3.2 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSportGruia: Am propus MAI suspendarea la cerere a unor poliţişti, pentru a...

Gruia: Am propus MAI suspendarea la cerere a unor poliţişti, pentru a evita disponibilizările

Liderul Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Marin Gruia, a declarat, joi, că a propus conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor suspendarea la cerere din activitate a unor poliţişti, pe o perioadă de doi-trei ani, pentru evitarea disponibilizărilor, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) au discutat, joi, cu ministrul Traian Igaş şi cu şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, despre restructurările din MAI şi despre reducerea normei de hrană.

Marin Gruia a spus că discuţia de aproximativ două ore a fost benefică pentru că lipsa dialogului social a dus la unele tensiuni între sindicate şi minister.

Gruia a precizat că reprezentanţii SNPPC au făcut propuneri viabile care vor fi analizate joi şi vineri de către conducerea MAI, urmând ca luni sau marţi să aibă loc o nouă întâlnire şi să se ajungă la o decizie comună.

Liderul SNPPC a mai spus că luni va fi organizat un protest în faţa Ministerului de Interne, pentru care sindicaliştii au luat deja aprobare de la primărie şi la care vor participa aproximativ o mie de oameni.

Propunerea cea mai importantă a sindicaliştilor a fost suspendarea din activitate, la cerere, pe o perioadă de doi-trei ani, a poliţiştilor care şi-au exprimat această intenţie, Gruia precizând că este convins că cel puţin o parte dintre aceştia nu vor mai dori să se întoarcă în minister.

El a dat ca exemplu situaţia de la Poliţia Judeţeană Iaşi, unde câteva sute de poliţişti şi-au depus deja cererile de suspendare din activitate.

Gruia a precizat că ministrul Igaş a fost deschis la această propunere, a spus că nu s-a mai gândit la această soluţie până acum şi că a solicitat conducerii MAI să analizeze propunerea sindicaliştilor.

Marin Gruia a precizat că, în ceea ce priveşte structurile de arme ale ministerului, sunt peste o mie de angajaţi care s-ar putea suspenda la cerere.

În ceea ce priveşte reducerea normei de hrană, Gruia a spus că pe indicatorii de plată din prima parte a anului nu s-au făcut disponibilizările prevăzute în buget, astfel că reprezentanţii MAI au fost nevoiţi să recurgă la această măsură, care este provizorie.

Liderul sindical a mai spus că dacă ministerul acceptă propunerea lor de suspendare din activitate a unor poliţişti s-ar rezolva aproximativ 70% din nevoia de disponibilizări.

Disponibilizările din Ministerul Administraţiei şi Internelor vor începe în aproximativ 30 de zile, a anunţat, joi, ministrul Traian Igaş, precizând că după studierea şi rectificarea organigramelor toate posturile vor fi scoase la concurs şi ulterior ocupate.

Igaş a amintit că bugetul pe anul 2011 obligă conducerea MAI să recurgă la restructurări, procesul fiind îngreunat de faptul că legea privind unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat al ministerului pe anul 2011 a fost respinsă în Parlament.

Ministrul a mai spus că până vineri seară speră să se încheie analiza organigramelor de personal şi ca acestea să fie îmbunătăţite, inclusiv să devină mai flexibile, mai comprimate şi să se reducă numărul de posturi din Aparatul central.

Igaş a adăugat că la finalul acestui proces scopul este ca din cei aflaţi în misiune în stradă să nu dispară niciun post.

Igaş a asigurat că din luna iulie, respectiv de la începutul trimestrului trei, angajaţii MAI nu vor avea de suferit în ceea ce priveşte salariile.

În ceea ce priveşte reducerea normei pentru hrană în luna iunie cu 550 de lei, ministrul a spus că diferenţa va fi redată poliţiştilor în trimestrul trei, asigurând că există prevederi bugetare în acest sens.

Ministrul a mai subliniat că, potrivit Notei-raport aprobate în 1 iunie, măsura acordării a 130 de lei din valoarea financiară a normei de hrană pentru lucrătorii MAI va fi aplicată numai în luna iunie, urmând ca din trimestrul III al anului în curs să se acorde diferenţa aferentă.

Camera Deputaţilor nu a adoptat proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, anterior proiectul fiind respins de Senat.

Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând, totodată, disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape.

Cele mai citite
00:01:45

Ucrainenii se tem pentru soldați acum când vine iarna

Ucrainenii se tem acum mai mult pentru soldați decât pentru ei când vine iarna și rușii vizează din ce în ce mai mult infrastructura...
00:00:40

VIDEO. Panică în timpul zborului! Un bărbat a deschis ușa pentru ieșirea de urgență

Un bărbat neidentificat, în vârstă de 38 de ani, a creat haos în noaptea de duminică (26 noiembrie), folosind ieșirea de urgență a unui...

O nouă conducere la PAID România. Cine face parte din noua echipă

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a aprobat noi directori în cadrul PAID, dar și a altor societăți de asigurare. Într-un comunicat de presă, transmis România...
Ultima oră
Pe aceeași temă