21.9 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Granzii Europei vor liga lor, liga bogaților

Formațiile de top din Anglia, Franța, Germania, Italia și Spania negociază în secret pentru a deveni membrii fondatori ai unei noi competiţii, intitulată „European Premier League”.

Manchester United, Liverpool, Real Madrid și PSG sunt doar câteva din echipele din elita Europei care au aderat la această idee. Mai mult, în spatele acestui proiect grandios s-ar afla chiar FIFA, care ar fi apelat deja la banca JP Morgan pentru a face rost de 6 miliarde de dolari în vederea lansării competiţiei.

UEFA se opune

După ce în decembrie 2018 revista germană „Der Spiegel” a anunţat că a descoperit planurile unor cluburi europene de top, în frunte cu Real Madrid, vizând înfiinţarea unei noi ligi, grupul Ligilor Europene (EL), ce reprezintă 25 de campionate, printre care Premier League, Bundesliga şi La Liga, şi-a exprimat opoziţia faţă de orice astfel de idee.

La rândul său, preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, se opune categoric. La începutul anului 2019, șeful fotbalului european a spus că nu va exista nicio superligă cât timp el va fi preşedintele UEFA, iar Andrea Agnelli va fi în fruntea ECA.

Zvonurile privind noua competiție reapar chiar la momentul la care UEFA a anunțat că premiile pentru participarea la cele două întreceri continentale intercluburi, Champions League şi Europa League, vor fi reduse în următorii cinci ani, din cauza impactului financiar al pandemiei.

Având în vedere miza financiară, „European Premier League” poate deveni un instrument de șantaj și presiune pe care marile echipe europene să îl folosească în relația cu forul fotbalistic continental.

În acest moment, câștigătoarea Ligii Campionilor ajunge să încaseze la finalul competiției aproximativ 100 milioane de euro. Spre comparație, câștigătoarea noii competiții ar urma să primească un bonus colosal, de aproape 500 de milioane de euro.

Ultima oră
Pe aceeași temă