19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportFormula 1Șeful ”Casei Morții” de la Rahova, Mircea Miorel, a fost trecut în...

Șeful ”Casei Morții” de la Rahova, Mircea Miorel, a fost trecut în rezervă, după dezvăluirile din România Liberă

Comisia de Disciplină a Ministerului de Justiție a hotărât, săptămâna trecută, ca managerul Spitalului-Penitenciar București-Rahova (SPBR), Mircea Miorel, să fie trecut în rezervă începând cu data de 15 februarie și pensionat conform legilor în vigoare. El va primi o pensie lunară de 12.000 RON, adică de peste 2.666 euro. Această decizie vine ca urmare a dezvăluirilor din „România liberă“.

”Casa morții de la Penitenciarul Rahova: Directorul spitalului închisorii, Mircea Miorel, este anchetat de ANP pentru decesele suspecte ale unor deținuți. Statistică alarmantă: Rata anuală a mortalității depășește rata din Gulagul sovietic” se intitula articolul din RL din 12 ianuarie.

La semnalele trase atunci de „România liberă”, Administrația Națională a Penitenciarelor a remis redacției noastre un comunicat din care reieșea că managerul Spitalului-Penitenciar -București-Rahova (SPBR), Mircea Miorel, va fi cercetat disciplinar de către Comisia de Disciplină a Ministerului de Justiție.


Citește și: Casa morții de la Penitenciarul Rahova: Directorul spitalului închisorii, Mircea Miorel, este anchetat de ANP pentru decesele suspecte ale unor deținuți. Statistică alarmantă: Rata anuală a mortalității depășește rata din gulagul sovietic

Mai multe decese suspecte intervenite în spitalul unde sunt trataţi deţinuţii au determinat Administraţia Naţională a Penitenciarelor să declanşeze un control împotriva directorului Mircea Miorel pentru abateri disciplinare.


Iată răspunsul ANP către „România liberă” prin bunăvoința purtătorului de cuvânt al instituției, Cristina Cîrlan, și sub semnătura directorului ANP, Marius Vulpe.

”De asemenea, în ceea ce privește situația semnalată de dvs. referitoare la condițiile din Penitenciarul-Spital Rahova, vă comunicăm că (…) o echipă din cadrul ANP a desfășurat o misiune de control la această instituție. Astfel, s-a constatat că se impune cercetarea unor fapte ce se pot constitui în abateri disciplinare, sens în care pentru directorul unității a fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul Ministerului Justiției, competentă să judece situațiile respec-tive.”

Mircea Miorel, un fel de dr. Mengele de Rahova

Rata mortalității în Spitalul-Penitenciar București–Rahova s-a situat în ultimii doi ani la peste 35%.

În cele cinci spitale-penitenciar din România sunt încarcerați sub tratament în timpul unui an între 1.050 și 1.200 de deținuți cu diverse tipuri de afecțiuni.

La Spitalul-Penitenciar -Jilava sunt între 600 și 700, la Rahova – între 80 și 100, la Poarta Albă – circa 200, la Mioveni (fost Colibași) – circa 50, la Tg. Ocna (spital-penitenciar exclusiv pentru boli de TBC) – în jur de 50, iar la Dej alți 80.

Dacă în Gulagul sovietic ca rezultat al tratamentelor aplicate deținuților politici rata anuală a mortalităţii ajungea uneori până la 25-30 de procente, numai la Spitalul-Penitenciar Rahova, condus de circa 7 ani de managerul Mircea Ștefan Miorel, medic specialist în boli interne, rata mortalității a fost în anul 2016 de 35,50%! Adică, dintr-un total de 98 de deținuți decedați în tot sistemul penitenciar și 43 numai în spitalele-penitenciar, 32 de deținuți au murit numai în această unitate.

Pentru anul precedent, 2015, situația a fost și mai dezastruoasă, murind prin închisorile României 113 deținuți, din care 50 în sistemul spitalicesc penitenciar, după cum se arată într-un răspuns al Administrației Naționale a Penitenciarelor adresat redacției noastre.

 

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă