15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportFuncționarii certați cu legea scapă de suspendare

Funcționarii certați cu legea scapă de suspendare

Angajații statului trimişi în judecată pentru fapte de corupţie nu vor mai fi suspendați, iar cei deja suspendați vor fi repuși în funcție în termen de 30 de zile, potrivit unei legi votate de Parlament.

 

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 170 de voturi „pentru”, 93 „împotrivă” şi şapte abţineri, proiectul de modificare a Legii privind Statutul funcţionarilor publici (188/1999). Deputații au decis abrogarea prevederii potrivit căreia funcţionarii publici sunt suspendaţi din funcţie în cazul în care sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni, inclusiv de corupţie şi de serviciu. A fost introdusă și o prevedere care permite repunerea în funcție a funcționarilor care au fost deja suspendați. Aceștia „îşi reiau raportul de serviciu la 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dacă de la data dispunerii măsurii şi până la expirarea termenului prevăzut de prezentul articol nu au fost supuşi unor măsuri privative de libertate”.
Camera Deputaţilor a res-pins, astfel, obiecţiile preşedintelui Klaus Iohannis, conţinute în cererea de reexaminare asupra acestui proiect. Camera Deputaților este for decizional, iar președintele nu mai poate cere reexaminarea legii, întrucât și-a exercitat, deja, acest drept.

Deputatul Solomon: Să nu-i -condamnăm la -pauperizare

„În reglementarea normelor privind regimul juridic al răspunderii trebuie avută în vedere atât instituirea unor măsuri pentru protejarea funcţionarului public, cât şi statuarea unor măsuri de natură a proteja interesele autorităţii sau instituţiei publice”, se menţionează în raportul comisiilor reunite de muncă și administrație.
La dezbateri, președintele Comisiei  de muncă, Adrian Solomon (PSD) a susţinut că „se demonstrează, prin atâtea cazuri în ultima vreme, că mulţi funcţionari au fost ţinta atâtor abuzuri din partea unor delatori şi din partea unor procurori, fiind trimişi în judecată, judecaţi şi achitaţi de către instanţe”. „Ce se întâmplă cu perioada în care, conform legii, ei au fost suspendaţi din raporturile de serviciu? Prin urmare, acei oameni au dreptul la despăgubiri, au fost puşi să şomeze fără drept de muncă. Trebuie să aibă drept de muncă, nu să-i condamnăm apriori la sărăcie şi la pauperizare şi trebuie să avem grijă ca ei să nu influenţeze prin locul de muncă cercetările”, a afirmat Solomon, în susţinerea abrogării acestei prevederi.
„Un funcţionar trimis pentru fapte grave de corup-ţie e firesc să lucreze în aceeaşi instituţie în continuare?“, a replicat deputatului PMP Emil-Marius Paşcani. „Poate ar trebui ca acesta să fie şi premiat pentru faptele de corup-ţie pentru care este cercetat“, a adăugat Paşcani.

Iohannis a trimis legea la reexaminare

În luna mai legea a fost trimisă la reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului arătând că excluderea cu totul a funcţionarilor publici, inclusiv a înalţilor funcţionari publici, din sfera aplicării măsurii suspendării raportului de serviciu în cazul trimiterii în judecată, mai ales pentru infracţiuni care au legătură cu funcţia deţinută, „generează multiple efecte negative“.
„Suspendarea de drept şi suspendarea facultativă a raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul trimiterii în judecată sunt măsuri provizorii destinate protecţiei entităţii angajatoare şi se bucură, în prezent, de un cadru normativ şi jurisprudenţial bine conturat şi fundamentat“, se menţionează în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului.
Astfel, suspendarea de drept din funcţie în cazul trimiterii în judecată este prevăzută şi pentru alte categorii socioprofesionale: judecători constituţionali, magistraţi sau practicieni în insolvenţă. Totodată, contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în cazul în care salariatul a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă