16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Modelul Firea la Bacău: Firma Primăriei dublează Direcția Primăriei | DEZVĂLUIRE...

Modelul Firea la Bacău: Firma Primăriei dublează Direcția Primăriei | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Modelul de administrație impus de primarul general al Capitalei funcționează deja de minune în Bacău: înființată în luna decembrie a anului trecut, Societatea de Servicii Publice Municipale prestează deja lucrări și servicii fără licitație în municipiu. Dar se calcă pe degete cu Direcția de Servicii Publice a Primăriei, care prestează cam același tip de servicii.

În cadrul ședinței consiliului local în care s-a aprobat înființarea socie-tății, primarul Cosmin Necula a explicat că „orice oraș care se respectă are o astfel de societate. Nu urmărim cu această societate profitul, ci să oferim cetățenilor municipiului servicii de calitate, la prețuri mai mici decât cele de pe piață”. Chiar dacă a fost contrazis de către administratorul public al județului, Valentin Palea (membru în consiliul de administrație al societății), în privința costurilor serviciilor, propunerea primarului a trecut de votul consilierilor locali. Astfel, prin HCL 352 din 12 decembrie 2016, a luat naștere Societatea de Servicii Publice Municipale (SSPM) Bacău SA.

 

Societatea face -același lucru ca Direcția de Servicii Publice

Conform actului constitutiv aprobat de consilieri, societatea se ocupă, în principal, de salubrizare, iluminat și administrarea domeniului public și privat al municipiu-lui Bacău, capitalul social subscris fiind de două milioane de lei. După doar o lună, pe 20 ianuarie, prin HCL 7, societatea s-a pricopsit, tot prin votul consilierilor locali, cu mai multe bunuri. Printre acestea, un teren de 8.200 mp în Parcul Cancicov, principalul parc din oraș, plus mai multe utilaje și clădiri.

În total, 11 milioane de lei a fost aportul de capital. Utilajele fac parte din categoria celor folosite la salubrizare sau deszăpeziri. De aceste operațiuni se ocupă, însă, și Direcția de Servicii Publice. Practic, începând din decembrie 2016, două entități prestează aceleași servicii în municipiul Bacău: unii cu factură, ceilalți cu fișa postului. La fel se întâmplă cu administrarea -domeniului public și privat al municipiului: există direcția de patrimoniu din primărie care are aceste atribuții. 

Societatea, nelicențiată de către ANRSC și Concurență

Totuși, pentru a putea presta servicii publice, SSPM ar trebui să aibă licență de la Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Comunitare (ANRSC). Mai mult, pentru că a primit un teren aflat în domeniul public al municipiului și mai multe bunuri aflate în domeniul privat, societatea trebuie să aibă aviz de la Consiliul Concurenței.

“Avizul de la Consiliul Concurenței nu este necesar pentru funcțio-narea SSPM. De asemenea vă comunicăm că Societatea de Servicii Publice Municipale se axează pe prestarea serviciilor de administrare a domeniului public și privat al municipiului reglementate de Ordonanța 71 din 2002”, a replicat Primăria Bacău. Din iulie a.c. până în prezent, societatea a deratizat prin Bacău, fără a exista licitație, cerere de ofertă sau măcar anunț de încredințarea directă publicat pe platforma SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice). Suma plătită de municipalitate, pe 23 august, conform documentelor primăriei, pentru prima deratizare, se ridică la 105.000 lei. 

Direcția Primăriei arată cu degetul firma Primăriei

Directorul SSPM susține că nu există niciun fel de problemă, chiar dacă lipsește licența ANRSC. “Nu este necesară o licență eliberată de ANRSC, conform Legii 51 din 2006, din moment ce municipiul Bacău nu a delegat și nici nu a dat în administrare servicii/activități din sfera serviciilor de utilitate publică.

Operațiunile de deratizare au fost efectuate ca urmare a solicitării prestării unor servicii punctuale de dezinfecție, dezinsecție și deratizare pe bază de referat de necesitate și comandă aprobate de municipiul Bacău”, a precizat Vlad. Direcția de Sănătate Publică are însă o altă părere: “Furnizarea/prestarea serviciilor de utilități publice de către operatorii fără licență eliberată potrivit prevederilor Legii 51 din 2006 consti-tuie contravenție”.  

1,4 milioane lei pentru lucrări în școli

În afară de deratizări, Societatea de Servicii Publice a primit lucrări directe și în școli. Nouă școli din municipiul Bacău, printre care și cea în care învață fiul primarului Necula, au încheiat contracte de lucrări cu SSPM. Reprezentanții școlilor în cauză spun că au încheiat contractele pe baza Legii 98 din 2016, articolul 31.

Aici se precizează că nu se legea achizițiilor nu se aplică dacă: „a) autoritatea contractantă exercită asupra persoanei juridice în cauză un control similar celui pe care îl exercită asupra propriilor departamente sau servicii; b) mai mult de 80% din activitățile persoanei juridice controlate sunt efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor care îi sunt încredințate de către autoritatea contractantă care o controlează sau de către alte persoane juridice controlate de respectiva autoritate contractantă“. 

Celelalte școli au respectat legea achizițiilor sau au lucrat în regim propriu. 

„În ceea ce privește costurile de execuție a lucrărilor, menționăm că aceste informații vor fi disponibile după încheierea și recepția lucrărilor”, declara Vlad. Pentru toate lucrările din școlile municipiului, primăria a alocat 1.400.000 de lei.   

REACȚIE. Primarul se laudă cu transparența cheltuielilor

După ce SSPM a primit în dar încă 11 milioane de lei în -patrimoniu, după cum am arătat mai sus, primarul Cosmin Necula a scris pe Facebook astfel: „Prin înfiinţarea Societăţii de Servicii Publice Municipale vom abandona practicile păguboase din trecut privitoare la sifonarea bugetului local prin contracte netransparente; vom cheltui banul public la vedere, în scopul imbunătăţirii şi eficientizării serviciilor publice”.

Societatea are la acest moment 28 de angajați. Unul dintre aceștia, director de dezvoltare, este pesedistul Nicolae Zaharia, fost consilier local, fost șef de cabinet al deputatului Gabriel Vlase și bun prieten cu primarul Necula. Pentru activitatea pe care o desfășoară în cadrul SSPM, Zaharia primește 4.208 lei net pe lună. Fondul de salarii, în luna iulie, la societate a fost de 62.782 lei.

 

Citește ziarul integral în format .pdf AICI!  

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă