15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleMondialul grevelor

Mondialul grevelor

Stewarzii şi şoferii de autobuz implicaţi direct în Mondialul din Africa de Sud au intrat în grevă din cauza reducerilor salariale. S-a ajuns chiar la violente confruntări de stradă cu Poliţia, care a folosit gaze lacrimogene!
Situaţie absolut halucinantă la finalul meciului Olanda-Danemarca (2-0), de luni seara, când peste o mie de suporteri care au asistat la partida din grupa E au fost blocaţi la stadionul Soccer City din Johannesburg, din cauza unei greve a şoferilor de autobuz. „Un grup de şoferi de autobuz au declanşat o grevă ilegală”, se arată într-un comunicat al societăţii care exploatează transportul public, care a înmânat fanilor blocaţi bilete gratuite pentru a se putea deplasa cu trenul sau cu alte mijloace de transport.
La sfârşitul lunii mai, şoferii societăţii de transport din Africa de Sud declanşaseră o grevă spontană de o zi, solicitând să fie angajaţi cu normă întreagă de la 1 iunie, nu de la 1 iulie, cum era prevăzut.
Cu câteva zile în urmă, însă, autorităţile oraşului Johannesburg ajunseseră la un acord istoric cu şoferii microbuzelor private, care se opuneau noii reţele de transport public create în vederea Cupei Mondiale de fotbal. Primarul oraşului, Amos Masondo, a anunţat că aproximativ jumătate din microbuzele private, respectiv 585 de vehicule, care fac legătura dintre Soweto şi stadionul Ellis Park, situate la aproximativ 15 kilometri distanţă, trebuie să-şi înceteze activitatea. În schimb, şoferii acestor microbuze vor primi acţiuni la Bus Operating Company, societatea însărcinată cu exploatarea autobuzelor din noua reţea de transport public creată la Johannesburg în vederea Cupei Mondiale din 2010.

Violenţe Poliţie-stewarzi

De ieri, Poliţia a preluat controlul direct al operaţiunilor de securitate pe două stadioane de la Cupa Mondială, după greva stewarzilor la Cape Town şi Durban, au anunţat, marţi, organizatorii competiţiei, informează AFP. „Situaţia va fi evaluată zilnic pentru a asigura securitatea evenimentului. În cazul unor probleme vom apela la alte firme pentru a ne ajuta în caz de probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al comitetului local de organizare (LOC), Rich Mkhondo.
Agenţii firmei de securitate, Stallion Security Consortium, care se ocupă de protejarea stadionului din Cape Town au părăsit postul de lucru, luni, cu trei ore înaintea începerii meciului Italia-Paraguay.
Greva de la stadionul Green Point a survenit după ce, duminică, la 90 de minute de la încheierea partidei Germania – Australia (4-0), poliţia sud-africană a fost nevoită să intervină cu gaze lacrimogene şi cu gloanţe de cauciuc pentru dispersarea stewarzilor care protestau pe stadionul Moses Mabhida din Durban.
Câteva sute de stewarzi au protestat faţă de reducerea salariilor de la 27 de euro la 20 de euro pe zi.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă