FRF obligă cluburile din Liga I să înființeze echipe de fotbal feminin

Cluburile din Liga I trebuie să îşi înfiinţeze echipe de fotbal feminin începând cu sezonul 2020-2021 pentru a putea primi licenţa din partea Federaţiei Române de Fotbal, conform unei hotărâri adoptate, miercuri, de Comitetul Executiv al FRF.

Share

Rl online 0 comentarii

04.07.2019 - 09:10

„Noi avem acum cea mai mare creştere în fotbalul feminin din Europa. În 2014 doar 500 de fete jucau fotbal în România, iar azi sunt peste 50.000. Decizia de azi este de a introduce în sistemul de licenţiere al cluburilor de Liga I obligativitatea să aibă mai întâi 20 de jucătoare U15 legitimate, apoi o echipă de senioare şi una de junioare U13. Cluburile de Liga I vor putea să îşi formeze singure echipele feminine, fie să intre în asociere cu cluburile de fotbal feminin deja existente. La decizia istorică de azi am avut un singur vot împotrivă, cel al domnului Valeriu Argăseală (n.r. - preşedintele FCSB). Bugetul unei echipe de senioare la ora actuală este de 10.000 de euro. Nu cred că pentru o echipă de Liga I reprezintă un efort financiar o asemenea investiţie”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, într-o conferinţă de presă.

Întrebat ce va face finanţatorul FCSB, Gigi Becali, care a anunţat vă se va retrage din fotbal dacă va fi obligat să îşi înfiinţeze o echipă feminină, Burleanu a răspuns: „Nu ştiu, trebuie să îi fie adresată dânsului această întrebare. Dar decizia de azi e una clară. Mai ales că le oferim cluburilor un răgaz de timp de 6 luni. Dar cred că ar trebui să ne mutăm atenţia asupra criteriului de licenţiere privind academiile de copii şi juniori pentru că acolo cluburile vor trebui să investească mult mai mult decât la feminin”.

Obligativitatea face parte din măsurile conducerii FRF de dezvoltare a fotbalului feminin prin intermediul cluburilor cu echipe participante în campionatul masculin Liga I.

Astfel, începând cu sezonul 2020-2021, toate echipele care vor activa în campionatul Ligii 1I trebuie să îndeplinească cerinţa de a înregistra minimum 20 de jucătoare care să evolueze în Campionatul Naţional U15 feminin. Aceasta este o condiţie obligatorie pentru primirea licenţei de a evolua în Liga 1. Echipele au posibilitatea de a semna un protocol de colaborare cu un club de fotbal feminin din Liga 1, Liga 2 sau Liga 3, caz în care echipa va participa în competiţiile de junioare cu numele clubului de Liga I masculin.

În plus, În şedinţa Comitetului Executiv de miercuri s-a decis ca începând din sezonul 2021-2022, pentru a primi licenţa de Liga I, cluburile din primul eşalon au nevoie de un punctaj al academiei de copii şi juniori de minimum 60 de puncte din cele 100 posibile. Evaluarea academiilor este un proces ce va avea loc anual.

Comentarii