15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportCulisele instalării fostulului premier Sorin Grindeanu într-un post cheie, peste o piață...

Culisele instalării fostulului premier Sorin Grindeanu într-un post cheie, peste o piață de 4 miliarde de euro în telecomunicații

Fostul premier Sorin Grindeanu va reveni într-o funcție de conducere, cea de președinte al ANCOM. Dragnea s-a reconciliat cu Grindeanu de teamă că fostul premier i se va alătura lui Victor Ponta, ceea ce ar fi pus în pericol majoritatea parlamentară.

Fostul premier Sorin Grindeanu a fost propus de prim-ministrul Mihai Tudose pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Documentul a fost trimis, ieri, Parlamentului după ce Adrian Diță a demisionat vineri din funcția de președinte al ANCOM. Decizia va fi luată într-o ședință a plenului reunit, ceea ce înseamnă că parlamentarii PSD și ALDE îl vor vota pentru șefia ANCOM pe Sorin Grindeanu, pe care l-au demis pe 29 iunie prin moțiune de cenzură. Chiar dacă funcția presupune o răspundere uriașă, ocuparea ei este efectul unor jocuri politice.

Dărâmarea propriului Guvern de către un partid a fost o premieră în politica românească, fiind generată de un conflict între premierul Grindeanu și președintele PSD Liviu Dragnea. Șeful PSD era nemulțumit că Grindeanu nu îi mai îndeplinea ordinele, așa cum o făcuse în prima parte a mandatului. Dragnea i-a cerut lui Grindeanu să demisioneze din fruntea Guvernului, oferindu-i mai multe variante de retragere – cum ar fi șef la Autoritatea de Supraveghere Financiară, Curtea de Conturi, sau Serviciul de Informații Externe. Grindeanu a refuzat având ambiții în interiorul PSD. Dacă reușea să rămână premier, avea șanse să preia și conducerea PSD.

Motivul oficial al demersului PSD a fost raportul de evaluare realizat de Darius Vâlcov, din care reieșea că Executivul condus de Sorin Grindeanu ar avea 236 măsuri neîndeplinite și 107 realizate doar parțial.

Reevaluat de Dragnea

Însă, votul de la moțiunea de cenzură a fost unul pe muchie de cuțit – doar 241 de parlamentari au sprijinit demersul inițiat de Liviu Dragnea, majoritatea parlamentară fiind de 233. Printre cei care nu au votat moțiunea de cenzură s-au numărat și parlamentarii fideli lui Grindeanu, în special din Timiș și Caraș-Severin. Dragnea a încercat, inițial, să controleze filiala Timiș prin instalarea lui Petru Daea în fruntea organizației județene. Social-democrații din Timiș au refuzat și l-au păstrat președinte  pe Călin Dobra, omul de încredere al lui Grindeanu. În aceste condiții, Dragnea a fost nevoit să discute direct cu Grindeanu de teamă că fostul premier se va alătura partidului înființat de Victor Ponta și Daniel Constantin (Pro România), punând în pericol majoritatea parlamentară. În plus, Grindeanu a tot amenințat cu dezăluiri despre adoptarea ordonanței 13, în condițiile în care Dragnea dezmințise orice implicare a sa în demers.

La rândul său, Sorin Grindeanu s-a trezit fără job politic și fără vreo perspectivă politică reală. Exclus din PSD, fostul premier a evitat să se alăture proiectului lui Ponta, un partid mic, fără șanse la viitoarele alegeri. În cele din urmă, Dragnea și Grindeanu s-au întâlnit și au căzut la pace: fostul premier devine președinte ANCOM, iar oamenii săi rămân în PSD. Dezvăluirile promise de premier despre ordonanța 13 au fost și ele uitate.

 „Mi-a vorbit despre tinerețe și despre tentații, despre loialitatea față de partid și despre datoria față de țară. Aș zice că mi-a vorbit părintește”, a relatat Grindeanu, cum a decurs discuția cu Dragnea.  Și șeful PSD s-a arătat înțelegător. ”Sorin a făcut o boacănă mare care ne-ar fi putut costa foarte mult politic. Voi discuta cu colegii mei. Sorin Grindeanu are neapărat nevoie de o perioadă pentru a metaboliza ce s-a întâmplat şi pentru a înţelege unde a greşit. E un tânăr ca mulţi alţi tineri în care PSD a investit şi cred că este recuperabil”, a declarat Liviu Dragnea, pe 24 august.

Lege modificată de Grindeanu

Numirea lui Grindeanu la șefia ANCOM a fost agreată și de premierul Mihai Tudose, cel care trebuia să trimită hârtia către Parlament. Tudose are și el interesul să aibă o majoritate parlamentară solidă.

Preşedintele şi vicepreşedinţii ANCOM sunt aleşi de Parlament, la propunerea Guvernului, pentru un mandat de şase ani. Procedura a fost modificată, prin ordonanţă de urgenţă, de guvernul Grindeanu în luna aprilie. Dacă anterior președintele era cel care propunea Parlamentului șeful ANCOM, ordonanța de urgență prevede că propunerea este făcută de premier.

Martor într-un dosar

Sorin Grindeanu a fost audiat, ieri, la Tribunalul Timiș, ca martor în dosarul „Poli II”. Fosta conducere a Primăriei Timișoara, în frunte cu fostul primar Gheorghe Ciuhandu și fostul viceprimar Adrian Orza, a fost trimisă în judecată de DNA pentru asocierea cu echipa Poli Timișoara patronată de Marian Iancu. Din conturile primăriei au fost virați ilegal zeci de milioane de lei ajutor pentru echipa lui Iancu. La aceea vreme, Grindeanu era consilier local din partea PSD.

Miza bătăliei pentru controlul ANCOM

*Bugetul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii este 356.683.000 de lei.

*ANCOM are ca rol punerea în aplicare a politicii naţionale în domeniul comunicaţiilor electronice,  comunicaţiilor audiovizuale şi al serviciilor poştale, inclusiv prin reglementarea pieţei şi reglementarea tehnică în aceste domenii.

*Instituția  administrează  şi  gestionează  resursele  din  domeniul  comunicaţiilor electronice,  incluzând,  dar  fără  a  se  limita  la  acestea,  spectrul  de  frecvenţe  radio,  resursele  de numerotaţie şi alte resurse  tehnice asociate, şi monitorizează benzile de frecvenţe radio cu utilizare neguvernamentală.

*Controlează îndeplinirea cerinţelor esenţiale privind comptabilitatea electromagnetică, a obligaţiilor privind utilizarea eficientă a spectrului de frecvenţe radio cu utilizare neguvernamentală.

*Instituția realizează controlul pieţei echipamentelor radio şi echipamentelor terminale de telecomunicaţii.

*Soluţionează litigii între furnizorii de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice, în scopul asigurării liberei concurenţe şi al protecţiei intereselor utilizatorilor finali.

*ANCOM are de asemenea un sistem de monitorizare de spectru și emisii radio.  Este un sistem de stații de receptie care urmăresc emisiile radio, să fie în parametri, să nu fie perturbații inclusiv cu țările din jur.
*Și SRI are un sistem similar, iar dacă într-o anumită zona SRI nu are receptoare, Serviciul poate face o adresă prin care să solicite capacitate de la ANCOM pentru a verifica dacă sunt emisii clandestine sau transmisii de date care nu sunt legale. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă