27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Nume grele din politică, implicate în frauda de la Casa de Sănătate

Nume grele din politică, implicate în frauda de la Casa de Sănătate

Unul dintre greii vizați în această anchetă este liderul PSD Cluj, Ioan Rus, alintat ”Șeful”. La DNA s-a mai vorbit și despre implicarea fostului consilier al lui Ioan Rus, chestorul Nicolae Chesnoiu, în a schimba modul în care unii furnizori de servicii medicale erau sancționați pentru neregulile descoperite

Sancțiuni „domolite”

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție se apropie de nume mari în dosarul în care anchetează modul în care au fost fraudați banii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). După arestarea mai multor șefi ai CNAS, la începutul acestei săptămâni anchetatorii au extins ancheta penală și asupra altor 16 furnizori privați de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu.

Surse judiciare au declarat, însă pentru „România Liberă“ că audierile făcute în ultima perioadă de anchetatori îi duc pe aceștia către „numele grele” implicate în diferite combinații care au vizat bugetul Casei de Sănătate. Este vorba atât de oameni politici din toate partidele, cât și de personaje care au deținut funcții cu greutate în aparatul public.

În această ultimă categorie se încadrează persoana chestorului Nicolae Chesnoiu, fost director financiar în Ministerul de Interne pentru o perioadă lungă de timp, un apropiat al fostului ministru Ioan Rus, puternic membru al Grupului de la Cluj. Cei doi sunt atât de apropiați, încât pe scurta perioadă cât a fost ministru al Transporturilor clujeanul Rus și l-a luat consilier pe Chesnoiu. La Casa de Sănătate acesta a fost consilierul președintelui Marian Burcea.

Persoanele audiate au declarat la DNA că Chesnoiu era una din persoanele care cerea domolirea „sancțiunilor” la adresa furnizorilor de servicii medicale.

„Chesnoiu a susținut că ar trebui aplicată un soi de prevenție, precum și că ar trebui să se renunțe la unele măsuri și constatări ale funcționarilor cu atribuții de control. Tot el dorea ca funcționarii de servicii să fie sancționați la a treia abatere”, au spus martorii audiați la DNA despre implicarea lui Nicolae Chesnoiu.

Unul dintre cei arestați în primă fază în dosar, Alin Costache le-a declarat procurorilor DNA că Chesnoiu era foarte interesat de situația controalelor efectuate la furnizorii de servicii medicale de îngrijiri medicale la domiciliu având diferite pretenții.

Despre Ioan Rus se discuta prin bilețele

Tot Alin Costache le-a povestit anchetatorilor despre cum susțineau liderii politici diferite persoane pentru numirea în funcția de șefi ai Caselor Județene de Sănătate.

Astfel, conform informațiilor indicate de cel audiat, la Alba Iulia liderul PSD din zonă, deputatul Ioan Dîrzu a venit la București la conducerea Casei Naționale însoțit de Silvia Puie,  șefa Casei Județene.

La Hunedoara, după ce candidatul inițial a picat examenul desfășurat anul acesta, președintele organizației județene a PSD, Laurențiu Nistor, a venit la conducerea Casei Naționale însoțit de Liliana Wainer, persoană pe care liderul social -democrat o dorea numită cu delegație în fruntea instituției. Tot la fel s-a prezentat și candidatul de la Sibiu care a venit însoțit de liderul PSD Sibiu. 

Surpriza mare apare la Cluj și nu din perspectiva candidatului susținut, care era persoana care ocupase funcția de director relații contractuale la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Conform celor indicate în declarația dată de Costache la DNA, omul dorea să își pună șef era chiar importantul lider PSD din Cluj, Ioan Rus. În discuțiile purtate la nivelul conducerii Casei Naționale de Sănătate Rus era denumit ”șeful”.

”Cunosc că Chesnoiu Nicolae a fost la un moment dat consilierul lui Ioan Rus. Această discuție prin bilețele a avut loc înainte de concursul din vara anului 2017 pentru ocuparea funcției de președinte – director general”, a spus Alin Sergiu Costache în declarația dată la DNA. 

Același om a spus că pentru Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vâlcea s-ar fi făcut o intervenție din partea unui deputat Rădulescu pentru revenirea la conducerea Casei a unui anume Alin Voiculeț.

În ceea ce privește situația de la Timișoara, Costache le-a spus procurorilor DNA că cel care a revenit în funcția de director al Casei Județene, Victor Dumitrașcu, era în relații foarte bune cu Cristian Celea, consilierul președintelui CNAS. 

Cele mai citite

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

Guvernanții lasă suedezii să taie nestingheriți pădurile valoroase ale României. 50 de acțiuni ale IKEA, bănuite de ilegalitate. FOTO și VIDEO

Un nou raport realizat de Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) în pădurile României. Cel mai mare proprietar privat de pădure din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă