21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportFostul vicepreşedinte al ANRP rămâne în arest preventiv

Fostul vicepreşedinte al ANRP rămâne în arest preventiv

Subsecretarul de stat Baciu Remus Virgil, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), rămâne în arest preventiv, potrivit deciziei luate astăzi de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), relatează Agerpres.

 

ÎCCJ a decis menţinerea în arest preventiv şi a Cameliei Andruşenco, şi astfel a respins recursurile celor doi. Hotărârea instanţei supreme este definitivă.

Virgil Baciu a fost arestat preventiv, pe 29 august, de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă.

Alături de acesta a fost arestată preventiv şi o femeie, Camelia Teodora Andruşenco, pentru infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă. În această cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte patru femei pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă. Remus Virgil Baciu a fost trimis în judecată în 2007 într-un alt dosar, pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie – august 2011, Remus Virgil Baciu, în calitate de vicepreşedinte al ANRP, a pretins, prin intermediul Teodorei Andruşenco, de la patru persoane care urmau să primească despăgubiri în baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989) o sumă de bani reprezentând aproximativ 15% din valoarea despăgubirilor acordate de ANRP, pentru a urgenta soluţionarea dosarelor de despăgubiri şi remiterea despăgubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea.

„Valoarea terenului asupra căruia persoanele obţinuseră drept de proprietate, cu suprafaţă de 7.180 mp, situat în municipiul Bucureşti, a fost stabilită la suma de 36.589.160 lei (echivalentul a 10.482.800 euro), iar prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ianuarie 2007, se aprobase plata către titulari a sumei menţionate”, se arată în comunicat.

Acesta precizează că Remus Virgil Baciu a primit aproximativ 400.000 de lei de la Elisabeta Androne şi aproximativ de 450.000 lei de la învinuita Valeria Stan. Pe data de 26 august, procurorii au realizat un flagrant în momentul în care Teodora Andruşenco s-a întâlnit cu Virgil Baciu, căruia i-a remis suma de 400.900 lei provenită din cei 927.000 lei primiţi de coinculpată în împrejurările menţionate.

În 27 august, procurorii DNA au decis reţinerea pentru 24 de ore a celor doi şi au propus Curţii de Apel Bucureşti – instanţa competentă în acest caz – arestarea preventivă a inculpaţilor.

În cauză se efectuează cercetări şi faţă de învinuitele Albu Elena, Vişan Petra, Androne Elisabeta şi Stan Valeria, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

 

Cele mai citite

Nevada va implementa un sistem de inteligență artificială pentru evaluarea solicitărilor de ajutor de șomaj

Oficialii din statul american Nevada au anunțat planurile de a introduce un sistem de inteligență artificială (A.I.) pentru a evalua cererile de ajutor de...

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă