16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSportGuvern facut pe coltul mesei

Guvern facut pe coltul mesei

Premierul desemnat, Liviu Negoita, l-a nominalizat pe fostul pesedist Gabriel Oprea in fruntea Ministerului de Interne. Acesta a mai ocupat portofoliul Internelor timp de trei saptamani in Guvernul PDL-PSD, dar a demisionat in urma scandalului numirii lui Virgil Ardelean la DGIPI. Instalarea "Vulpii" in fruntea serviciului "Doi s’un sfert" fara aprobarea lui Mircea Geoana a fost si prima fisura in coalitia de guvernamant.  Oprea a renuntat la carnetul de membru PSD si a infiintat in Parlament grupul independentilor. Impreuna cu fostul fotbalist Anghel Iordanescu a anuntat recent ca il sustine pe seful statului in campania electorala si la scurt timp Basescu l-a ridicat in grad.

 

In Cabinetul Negoita se mai gasesc doua nume noi: deputatul PDL Valeriu Tabara (Agricultura) si secretarul de stat Cristian Irimie (Sanatate). Restul listei este parca trasa la indigo dupa cea cu care s-a prezentat Lucian Croitoru in Parlament. Conducerea Legislativului a primit ieri componenta noului Guvern, dar cu o interpretare fortata a regulamentului de functionare a celor doua Camere, votul de investitura s-ar putea amana pana dupa 6 decembrie, cand are loc al doilea tur de scrutin al prezidentialelor. Astfel, in timp ce PDL se grabeste, lista lui Negoita fiind alcatuita in trei zile in loc de zece, reprezentantii majoritatii au decis sa joace cartea tergiversarii, pentru a nu crea premisele dizolvarii Parlamentului dupa prezidentiale. 

 

Gabriel Oprea (mai), valeriu Tabara (Agricultura) si Cristian Irimie (Sanatate) sunt singurele nume noi propuse de Liviu Negoita in componenta Cabinetului sau. Premierul desemnat anuntase ca nu va opera modificari majore pe lista ministrilor cu care va veni in fata Parlamentului, dar a reusit sa surprinda cu o nominalizare in persoana lui Gabriel Oprea, fost membru PSD. Acesta a fost pentru mai putin de o luna ministru al Internelor in Guvernul PDL-PSD, dar a demisionat in urma scandalului numirii lui Virgil Ardelean la DGIPI, care a fost si prima fisura in coalitia de guvernamant. Ulterior, Oprea a renuntat la carnetul de membru al PSD, formand in Parlament grupul independentilor. Relatia sa cu Mircea Geoana s-a deteriorat rapid, acesta acuzandu-l de "tradare" pentru apropierea fata de PDL si Traian Basescu.

 

De altfel, seful statului l-a ridicat in grad anul acesta pe Gabi Oprea, la pachet cu Neculai Ontanu si Anghel Iordanescu, ofiteri in rezerva, fosti pesedisti si ei. Cel de-al doilea nume nou de pe lista Cabinetului Croitoru este al deputatului PDL Valeriu Tabara, care a spus ca nu se astepta la nominalizarea sa pentru Ministerul Agriculturii si spera ca intreaga echipa de ministri sa aiba "receptivitate la colegii parlamentari". Cristian Irimie inchide lista noutatilor din Guvernul Negoita. El este in prezent secretar de stat in Ministerul Sanatatii, este medic primar obstetrica-ginecologie si are experienta de manager in mai multe institutii. Irimie spune ca a acceptat pe loc propunerea premierului desemnat, pentru ca o considera "onoranta".

Cabinetul propus de Liviu Negoita ii mai include pe Vasile Blaga (Dezvoltare si Turism), Daniel Funeriu (Educatie, Cercetare, Tineret si Sport), Gheorghe Pogea (Finante), Mihai seitan (Munca), Radu Berceanu (Transporturi si Comunicatii), Adriean Videanu (Economie si Comert), Mihai Stanisoara (Aparare), Catalin Predoiu (Justitie), Bogdan Aurescu (Externe), Sulfina Barbu (Mediu) si Theodor Paleologu (Cultura). Premierul desemnat a explicat ca ar fi dorit un Guvern de uniune nationala pe care majoritatea parlamentara l-ar fi controlat si l-ar fi putut demite in orice moment, Guvern ce ar fi putut negocia cu institutiile financiare internationale, dar ca PSD, PNL si UDMR nu au vrut sa se angajeze. Intrebat de ce nu a dat curs invitatiei lui Mircea Geoana de a participa la o discutie in cursul zilei de ieri, Negoita a spus ca nu are nevoie de sfaturi: "Eu am invitat conducerile partidelor sa discutam, dar nu au venit. Ii recomand sa sfatuiasca parlamentarii PSD sa dea votul Cabinetului Liviu Negoita". Primul-ministru desemnat a transmis Parlamentului lista ministrilor propusi.

Sansele de investire in Parlament sunt minime
Ziua de ieri a adus nu doar o noua propunere de echipa guvernamentala, ci si o accentuare a discrepantelor dintre intentii si declatii publice. Pe de o parte, chiar daca democrat-liberalii si presedintele Traian Basescu sunt avantajati de pastrarea in functie, chiar si cu atributii reduse, a Cabinetului Boc II, liderul PDL, Emil Boc, a declarat ca prefera sa fie dat in aceasta saptamana un vot asupra cabinetului Negoita.

Mai ales ca premierul desemnat s-a grabit si, fata de predecesorul sau, Lucian Croitoru, a trimis Parlamentului lista ministrilor propusi si programul de guvernare in doar trei zile, fata de zece, permise de Constitutie. De partea cealalta, desi il acuza pe presedinte ca urmareste "sa ramana cu Internele si Boc" pana la alegeri, reprezentantii majoritatii parlamentare au decis sa joace cartea tergiversarii, un vot asupra cabinetului Negoita urmand a se da cel mai devreme dupa primul tur al alegerilor prezidentiale. Aceasta, pentru a nu crea premisele dizolvarii Parlamentului.

Proceduri pentru amanarea votului in plen
Astfel, liderii PSD au discutat ieri, in Biroul Permanent National, variantele procedurale pe care le au la dispozitie pentru a amana un verdict in cazul cabinetului Negoita. "Decizia noastra este de a nu legitima prin prezenta noastra o astfel de parodie pe care Basescu o pregateste inca o data", a anuntat liderul PSD, Mircea Geoana. seful social-democratilor a evitat insa sa precizeze daca parlamentarii PSD vor absenta la sedintele, in comisii si in plen, dedicate membrilor cabinetului Negoita. Geoana a spus doar ca urmatorii pasi tactici vor fi stabiliti cu reprezentantii noii majoritati parlamentare. Pentru a deturna insa atentia de la tergiversare, liderul PSD a vorbit despre necesitatea de a fi modificata in Parlament Legea raspunderii ministeriale, astfel incat Guvernul interimar Boc II sa poata inainta proiectul de buget pentru 2010.

 

Iar legea responsabilitatii fiscale, care are drept termen in acordul cu FMI 30 noiembrie, a fost depusa ieri la Senat de grupul PSD in regim de urgenta. In demersul lor de a amana un vot asupra cabinetului Negoita, reprezentantii PSD, PNL, UDMR si ai minoritatilor nationale folosesc atat Regulamentul sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, cat si campania electorala. Pentru a putea fi stabilite calendarul audierilor ministrilor propusi si data votului in plen, este nevoie de convocarea unei sedinte de Birouri Permanente reunite. In cursul diminetii de ieri, s-a vehiculat ideea ca aceasta sa aiba loc ieri, doar ca Liviu Negoita a trimis abia dupa-amiaza lista ministrilor propusi. In indeplinirea acestei etape procedurale are un rol-cheie  Mircea Geoana insusi. O sedinta comuna a BP nu poate fi convocata decat de presedintii celor doua Camere.

 

Apoi, intervine campania electorala. Alesii au decis sa-si ia liber saptamana urmatoare, asa ca doar saptamana aceasta mai pot fi gasiti parlamentari prin Casa Poporului. Dupa cum s-a vazut insa si in cazul cabinetului Croitoru, cand alesii nu s-au grabit cu audierile, este improbabil sa asistam acum la o mobilizare de natura sa produca un vot in plen pana la sfarsitul saptamanii. Aceasta, si datorita Regulamentului sedintelor comune, pasibil de interpretari dupa bunul plac. Concret, in Regulament scrie ca "Birourile Permanente stabilesc data sedintei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului si listei Guvernului". Pe holurile Parlamentului se discuta insa tot mai intens sa se interpreteze paragraful cu pricina in sensul ca stabilirea datei sa aiba loc in termen de 15 zile, si nu in sensul ca votul trebuie sa aiba loc in termen de 15 zile de la scrisoarea premierului desemnat.

 

Din cauza unei virgule, votul in plen asupra cabinetului Negoita ar putea fi impins astfel dupa 6 decembrie, data turului doi al alegerilor prezidentiale. Pe de alta parte, Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, a afirmat ca intentioneaza sa convoace astazi sedinta Birourilor Permanente reunite, insa presedintele Senatului, a carui prezenta este indispensabila pentru convocarea sedintei, "este in concediu, in campanie".

Cele mai citite

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

Mașină de aproape o jumătate de milion de dolari, la Registrul Auto Român

O mașină în valoare de aproape o jumătate de milion de dolari a fost adusă la Registrul Auto Român pentru efectuarea inspecției tehnice. Mașina...
Ultima oră
Pe aceeași temă