Anglia, țara care a inventat fotbalul, este recunoscută pe plan mondial și pentru cei trei lei prezenți pe echipament – Three Lions. Cu câteva luni rămase până la startul Cupei Mondiale din Qatar, iată motivul pentru care englezii au trei lei pe tricou.
Încă din 1872, de când a disputat primul meci internațional contra Scoției, Anglia a avut pe piept emblema cu cei trei lei. Acesta este, de fapt, logo-ul Federației de Fotbal din Anglia.
Istoria sa este însă mai veche, din secolul al XII-lea, când trei lei au fost folosiți pentru a motiva trupele din armată. Primul provenea de la Henric I, care avea un leu pe stindard la preluarea puterii în anul 1100. Apoi, el s-a căsătorit cu Adeliza, a cărei familii avea și ea un leu pe scut. Iar pentru a comemora acest eveniment a fost adăugat un al doilea leu. Iar în 1154, când Henric al II-lea s-a căsătorit cu Eleanor de Aquitania, a fost adăugat și al treilea leu.
Ulterior în acel secol, Richard Inimă de Leu a folosit cei trei lei de aur ca simbol al tronului englez și ulterior a apărut pe armele regale ale fiecărui monarh care a urmat. Din acest motiv, în 1863, când a luat naștere Asociația de Fotbal din Anglia, logo-ul a inclus și cei trei lei. De atunci, designul acestuia a fost modificat doar o dată, în 1949.
Anglia, una dintre cele mai bune echipe din istoria fotbalului
Se știe că englezii au inventat fotbalul și această echipă națională a avut tot timpul aspirații mari la fiecare turneu la care a participat, însă a câștigat Cupa Mondială o singură dată, în 1966 – „pe propriul teren”, însă este considerată mereu una dintre favorite.
În oferta de pariuri pe Mondial 2022 Anglia este considerată a treia favorită în Qatar, cu cota 8.00. Brazilia are cota 6.00 și pornește cu prima șansă, urmată de Franța, cu cota 7.50. Pe lista scurtă a favoritelor la turneul din iarnă mai sunt formații precum Argentina (cota 8.50) și Spania (9.50).
Pe lângă titlul mondial din 1966, Anglia a mai terminat de două ori pe locul 4, la edițiile din 1990 și 2018. Astfel, la ultima apariție a pierdut finala mică împotriva Belgiei. Ca borne negative, Anglia nu s-a calificat la edițiile din 1974, 1978 și 1994.
În ce privește parcursul de la Campionatul European, cel mai bun rezultat a fost obținut la ediția din 2021, în care Anglia a găzduit finala pe Wembley. Totuși, englezii au fost învinși în finală de Italia și au pierdut titlul continental pe teren propriu. Britanicii mai au două clasări pe locul trei, la edițiile din 1968 și 1996.
Recorduri din istoria echipei naționale a Angliei
Peter Shilton este jucătorul cu cele mai multe selecții în echipa națională a Angliei. Fostul portar a prins 125 de selecții între 1970 și 1990. El este urmat de fostul atacant Wayne Rooney (120 de selecții) și David Beckham (115 selecții).
Wayne Rooney este, de altfel, cel mai bun marcator din istoria naționalei Angliei, cu 53 de goluri, având o medie de 0.44 reușite pe meci, între 2003 și 2018. El este urmat de Harry Kane (50 de goluri) și Bobby Charlton. Harry Kane are șanse mari să îl întreacă pe Rooney încă din acest an.
Selecționerul cu cele mai multe meciuri pe bancă este Walter Winterbottom, care a prins 139 de meciuri. De altfel, Winterbottom este și cel mai tânăr antrenor din istoria englezilor, la doar 33 de ani. În schimb, antrenorul cu cel mai bun procentaj al victoriilor este Fabio Capello, cu 66.7%. Cel mai vârstnic antrenor din istoria Angliei este Roy Hodgson, care avea 61 de ani, 9 luni și 3 zile când a preluat echipa.