15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportFotbalVictoria, singura opțiune cu Belarus. Statisticile sunt de partea României

Victoria, singura opțiune cu Belarus. Statisticile sunt de partea României

România o înfruntă mâine pe Belarus, de la ora 21:45, pe Arena Națională, în al doilea meci din cadrul preliminariilor Campionatului European de Fotbal din 2024.

După succesul cu 2-0 din Andorra, naționala condusă de Edi Iordănescu primește mâine, 28 martie, vizita Belarusului, iar victoria este singurul rezultat acceptat de cei peste 30.000 de fani care vor fi prezenți pe Arena Națională.

Statistica ne este favorabilă. Din cele 6 meciuri directe disputate, avem 4 victorii și două remize. În partidele oficiale am avut două duble confruntări, ambele contând pentru preliminarii de European. Mai întâi, în cursa pentru EURO 2008, am învins cu 3-1 atât la București, cât și la Minsk. Apoi, în 2010 și 2011, am reușit numai două remize, 0-0 la Minsk și 2-2 la București.

Ultimul duel direct dintre cele două naționale a avut loc pe 11 noiembrie 2020. Conduși de pe bancă de Mirel Rădoi, tricolorii se impuneau cu scorul de 5-3 în amicalul disputat pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești.

Dacă în trecut naționala condusă de Georgiy Kondratjev era un adversar incomod, acum Belarusul nu o duce foarte bine. Ultimul succes al adversarilor tricolorilor într-un meci oficial a avut loc acum doi ani, în martie 2021, când se impuneau cu scorul de 4-2 împotriva Estoniei.

În prezent, din cauza războiului dintre Ucraina și Rusia, Belarusul joacă meciurile considerate pe teren propriu în Serbia, la Novi Sad.

Totuși, chiar dacă vor învinge, tricolorii nu au garanția că cele trei puncte vor conta în clasamentul final al grupei I. Asta deoarece Belarusul ar putea fi exclusă de UEFA din competițiile continentale din cauza legăturilor sale cu Rusia. Verdictul poate sosi pe data de 4 aprilie 2023, atunci când are loc întrunirea Comitetului Executiv al UEFA.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă