7.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSportGuvernul discută modificarea Legii revoluţionarilor. Nu elimină condiţia noului certificat

Guvernul discută modificarea Legii revoluţionarilor. Nu elimină condiţia noului certificat

Guvernul discută modificarea Legii revoluţionarilor, pentru a-i repune în plată pe răniţii fără grad de invaliditate şi reţinuţii la Revoluţia din 1989, ale căror indemnizaţii au fost sistate dintr-o eroare, dar fără a elimina condiţia noului certificat.

Proiectul de ordonanţă a fost pregătit pentru şedinţa de miercuri, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Preşedintele Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Adrian Sanda, iniţiatorul ordonanţei, a precizat că actul normativ reglementează doar problema răniţilor fără grad de invaliditate şi a reţinuţilor, nu şi cea a noului certificat contestat de către o parte dintre revoluţionari.

"Este mai mult o rectificare ce nu a fost acceptată de Consiliul Legislativ să fie reglementată printr-o simplă erată. A fost o eroare materială, provocată de un «copy-paste», prin care răniţii fără grad de invaliditate şi reţinuţii, care au primit indemnizaţii până la 31 decembrie 2014, erau acum lăsaţi în afară", a spus Sanda.

La începutul anului, Secretariatul a transmis un comunicat în care a precizat că, dintr-o regretabilă eroare de redactare a OU 95/2014, pentru beneficiarii Legii 341/2004 privind recunoştinţa pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, care au calitatea de rănit, fără grad de invaliditate, cât şi pentru cei care au calitatea de reţinut a fost omisă plata indemnizaţiei de 1,10, motiv pentru care, în cel mai scurt timp, va fi iniţiată procedura de îndreptare a acestei erori.

Luni, sute de revoluţionari au reluat protestele în Piaţa Victoriei, solicitând Guvernului retragerea ordonanţei de urgenţă prin care ei sunt obligaţi să obţină noi certificate prin care să ateste că au avut "un rol determinant" la Revoluţie.

Revoluţionarii spuneau, săptămâna trecută, că sunt nemulţumiţi că nu au primit un răspuns de la premier şi că vor continua protestul la sediul Guvernului şi greva foamei, până când va fi retrasă OUG privind obligativitatea obţinerii de noi certificate.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, spunea că ordonanţa conţine "aberaţii" şi "erori materiale", "erori impardonabile", adăugând că va solicita eliminarea acestor prevederi din actul normativ.

Liviu Pop a susţinut anterior că retragerea OUG nu poate fi operabilă, însă, în Parlament, pe traseul legislativ, se vor putea face eventuale corecturi.

Sute de revoluţionari au protestat şi săptămâna trecută în Piaţa Victoriei. În urma acestui protest, premierul Victor Ponta a cerut Corpului de control să verifice activitatea Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari începând din 1990, în principal modul în care au fost acordate certificate de revoluţionar, au declarat surse din Guvern.

Potrivit OUG nr. 95 din 29 decembrie 2014, revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, vor fi obligaţi să obţină noi certificate prin care să ateste că au avut "un rol determinant" la Revoluţie, pentru a obţine indemnizaţii.

Pentru aceasta, Guvernul a introdus un nou titlu de revoluţionar, cel de "Luptător cu Rol Determinant", mai scrie Mediafax.

Acest nou titlu, care stă şi la baza condiţiilor de acordare şi care va fi atribuit sub sancţiune penală pentru date false, este definit acum de Guvern ca fiind acordat celor care, în perioada 14 – 22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, dar "doar în localităţile" în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Revoluţionarii dezaprobă afirmaţia potrivit căreia plecarea cuplului Ceauşescu din data de 22 decembrie 1989 ar fi constituit sfârşitul Revoluţiei.

Cele mai citite

Horoscop 6 noiembrie 2024. Racii nu trebuie să se suprasolicite mental

Horoscop 6 noiembrie 2024. Vezi ce îți rezervă astrele la mijlocul primei săptămâni din noiembrie! Horoscop 6 noiembrie 2024 BerbecCu Mercur în sectorul spiritual, ești mai...

Autoritățile olandeze și franceze percheziționează birourile Netflix într-o anchetă privind frauda fiscală

Autoritățile franceze și olandeze au percheziționat marți birourile gigantului de streaming Netflix din Paris și Amsterdam, în cadrul unei anchete de fraudă fiscală, a...

De ce aleg tinerii cash-ul într-o lume digitalizată

Prima generație care a crescut cu tehnologia la îndemână, preferă să aibă numerar în buzunar Un fenomen paradoxal și tot mai interesant a început să...
Ultima oră
Pe aceeași temă