4 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSportGuvernul ar putea să-şi asume răspunderea pe măsurile de criză

Guvernul ar putea să-şi asume răspunderea pe măsurile de criză

Membrii Guvernului iau în calcul asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri privind reducerile de pensii şi salarii cu 15 şi respectiv, 25%. Asta pentru că nu mai au la dispoziţie nici două săptămâni până la 1 iunie, când aceste măsuri ar trebui să intre în vigoare. Măsurile nu sunt însă pe placul Opoziţiei, care ameninţă cu o moţiune de cenzură, potrivit Realitatea.net.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că din punctul său de vedere, asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile de redresare economică este o “varianta viabilă”.

“Ţinând cont de complexitatea lor (măsurilor de criză – n.r.), eu mi-aş asuma răspunderea. Dar acesta este un punct de vedere personal”, a spus ministrul de Interne, Vasile Blaga.

Şi minstrul Transporturilor, Radu Berceanu, crede că “până la urmă tot la soluţia asumării răspunderii se va ajunge, pentru că este şi o problemă de timp”.

Asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri privind reducerile de pensii şi salarii va fi întâmpinată cu o încercare de răsturnare a guvernului, avertizează opoziţia. Primul contraatac vine din partea preşedintelui PSD, Victor Ponta, acesta precizând că social-democraţii vor depune “imediat o moţiune de cenzură, conform Constituţiei”.

CES nu a reuşit să dea, luni, un aviz favorabil sau negativ scrisorii de intenţie elaborat de Guvern către FMI deoarece nu s-au întrunit cele trei pătrimi din voturi fie pro, fie contra. Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabilă a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronală a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care nu există o avizare, favorabilă sau nefavorabilă.

Sindicatele nu sunt de acord cu reducerea fondului de salarii la societăţile cu capital majoritar de stat, în condiţiile în care au avut loc deja disponibilizări, şi nici cu reducerea pensiilor cu 15%, unde “s-ar putea accepta o micşorare diferenţiată”, potrivit lui Bogdan Hossu.

Şedinţa plenului CES s-a amânat pentru marţea viitoare.

Cele mai citite

Atac la Paris, lângă Turnul Eiffel. Un francez a ucis un turist german. Alte două persoane sunt rănite

Un tânăr francez, cunoscut ca având simpatii islamiste, dar și, aparent, cu tulburări psihice, a atacat mai mulți trecători în centrul Parisului, în apropiere...

Recomandări ANPC de Moş Nicolae, legate de jucării și dulciuri

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă părinţilor, în contextul sărbătorii de Moş Nicolae, să achiziţioneze dulciuri numai din...

Trupa de rock KISS a susținut ultimul concert. “Ceea ce am realizat este extraordinar”

Sâmbătă seară, trupa KISS a încheiat ultimul spectacol din turneul de adio "The End of the Road", la faimoasa Madison Square Garden din New...
Ultima oră
Pe aceeași temă