Gheorghe Berceanu, ambasador oficial al Campionatelor Mondiale de lupte de la București

În perioada 12-18 noiembrie, la București, la Sala Polivalentă „Ioan Kunst-Ghermănescu“, vor avea loc Campionatele Mondiale de lupte rezervate categoriei de vârstă tineret sub 23 de ani.

Share

Cristian Frisk 0 comentarii

Actualizat: 17.10.2018 - 16:48

Federația Română de Lupte l-a numit drept ambasador oficial al acestei competiții pe marele campion Gheorghe Berceanu (foto dreapta alături de Alin Grigore, secretar general al Federației Române de Lupte).

România va organiza în premieră o competiție de dimensiune mondială în domeniul luptelor. De-a lungul timpului, lobby-ul internațional prestat de către Federația Română de Lupte s-a materializat prin aducerea unor competiții importante în țara noastră, însă niciodată forul diriguitor nu a acordat României o asemenea organizare.

În acest context, Federația Română de Lupte, care va coopera cu Ministerul Tineretului și Sportului sau cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, pregătește minuțios toate detaliile pentru ca Mondialele să iasă așa cum trebuie.

Iubitorii de lupte vor avea ocazia să vadă sportivi care se vor duela pe saltea la ambele stiluri, libere și greco-romane, în program fiind și lupte feminine.

 

Cine este Gheorghe Berceanu

Marele campion al luptelor românești, Gheorghe Berceanu, a primit funcția onorifică de ambasador oficial al Campionatelor Mondiale sub 23 de ani de la București. Din această postură, Berceanu va promova competiția în zilele rămase până la start, urmând a fi, la nevoie, și consultant pe probleme de specialitate.

Gheorghe Berceanu a practicat luptele libere, la categoria de greutate de 48 de kilograme, fiind laureat olimpic cu aur la München, în 1972, respectiv argint la Montreal, în 1976. Multiplu campion național, la individual și pe echipe, Gheorghe Berceanu a adus României două titluri mondiale, 1969 și 1970, dar și trei titluri continentale, 1970, 1972 și 1973.

Marele său regret, după cum se exprima hâtru într-o emisiune televizată, a fost că nu a reușit să cucerească titlul de campion județean al Doljului său natal.

 

Universiada la patinoar

În anul 1981, România a organizat Universiada de vară, în program fiind incluse și luptele (libere și greco-romane). Atunci, saltelele au fost instalate în incinta vechiului Patinoar 23 August din București, care în anotimpul cald era utilizat pentru diverse alte tipuri de activități, fiind redat hocheiului și patinajului la începutul lunii septembrie.   

Comentarii