FOTO: timesofisrael.com

Un preşedinte a fost salvat de sportul-rege: "Fotbalul mi-a salvat viaţa"

"Fotbalul mi-a salvat viaţa", a declarat fostul atacant George Weah, astăzi preşedintele Liberiei, ales de France Football cel mai valoros jucător african din toate timpurile.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 13.06.2019 - 21:21

Weah, în vârstă de 52 de ani, a amintit lucrurile pe care le-a învăţat graţie fotbalului: "E vorba de valorile tradiţionale, ca munca, respectul, voinţa, punctualitatea sau disciplina. Cred însă că fotbalul mi-a permis mai ales să cunosc mai bine oamenii, cu ajutorul culturilor, dar şi al educaţiei celor pe care i-am întâlnit. Cred că eu cunosc mai bine omul, fiindcă fotbalul este o adevărată şcoală a vieţii."

Weah a povestit cât de importantă a fost bunica în viaţa sa: "Este salvatoarea mea. M-a ajutat să nu ajung pe stradă sau consumator de droguri, ca mulţi tineri care n-au posibilităţi şi sunt lăsaţi să se descurce singuri. A făcut totul pentru mine. Apoi, fotbalul e cel care mi-a salvat viaţa, oferindu-mi atâtea posibilităţi să avansez în carieră. Uneori mă gândesc mai mult la toate acestea. Şi am lacrimi în ochi, fiindcă viaţa mea a fost minunată."

Câştigător al Balonului de Aur în 1995, Weah a vorbit despre influenţa pe care a avut-o această recompensă asupra lui şi a Africii. "În primul rând a schimbat puţin mentalităţile referitoare la africani. Începând de atunci, lumea şi-a spus că va trebui să ţină cont de noi, că fotbalul nu e rezervat doar europenilor sau sud-americanilor. Pentru mine, asta n-a schimbat foarte multe, fiindcă am fost pur şi simplu acolo la momentul potrivit. Pentru recunoaşterea Africii, a fost însă foarte important", a spus el.

Weah le-a mulţumit celor care l-au ales cel mai bun fotbalist african al tuturor timpurilor, dar şi celor care au avut încredere în el la începutul carierei, în primul rând lui Arsene Wenger, care i-a fost antrenor la AS Monaco.

Dacă ar fi votat, Weah l-ar fi ales cel mai bun jucător african pe camerunezul Roger Milla: "Eu cred că Roger (Milla) a reuşit lucruri extraordinare. Era un monstru. Ştia să facă totul şi am un respect profund pentru el, împotriva căruia am jucat puţin când era la Montpellier. Cred deci că l-aş fi pus pe primul loc."

Milla a înscris golurile Camerunului în meciul împotriva României (2-1) de la Cupa Mondială 1990. În 1994, el a devenit, la 42 de ani, cel mai vârstnic marcator din istoria Mondialelor, cu golul său împotriva Rusiei.

Comentarii