10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleIarnă africană

Iarnă africană

În timp ce noi mai avem puţin şi dăm în clocot, în Africa de Sud se joacă la temperaturi foarte bune, meciul de deschidere de la Johannesburg, de vineri seara, „beneficiind” de puţin peste zero grade!
Meteorologii prognozează vreme rece pentru aproape întreaga perioadă a turneului final al Cupei Mondiale din Africa de Sud, estimându-se că temperaturile ar putea fi apropiate de multe ori zero grade, mai ales în zona Johannesburg. În timpul zilei, în această regiune de nord-est, capitală economică a ţării, temperatura este de aproximativ 16-18 grade, scăzând însă foarte mult în timpul serii.
În perioada iernii australe, soarele apune la 15.30 GMT (18.30 la Bucureşti) la Johannesburg, iar temperatura scade brusc după asfinţit, astfel că sfârşitul meciurilor se dispută pe o vreme rece.
În cealaltă parte a ţării, la Cape Town, în sud-vestul ţării, unde clima este una oceanică, meteorologii prognozează o temperatură de circa 9 grade, dar de multe ori va fi ceaţă.

Fotbal la… minus 10 grade

Fanii australieni aflaţi la staţia Casey din Antarctica pot urmări meciurile din cadrul Cupei Mondiale de fotbal numai la radio, pe internet, informează AFP. Doisprezece suporteri, unii dintre ei purtând tricoul galben al Socceroos, se grupează la staţia australiană Casey, pentru a asculta, pe internet, comentariile de la Cupa Mondială. „Astăzi, sunt minus zece grade. Cu puţin noroc, unii dintre noi vor urmări toată competiţia. Sunt trei sau patru cu adevărat fani înrăiţi, ceilalţi mai puţin”, a declarat Mark Baker, electrician la staţia Casey.
Cei 12 membri ai echipei de întreţinere a staţiei sunt izolaţi pe continentul îngheţat. Ei spun că sunt cei mai izolaţi suporteri de pe planetă care vor urmări competiţia din Africa de Sud. Cei mai apropiaţi vecini ai lor, de pe alte staţii, sunt la circa o mie de kilometri distanţă.

Nepalezii se roagă să plouă ca să poată vedea CM

Fanii fotbalului din Nepal au început să se roage să vină ploile musonice, acestea fiind singura garanţie că întreruperile de curent vor înceta pe timpul Cupei Mondiale, într-o ţară care depinde aproape total de energia hidroelectrică. Statul cu 28 de milioane de locuitori se confruntă cu întreruperi de curent care pot dura până la 18 ore pe zi. Ploile musonice, care încep în luna iunie, furnizează suficientă apă pentru a acoperi cererea de electricitate.
În ultimii ani, fotbalul a devenit foarte popular în Nepal, odată cu creşterea numărului de televizoare din gospodării. Unele dintre cartierele cele mai bogate din Kathmandu şi-au procurat generatoare pentru Cupa Mondială, dar numeroşi fani cred că vor rata competiţia şi mulţi acuză guvernul de acest lucru.
Cupa Mondială din Africa de Sud este prima care se dispută iarna, după ediţia din 1978, din Argentina.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă