7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportFulham, promovare de 150 de milioane de euro

Fulham, promovare de 150 de milioane de euro

În timp ce Liga și Federația din România dezbat în aceste zile schimbarea sistemului competițional al Ligii 1 într-unul cu 16 formații, marea nemulțumire a echipelor autohtone fiind aceea că ar putea pierde câteva zeci de mii de euro din drepturile de televizare, englezii ne demonstrează încă o dată decalajul de ani lumină pe care îl avem față de fotbalul adevărat.

În finala play-off-ului pentru promovarea în Premier League, Fulham a câștigat derby-ul londonez cu Brentford, cu scorul de 2-1, după prelungiri, și a revenit pe prima scenă a celui mai tare campionat de fotbal din lume. Ambele goluri ale formației antrenate de Scott Parker au fost marcate de fundașul Joe Bryan, în minutele 105 și 117, în timp ce pentru Brentford a înscris Henrik Dalsgaard, mult prea târziu însă, în minutul 120+3.

Pentru această performanță, gruparea de pe Craven Cottage și-a asigurat o rotunjire a bugetului cu nu mai puțin de 135 de milioane de lire sterline (aproximativ 150 milioane de euro). „Având în vedere situaţia generată de coronavirus, probabil că impactul financiar al promovării va fi mai bine primit ca niciodată. O creştere a veniturilor oferă cluburilor platforma pe care se pot dezvolta atât pe teren cât şi în afara lui”, a spus Tim Bridge, directorul Deloitte’s Sports Business Grup.

Spre comparație, pentru a ne face o idee despre nivelul fotbalului românesc, în sezonul trecut, toate cluburile din Liga 1 au generat (drepturi TV, bonusuri UEFA, sponsorizări, bilete) aproximativ 70 de milioane de euro.

Chiar dacă în sezonul 2020-2021 va retrograda înapoi în Championship, Fulham va mai încasa încă 75 de milioane de lire sterline, acesta fiind aşa-numitul sprijin financiar „parachute payments” pe care orice formație care „pică” din Premier League îl primește.

Sezonul trecut, Aston Villa, la acea vreme nou promovată în Premier League, a stabilit un record mondial pentru o echipă care ajunge în prima ligă a unui campionat de top din Europa. Formaţia din Birmingham a cheltuit 130 de milioane de euro pe transferuri.

În afară de Fulham, în Premier League au mai promovat Leeds United și West Bromwich Albion.

 

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă