34.8 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSportGuvernul, ameninţat să fie dat în judecată de românii din Diaspora: secţiile...

Guvernul, ameninţat să fie dat în judecată de românii din Diaspora: secţiile de vot din Italia şi Spania, reduse cu 80%

MAE reduce drastic numărul secţiilor de votare din străinătate faţă de alegerile prezidenţiale din 2009, iar Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a anunţat că, dacă situaţia nu va fi remediată, va acţiona Guvernul în judecată „pentru încălcarea fără precedent a Constituţiei” şi va sesiza organismele internaţionale.

Într-un comunicat remis redacţiei „România liberă”, FADERE apreciază că acţiunea Guvernului român de reducere a numărului secţiilor de votare în afara ţării este o sfidare pentru românii din Diaspora.

Doar pentru Spania şi Italia acestea au fost reduse cu 80%.

Conform declaraţiilor preşedintelui FADERE, Daniel Ţecu, Federaţia „atrage atenţia Guvernului României că dacă acesta nu îşi va reconsidera atitudinea faţă de Diaspora şi nu va reveni asupra deciziei de a reduce numărul secţiilor de votare, blocând astfel un drept constituţional, îl vom acţiona în judecată pentru încălcarea fără precedent a Constituţiei şi vom sesiza organismele internaţionale”.

În anul 2004 erau 153 de secţii, la referendumul din mai 2007 au fost 186 de secţii, la parlamentarele din 2008 s-a ajuns la 221 secţii de votare, iar la alegerile din 2009 au fost 294 secţii de votare.

Pentru referendumul din 29 iulie 2012, Guvernul a aprobat doar 141 secţii de votare pentru toată Diaspora, mai puţine chiar decat în anul 2004, se arată în comunicat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă