10.3 C
București
joi, 23 septembrie 2021

„Greii” sportului românesc trag semnalul de alarmă

Nadia Comăneci, Simona Halep, Ilie Năstase, Cristian Gaţu, Alina Dumitru, Ştefan Birltalan, Gabriela Szabo şi Camelia Potec au participat, miercuri, la dezbaterea inițiață în Senatul României de Şerban Nicolae şi Daniel Zamfir. Așa cum era și firesc, principala temă a discuțiilor a fost slaba finanțare de care federațiile sportive au parte.

Simona Halep a făcut un apel către senatori pentru a ajuta tenisul românesc prin investiții în infrastructură şi prin acordarea de finanţare federaţiei. „Avem nevoie de o sală în care să se joace meciurile echipei de Fed Cup a României. Sunt mulţi copii care au nevoie de susţinere, mai ales că tenisul este un sport scump şi nu poate fi susţinut prea mult de familie. De asemenea, nu mi se pare normal ca Federaţia Română de Tenis să nu primească finanțare. Tot ce îmi doresc este să se construiască săli şi un sistem pentru noile generaţii”, a declarat jucătoarea care ocupă locul secund în clasamentul WTA.

O opinie pertinentă a avut și fostul campion mondial la handbal Ştefan Birtalan, care a susținut că sportul trebuie să redevină o prioritate pentru România: „De ce alte ţări din jurul nostru pot face lucruri deosebite pentru sport şi noi nu putem? Am 72 de ani şi sper să apuc să intru într-o sală de 20.000 de locuri în România. Vecinii noştri au câte 3-4 într-un singur oraş, asta e realitatea. Sportul este cel mai bun ambasador al României peste hotare”.

Fosta campioană olimpică la atletism, Gabriela Szabo, este de părere că fără primăriile care finanțează diverse discipline, sportul românesc nu ar putea să supravieţuiască doar cu banii primiți de la MTS. „Mi se pare extraordinar că avem cadrul legal azi ca primăriile din România să poată să susţină performanţa în sport. Dacă nu ar fi ele, sportul românesc nu ar putea să supravieţuiască cu bugetul pe care îl are Ministerul Tineretului şi Sportului”, a spus fosta atletă.

Efectele subfinanțării sportului românesc se vor resimți cel mai bine în vară, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar dezastrul va fi cuantificat, cel mai probabil, prin numărul scăzut de medalii.

Cinci medalii a cucerit România la Jocurile Olimpice din 2016. Prin comparație, în 1984, la Los Angeles, am câștigat 53.

Ultima oră
Pe aceeași temă