7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportFormula 1Ministrul Energiei a încasat 800.000 de lei dintr-un site nefuncțional. Explicație ridicolă...

Ministrul Energiei a încasat 800.000 de lei dintr-un site nefuncțional. Explicație ridicolă pentru sume uriașe de la un offshore

Ministrul Ener­­giei Vlad Grigorescu, a declarat într-o conferință de presă că a obținut 180.000 de euro din cedarea folosinței unui site de internet care, de fapt, nu a funcționat niciodată. Suma i-ar fi fost plătită ministrului de către o societate offshore conectată, după cum a arătat în exclusivitate „România liberă“, la interese azere în energie. Dezvăluirea că ministrul a încasat aproape 200.000 de euro, complet netransparent, a fost făcută tot de către ziarul nostru, în primăvara acestui an.

Avere dintr-un site de analiză a politicilor europene

La începutul lunii aprilie a acestui an, „România liberă“ a scris, în exclusivitate, că ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, a încasat aproape 200.000 de euro, între 2014 și 2015, de la o companie offshore: Impact Sales Co. din insulele Turks & Caicos. În prima declarație de avere, depusă când și-a preluat mandatul, ministrul a ascuns proveniența banilor. Abia la solicitările repetate ale ziarului nostru, Vlad Grigorescu a rectificat declarația de avere. Dar transparența ministrului Energiei a fost parțială: în ciuda solicitărilor noastre, demnitarul nu a precizat care este „bunul mobil“ atât de profitabil.


Citește și:  Romanian Papers: Ministrul Energiei, 10.000 euro pe lună de la un offshore

De doi ani încoace, Vlad Grigorescu primește bani de la o companie din insulele britanice Turks&Caicos. În prima declarație de avere depusă la intrarea în mandat, demnitarul a ascuns proveniența banilor.


Miercuri seară însă, într-o conferință de presă la sediul Guvernului, Grigorescu a lămurit, în parte, misterul: „Obiectul tranzacției menționate este o platformă online dedicată analizei politicilor europene, în special politicile comerciale comune ale Uniunii Europene, domeniu în care eu sunt spe­cializat. (…) Ceea ce mi-am dorit de la această platformă este să fie un start-up funcțional și atractiv. Această platformă electronică a fost (…) cedată (…) pentru o perioadă limitată de timp către o companie.

Mi-am dorit ca acest proiect să se dezvolte într-o platformă de anvergură. Acest lucru nu s-a întâmplat“.

Suspiciuni de spălare de bani

Așadar, ministrul Energiei a comunicat public că un site de internet care, practic, nu a funcționat i-a băgat 180.000 de euro în conturi. Mai mult, acest site de internet dedicat politicilor „comerciale comune ale Uniunii Europene“ a fost „închiriat“ de o companie offshore din insulele Turks & Caicos, situate în Marea Caraibelor.

Este, economic vorbind, de neînțeles cum un astfel de site ar fi putut valora atâția bani, ce profit ar fi putut aduce și cum. Surse specializate în anchete financiare au arătat că, în astfel de cazuri, nu se poate exclude posibilitatea ca tranzacția să ascundă o spălare de bani.

„În trei luni din 2015, Grigorescu a încasat peste 15.000 de euro în medie lunar, ca persoană fizică, ceea ce trebuia să-l facă automat suspect pentru Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, care trebuia să facă verificări complexe, mai ales că banii proveneau de la o companie offshore în spatele căreia s-ar putea foarte bine afla chiar Grigorescu“, a arătat sursa RL. 

Filiera azeră și produsele petroliere

Acum două săptămâni, RL a arătat că, în mod bizar, o companie din Azerbaidjan are exact același nume cu compania offshore. Mai mult, compania azeră intermediază, întocmai celei din Turks and Caicos, produse secundare celor petroliere. Reprezentanții companiei azere contactați de RL au arătat că Impact Sales Co. din Baku este distribuitor al produselor SOCAR, companie petrolieră azeră de stat.


Citește dezvăluirea Rl: EXCLUSIV. Bani pe filiera azeră. Ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, este anchetat pentru câştigurile netransparente de la un offshore

Ca ministru, Victor Vlad Grigorescu gestionează companii petroliere ale statului român. Ca persoană privată, a câştigat sute de mii de euro de la o companie offshore care activează în acelaşi domeniu şi care are legături cu regimul autoritar din Azerbaidjan… citește mai departe aici ….

 


 

Aceiași reprezentanți, însă, au refuzat să confirme sau să infirme legătura companiei azere cu cea offshore. Ministrul Grigorescu a refuzat orice comentariu pe acest subiect, iar după publicarea articolului menționat, în ciuda unor amenințări transmise pe surse neoficiale, nu a comunicat nici un drept la replică.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU