10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleMircea Sandu le ia apărarea lui Platini și Blatter: "Cum să nu...

Mircea Sandu le ia apărarea lui Platini și Blatter: “Cum să nu te surprindă că asemenea monștri ajung astfel?”

Fostul preşedinte al FRF, Mircea Sandu, le-a luat apărarea șefilor fotbalului mondial, Joseph Blatter și Michel Platini, ambii implicați în scandaluri de corupție. Sandu consideră o surpriză inculparea celor doi oficiali.

“Cum să nu te surprindă faptul că asemenea monştri ajung în astfel de situaţii? E o surpriză, deşi eu în continuare, atâta timp cât există prezumţia de nevinovăţie, consider că nu e nimic demonstrat. Sunt oameni care au făcut atât bine fotbalului european şi mondial şi trebuie să ne îndreptăm spre ei această credinţă că nu au comis fapte cu conotaţie penală. Sper cât de curând ca ei să-şi demonstreze nevinoţia, să poată să continue să conducă aceste două instituţii la nivelul foarte înalt la care le-au dus”, a afirmat Sandu, potrivit Mediafax.

Fostul şef de la Casa Fotbalui şi-ar fi dorit ca puterea de decizie a Comisiei de Etică a FIFA să fie aplicată şi de comsiile din cadrul FRF, în urmă cu un an şi jumătate. “Nu ştiu exact care e regulamentul Comisiei de Etică de la UEFA, dar sunt convins că ei au colaborat cu instituţiile din Elveţia, mă refer la Parchet sau alte organe de control. Noi însă, în perioada în care am fost eu preşedinte, nu am beneficiat de acest sprijin şi iată că o comisie sportivă, cum este cea de etică, a putut să acţioneze. Faţă de declaraţiile de acum un an şi jumătate ale noilor justiţiari din Casa Fotbalului, la noi nu s-au găsit soluţii precum cele luate de această comisie de etică a FIFA”, a mai spus Mircea Sandu.

Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, vicepreşedintele Michel Platini, care îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al UEFA şi secretarul general Jerome Valcke au fost suspendaţi pentru 90 de zile de Comisia de Etică a forului fotbalistic internaţional, informează BBC.

Perioada de suspendare a celor trei începe imediat şi se referă la orice activitate naţională şi internaţională legată de fotbal, putând fi extinsă cu 45 de zile.

Totodată, fostul vicepreşedinte al FIFA Chung Mong-joon a fost suspendat şase ani şi amendat cu 100.000 de franci elveţieni (91.500 de euro), pentru activităţi care au încălcat Codul de Etică al forului, legate de atribuirea organizării ediţiilor Cupei Mondiale din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar).

“Baza acestor sancţiuni o reprezintă investigaţiile camerei de specialitate a Comisiei de Etică”, se arată într-un comunicat al comisiei.

Blatter, Valcke şi Platini sunt cercetaţi de Comisa de Etică a FIFA pentru fapte de corupţie.

În urmă cu două săptămâni, Ministerul de Justiţie din Elveţia a deschis o procedură penală împotriva preşedintelui FIFA, Joseph Blatter, acesta fiind acuzat de “gestiune frauduloasă” şi “abuz de încredere.

Blatter este suspectat că a efectuat o “plată neloială” de două milioane de franci elveţieni în favoarea lui Michel Platini, preşedintele UEFA, care are deocamdată calitatea de martor în acest dosar. Această plată s-a făcut în 2011, în prejudiciul FIFA, pentru servicii prestate de Platini între 1999 şi 2002.

Vlacke era deja în stare de suspendare de mai mult timp, fiind bănuit de implicare într-o reţea de vânzare ilegală a biletelor la Cupa Mondială. Din 18 septembrie, directorul financiar şi secretarul adjunct al FIFA, germanul Markus Kattner, asigură interimatul după suspendarea lui Jerome Valcke.

FIFA se confruntă cu un mare scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari.

În urma acestui scandal, elveţianul Joseph Blatter a anunţat, la începutul lunii iulie, că demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost reales pentru a cincea oară. Blatter a câştigat, în 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la preşedinţia FIFA, după ce, în urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul său, prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursă.

Alegerile pentru şefia FIFA vor avea loc la 26 februarie 2016, iar Michel Platini anunţase deja că intenţionează să candideze la preşedinţia forului internaţional.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă