7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportFormula 1Primarul Bacăului s-a amendat pe el însuși și a plătit de la...

Primarul Bacăului s-a amendat pe el însuși și a plătit de la buget | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Primarul Bacăului, Cosmin Necula, este un edil creativ: a încălcat o hotărâre de Consiliu Local, s-a amendat singur și a și plătit din bani publici, apoi a pilotat o dronă, ilegal, la un eveniment public. Și a fost amendat din nou. Tot pe bani publici.

Prima amendă a fost încasată chiar de la Poliția Locală Bacău pentru lipsa unei autorizații de construire. Prin hotărârea Consiliului Local numărul 217 a.c., s-a aprobat participarea municipiului, în calitate de partener, la un eveniment. Acesta, intitulat „Street Delivery”, a fost organizat de ONG-ul băcăuan „Federația Tinerilor” între 30 iunie și 3 iulie. Conform expunerii de motive, evenimentul consta în „invitație la reflecție asupra rolului comunitar și cultural al zonelor verzi din spațiul urban”, tema fiind „grădini posibile”. În calitate de partener, municipiul Bacău a alocat peste 90% din fondurile necesare, adică aproape 100.000 de lei. Banii s-au folosit și pentru decorări cu graffiti pe fațada Teatrului de Vară „Radu Beligan”.

Ca la Radio Erevan: nu era cinematograf, ci teatru

Teatrul de Vară „Radu Beligan” nu a fost prima opțiune a organizatorilor și a primăriei. În hotărârea mai sus amintită, consilierii locali au votat pentru imobilul în care a funcționat Cinematograful Central. La câteva zile distanță, de la sine putere, primarul a decis schimbarea locului de desfășurare a evenimentului, în Parcul Cancicov. Astfel, s-a ajuns la alegerea teatrului de vară, clădire situată în proximitatea parcului. Imobilul în care a funcționat Cinematograful Central se află în paragină, dar clădirea teatrului a fost renovată complet – atât interior, cât și exterior – în 2009, fiind una dintre cele mai moderne spații de spectacole din țară.

Explicația pentru schimbarea locului este următoarea, conform primarului Necula: „Având în vedere că locația inițială, a fost doar o propunere făcută în documentația de susținere a parteneriatului și, luându-se în considerare factori obiectivi care țin de regimul judiric al locației, s-a procedat la schimbarea locației”. Despre ce era, practic, vorba? Când consilierii locali au aprobat finanțarea evenimentului și au stabilit locul pentru graffiti, nimeni nu a verificat dacă se puteau face lucrări de orice natură la cinematograf. Ulterior, a devenit clar că nu, imobilul nefiind în patrimoniul public sau privat al municipiu­lui Bacău. Nici schimbarea locației nu s-a făcut conform legii administrației publice locale, fiind necesară o nouă hotărâre de consiliu local. Aceasta nu există.

Primarul nu și-a dat lui însuși autorizație

Problemele de legalitate nu s-au terminat, însă, aici. Când s-a dat start evenimentului, au început și lucrările de decorare cu graffiti a fațadelor teatrului de către artistul Obie Platon. Conform Legii 50 din 1991, însă, dacă se modifică elementele de fațadă și culoare ale unei clădiri, e nevoie de certificat de urbanism și autorizație de construire. Pe care beneficiarul lucrării era obligat să le solicite. În cazul de față, beneficiarul este municipiul Bacău. Tot municipiul Bacău este cel care, prin serviciile de resort ale primăriei, le și eliberează. Primarul Necula recunoaște că s-a lucrat fără respectarea legislației.

În urma solicitărilor trimise către primărie, Poliția Locală și Inspectoratul de Stat în Construcții, Necula a găsit o soluție cel puțin curioasă: s-a amendat de unul singur. Mai exact, a solicitat Poliției Locale să amendeze municipiul Bacău pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul construcțiilor, urmând ca municipiul să se pună în legalitate. În procesul verbal completat de către polițistul local, contravenient este municipiul, reprezentat, în cazul de față, nu de primar, ci de viceprimarul ALDE, Dragoș Ștefan. Amenda este în valoare de o mie de lei. 

Apare drona de 100.000 lei

Isprăvile administrative ale primarului nu s-au oprit aici. Tot în perioada în care se lucra fără autorizație de construire la Teatrul de Vară, Necula și-a postat pe pagina de Facebook o filmare live, cu drona, din centrul orașului. Ocazia: Festivalul „Tamasidava”, eveniment tot din bani publici (peste 100.000 de lei s-au alocat de către Consiliul Local). Conform prevederilor HG 912 din 2010, drona nu poate fi folosită în zonele populate. Pentru a filma cu un astfel de dispozitiv, este nevoie de aprobare de la Autoritatea Aeronautică Civilă din România (AACR). Ba chiar, în unele cazuri (acolo unde există unități militare de aviație, cum este și cazul Bacăului), de la Ministerul Apărării. 
Magic: drona ar fi zburat fără ghidaj de la sol

Amendat de către AACR, Necula se apără și susține că va contesta în instanță contravenția. Deși pe pagina de Facebook apare însuși primarul la notificarea cu imagini live, autoritatea locală refuză să se precizeze, cu nume și prenume, cine a manevrat drona în timpul festivalului. „Referitor la persoana care s-a ocupat de ridicarea și manevrarea dronei, vă comunicăm că nu a fost desemnată oficial nicio persoană pentru manevrarea dronei”, se arată în răspunsul scris semnat de primarul Necula și de secretarul municipiului, Ovidiu Popovici. Se înțelege de aici că drona a zburat, cumva, fără ghidaj de la sol.   

Aerian. Amendat după ce s-a „autodenunțat“ video

Autoritatea Aeronautică Civilă din România s-a autosesizat, după cum se precizează într-un răspuns oferit la o solicitare în conformitate cu legea informațiilor de interes public, în urma „filmărilor postate pe pagina de internet a Primăriei Bacău, precum și a informațiilor transmise de primărie, respectiv a sesizărilor primite din partea unor persoane fizice”. Ce a urmat după autosesizare?

Spune tot AACR: „A fost identificat faptul că aeronava fără pilot a efectuat activități de zbor cu filmare/fotografiere aeriană, deasupra unei zone dens populate, cu încălcarea interdicțiilor art. 12, alin. 1 și 2, fără informarea Centrului de Operațiuni Aeriene, inclusiv sub aspectul coordonatelor de zbor (…)”.

Tot HG 912 din 2010 precizează că, dacă AACR nu identifică persoana care a manevrat drona, atunci amenda este dată entității care a „înmatriculat” aparatul de zbor. În cazul de față, municipiul Bacău.  Amenda pornește de la 20.000 de lei și are ca prag maxim 50.000 de lei, conform legii. Achiziția dronei s-a făcut la începutul acestui an, banii fiind prevăzuți în bugetul votat de către consilierii locali, la propunerea primarului Cosmin Necula.

Consultă ziarul integral în format .PDF AICI

Cele mai citite

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

România și-a aflat ultima adversară din Liga Națiunilor

Lituania a învins cu 1-0 Gibraltarul în returul barajului pentru Liga C a Ligii Națiunilor și va face parte din grupa României, alături de...
Ultima oră
Pe aceeași temă