Autoturismele noi, achiziționate de către Ministerul Afacerilor Interne, nu pot fi folosite de poliție în misiuni speciale, deoarece nu au fost alocați bani pentru montarea unor girofaruri speciale. Ministerul și Poliția își pasează responsabilitatea alocării sumelor de bani necesare.
Ministerul Afacerilor Interne a achiziționat 4.000 de autoturisme Logan care au fost recepționate de către structurile diun subordine. Mașinile au fost destinate poliției, jandarmerie și pompierilor. Pentru a reduce costurile de achiziție, dotările și semnele distinctive ale fiecăreia din cele trei structure trebuiau să fie personalizate ulterior. Lucru care ne-a fost confirmat de către Ministerului Afacerilor Interne: “având în vedere diversitatea misiunilor operative specifice fiecărei structuri beneficiare și elementele vizuale de diferențiere, s-a urmărit achiziția unor autospeciale care, după caz, să poată fi echipate și adaptate specificului fiecărei misiuni”.
“Au fost şi girofaruri luate de pe piaţă”
Mașinile de poliție ar fi trebuit dotate cu rampe luminoase (este vorba de acel dispozitiv lung și dreptunghiular montat deasupra mașinii, pe lățimea ei n.redacției) pentru a putea participa la misiuni de intervenție. Vasile Lincu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Vameșilor ProLex, susține, însă, că nu știe să fi văzut vreo mașină nouă dotată cu rampă de avertizare acusto-optică. Și asta, fiindcă – spune Vasile Lincu – deoarece Ministerul Afacerilor Interne nu a alocat bani pentru achiziționarea acestor dispozitive al căror preț variază între 2.000 și 3.000 de lei. „Unele mașini sunt folosite la patrulare sau au fost luate de poliția de proximitate. Am auzit cazuri în care au fost montate girofaruri luate de la piață. Doar că girofarurile nu sunt pentru a semnaliza mașinile care merg la intervenții, ci sunt folosite în alte situații precum misiuni diplomatice sau însoțirea unor coloane oficiale.” Președintele sindicatului polițiștilor propune și o soluție mai puțin costisitoare prin montarea vechilor rampe acustice pe noile autoturisme.
„Soluţia-minune”: maşinile au priză
Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Interne susține că rezolvarea este simplă și se află la îndemâna polițiștilor: „toate autovehiculele au fost prevăzute cu priză suplimentară de alimentare care permite utilizarea unui dispozitiv de avertizare luminoasă tip girofar, fără a se pierde garanţia autovehiculului. Rampele luminoase pentru autospecialele pot fi montate pe noile maşini în service-uri auto autorizate pentru a nu afecta garanţia oferită de producătorul maşinii. Cum maşinile sunt achiziţionate de la principalul producător de autoturisme din România, reţeaua acestor service-uri auto este dezvoltată la nivelul întregii ţări, ceea ce nu ar trebui să reprezinte un impediment pentru structurile care doresc să monteze aceste elemente pe noile maşini”. Răspuns care sugerează că structurile de poliți ar trebui să plătească pentru această operațiune de achizționare și montare a dispozitivelor de avertizare luminoasă.
Șeful sindicatului polițitilor mai susține că situația este cunoscută la nivelul Inspectoratul General al Poliției Române dar că nu s-a luat nicio măsură. Am cerut un punct de vedere de la această instituției dar fără suces. Până când această chestiune nu va fi tranșată, poliția va acționa cu vechile autoturisme.