocrite. Ori domnul Preda nu are informaţii corecte, ori intenţiile sale sunt pur demagogice. Tindem să credem că este vorba despre ambele scenarii”, se arată într-un comunicat de presă de la Palatul Victoria.
În comunicat se aminteşte că actualul Executiv se află în funcţie de numai 3 luni, în timp ce PDL a gestionat problema fondurilor timp de trei ani, perioadă în care a izbucnit scandalul legat de utilizarea banilor din programul POSDRU de către Ministerul Muncii, iar zeci de licitaţii ar fi fost trucate. „Totodată, din cauza guvernului PDL, România riscă suspendarea plăţilor din iulie 2013 pe Programul Operaţional pentru Pescuit. PDL a sabotat practic un program care aduce în ţară peste 300 de milioane de euro”, susţine actuala putere.
Guvernul arată că în doar trei luni de la instalare s-au obţinut progrese importante în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor de coeziune, chiar şi în situaţia în care din iulie nu s-au mai trimis cereri de rambursare la Comisia Europeană pentru a se verifica în ce măsură sistemul de management şi control este funcţional. „La data de 07 mai 2012 Romania a utilizat, din alocarea financiară de aproximativ 19,6 miliarde de euro (alocare aferentă perioadei 2007 – 2013), aproximativ 7,4 %, situându-se pe ultimul loc între Statele Membre ale Uniunii Europene, beneficiare de fonduri structurale şi de coeziune (…) În prezent, rata de absorbţie este de aproximativ 10 la sută (comparativ cu situaţia existentă la începutul lunii mai)”, se arată în comunicatul citat.
Guvernul USL susţine că acum trebuie să rezolve problemele create de guvernarea PDL în ceea ce priveşte banii UE. „Problemele deosebit de grave identificate de partea comunitară se referă în special la încălcarea prevederilor directivelor europene în domeniul achiziţiilor publice, ca urmare a derulării unor proceduri de achiziţie publică pentru atribuirea unor contracte în mod preferenţial, cu îngrădirea accesului liber la finanţările europene şi existenţa conflictului de interese. De asemenea, o problemă majoră o constituie şi modalitatea defectuoasă de cheltuire a fondurilor publice în perioada menţionată (atât fondurile europene, cât şi cofinanţarea naţională aferentă). Pe baza acestor concluzii, Comisia Europeană a decis aplicarea unor corecţii financiare substanţiale atât proiectelor la nivelul cărora au fost constatate nereguli în implementare, precum şi corecţii financiare orizontale aplicate la nivelul Programelor Operaţionale, corecţii care vor greva asupra bugetului de stat”, se mai spune în luarea de poziţie a Guvernului.
Cristian Preda a lansat, luni, un atac la adresa primului-ministru Victor Ponta şi a ministrului pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, afirmând că Guvernul este responsabil pentru pierderea banilor de la Bruxelles. La finalul şedinţei BPN a PDL, primvicepreşedintele demcrat-liberal a declarat că oficialii UE au constatat „paralizia” administraţiei româneşti.
„Se anunţă sancţiuni drastice referitoare la fondurile europene. Membrii BPN ai PDL au analizat de altfel în domenii sectoriale şi vom prezenta în zilele următoare caz cu caz ce s-a întâmplat în administrarea fondurilor europene. Ceea ce constatăm cu toţii cu mare tristeţe este că de când Victor Ponta ajuns la Guvern nu mai sunt bani europeni care să vină în România. Oficialii de la Regio au contat paralizia administraţiei publice româneşti”, a precizat Cristian Preda.
Prim vicepreşedintele PDL a adăugat că ,,este interesat” să afle care este ,,opinia domnului Leonard Orban, fost Comisar European care pare să anunţe de câte ori intervine public mai degrabă stări de fapt decât acţiuni pe care le asumă ministerul pe care îl conduce domnia sa”: „Domnul Orban vine de fiecare dată şi constată. Un ministru nu trebuie să facă analize, trebuie să acţioneze, să ne spună care e calea de urmat”.