10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleDinamo a ieșit din insolvență! Gruparea din Ștefan cel Mare a primit...

Dinamo a ieșit din insolvență! Gruparea din Ștefan cel Mare a primit undă verde la cupele europene

Clubul FC Dinamo a ieșit din insolvență, după ce Tribunalul Bucureşti a decis închiderea procedurii şi reintroducerea în circuitul economic a SC Dinamo 1948 SA. 

Dinamo este primul club, dintre cele cu probleme, care iese din insolvență. Clubul era în insolvență din 13 mai 2014, conform Mediafax. 

Gruparea din Ștefan cel Mare ar putea evolua în cupele europene abia din sezonul 2017-2018, însă oficialii grupării speră să ajungă la o înțelegere cu UEFA pentru a intra în competițiile europene chiar din sezonul următor.

 

Clubul condus de Ionuţ Negoiţă a acoperit în totalitate datoriile istorice la începutul lunii martie, cu două luni mai devreme decât prevedea planul de reorganizare aprobat de către instanţă, pentru a putea participa în sezonul 2016-2017 în cupele europene. În acest sens, la termenul din 25 martie, SC FC Dinamo 1948 SA a solicitat închiderea procedurii de insolvenţă şi reinserţia societăţii în circuitul economic, însă ANAF a contestat planul de reorganizare.

Conform acestui plan, SC Dinamo 1948 SA a avut de achitat 3.486.133 de lei, adică 4,48 la sută din suma aferentă masei credale, care se ridica la momentul intrării în insolvenţă la 77.826.649 de lei, aproximativ 17,5 milioane de euro.

Categoriile cele mai dezavantajate prin prisma recuperării creanţelor au fost cele bugetare şi chirografare. Categoria creditorilor cu creanţe bugetare (în valoare de 24.442.264 de lei, conform tabelului defintiv de crenţe) au beneficiat, conform planului de distribuiri, de sume în proporţie de 5,93 la sută din totalul grupei, adică 1,45 milioane de lei. Pentru categoriile creanţelor chirografare şi creanţelor subordonate, de aproximativ 11,5 milioane de euro, nu a fost achitată de către SC Dinamo 1948 SA nicio sumă prin planul de reorganizare.

La 1 aprilie, judecătorul sindic a respins solicitarea societăţiii de ieşire din insolvenţă, stabilind continuarea procedurii. Decizia instanţei a survenit în urma contestaţiei formulate de ANAF la tabelul de creanţe în cadrul procedurii de reorganizare, care s-a aflat pe rol la Curtea de Apel.

ANAF a făcut două contestaţii, însă ambele au fost respinse de Curtea de Apel Bucureşti.

SC Dinamo 1948 SA are trei acţionari, Ionuţ Negoiţă, cu 381.041 acţiuni, reprezentând 92,9368 la sută din total, Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo, cu 28.831 de acţiuni, reprezetând 7,0319 la sută, şi Cornel Dinu, cu 128 de acţiuni, reprezentând 0,0313 la sută.

Primul club de fotbal din România care a intrat în insolvenţă a fost FC Rapid, instanţa admiţând deschiderea procedurii de reorganizare la 7 decembrie 2012. Ulterior, alte opt cluburi de Liga I, Gloria Bistriţa, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, FC Vaslui, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploieşti şi FC Braşov au intrat în insolvenţă. Dintre acestea, în momentul de faţă doar trei mai activează în primul eşalon, Dinamo, CFR Cluj şi Petrolul. Gloria Bistriţa şi FC Vaslui au fost dezafiliate de Federaţia Română de Fotbal, iar Rapid, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi şi FC Braşov evoluează în Liga a doua.

Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Ramzan Kadîrov se antrenează într-o sală de fitness după ce s-a anunțat că e pe moarte

Omul forte din Cecenia, Ramzan Kadîrov, a publicat un videoclip în care arată cum se antrenează într-o sală de fitness, într-o aparentă intenţie de...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă