12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportFotbalul feminin prinde aripi în România

Fotbalul feminin prinde aripi în România

Declarat un obiectiv strategic al FRF încă de la instaurarea conducerii Burleanu, fotbalul feminin a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii ani. Comparativ cu anul 2014, când la startul competițiilor naționale s-au aflat 43 de echipe (27 cluburi), numărul echipelor a crescut cu peste 300%. Astfel, în urma centralizării cererilor de înscriere pentru sezonul 2020/2021, nu mai puțin de 144 de echipe, reprezentând 68 de cluburi, vor participa în întrecerile interne.

Începând cu sezonul 2020/2021, vor exista 7 competiții dedicate fotbalului feminin: 3 ligi de senioare (L1, L2, L3) și 4 competiții la nivel juvenil (U17, U15, U13, U11). Spre comparație, în 2014 existau doar 3 ligi: două de senioare (Superliga și Liga 1) și una de junioare.

Tot începând cu noul sezon intră în vigoare și obligativitatea cluburilor de fotbal masculin din Liga 1 de a-și înscrie o echipă de fotbal feminin în Campionatul Național U15. Majoritatea cluburilor au optat pentru varianta înființării unei echipe proprii, deși au avut posibilitatea încheierii unui protocol de colaborare cu echipele de fotbal feminin deja existente.

Echipele din Liga 1 masculină care și-au format propria secție de fotbal feminin sunt: Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Universitatea Craiova, FC Botoșani, FC Hermannstadt, FC Voluntari, Dinamo, Gaz Metan Mediaș, Astra, Academica Clinceni și Chindia Târgoviște. Celelalte 4 echipe, FCSB, Politehnica Iași, CFR Cluj și Viitorul, au încheiat protocoale de colaborare cu echipe de fotbal feminin.

În Campionatul Național U15 feminin vor evolua și reprezentantele a două formații de Liga a 2-a. Atât Rapid, cât și Turris-Oltul Turnu Măgurele, au optat pentru varianta formării propriei echipe, mai ales că efortul financiar nu este unul exagerat. Bugetul anual al unei echipe de fotbal feminin ajunge la doar 10.000 de euro.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă