Senatorul UDMR Gyorgy Frunda – cel care prin amendamentele propuse în Senat a amputat activitatea ANI – susţine că aprecierile negative ale Comisiei Europene aduse României în privinţa ANI confirmă argumentele sale. „Practic, Comisia Europeană a confirmat ceea ce am spus eu”, a declarat Frunda pentru HotNews.ro. Senatorul susţine că nu nici una din criticile din raport nu i se poate atribui şi că nu a făcut altceva decât să pună legea ANI în conformitate cu Constituţia.
Raportul pe Justiţie face referiri clare la amendamentele făcute în Parlament. În opinia senatorului Frunda, nici această critică nu i se poate atribui. „Această lege a fost votată de 115 senatori care au fost de acord că astfel legea va deveni constituţională. Resping însă orice acuzaţie care îmi este adusă. Nu cred că un stat mai este democratic atunci când un senator ales este criticat pentru opiniile sale politice”, a mai declarat senatorul UDMR Gyorgy Frunda.
Frunda susţine că raportul Comisiei Europene pe Justiţie prezintă exact punctele sale de vedere asupra legii. „În privinţa legii ANI, cred că raportul prezintă aceleaşi puncte de vedere pe care le-am exprimat şi eu în Parlament. Raportul susţine o lege ANI în conformitate cu Constituţia, aşa cum am afirmat şi eu. Practic, Comisia a confirmat ceea ce am spus eu. Cred că acum ar fi oportună o şedinţă parlamentară extraordinară. Mai întâi însă aş vrea să văd şi eu decizia Curţii Constituţionale luată în urma sesizării trimise de preşedinte „, a declarat Frunda. El mai susţine că nu crede că amendamentele adoptate de Senat la propunerea sa sunt cele care au determinat criticile din raport. „Nu cred că eliminarea comisiilor de cercetare a făcut Comisia să fie atât de critica”, a mai declarat Frunda.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda este cel care a amendat în două rânduri legea ANI prin care activitatea instituţiei a fost diminuată drastic, fiind redusă practic la un depozitar al declaraţiilor de avere. Prin amendamentele senatorului Frunda au fost eliminate comisiile de cercetare a averilor şi a fost diminuat termenul de trei ani la un an în interiorul căruia ANI poate efectua verificări asupra averilor persoanelor care şi-au finalizat mandatul. De asemenea, Frunda a iniţiat şi amendamentul în privinţa formularelor declaraţiilor de avere publice, din care au fost eliminate metalele preţioase, bijuteriile, obiectele de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, precum şi obiectele care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro. În ultimele două luni aceste amendamente au fost criticate la cel mai înalt nivel de către mai mulţi ambasadori şi chiar de către preşedintele Traian Băsescu.