3 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăSportFormula 1Florin Iordache este anchetat la Chișinău pentru plagiat, după ce ”România Liberă”...

Florin Iordache este anchetat la Chișinău pentru plagiat, după ce ”România Liberă” a dezvăluit că a copiat dintr-un interviu acordat de Mihai Răzvan Ungureanu agenției Rompres

Fostul ministru al Justiției este vizat de o investigație privind suspiciunile legate de modul în care și-a redactat teza de doctorat, pe care a predat-o în Republica Moldova.

Florin Iordache a copiat, în teza sa de doctorat, cinci fragmente consistente dintr-un interviu pe care fostul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, l-a acordat în 2007, fapt prezentat în exclusivitate de „România liberă“. De asemenea, ziarul nostru a scris că demnitarul și-a însușit pasaje întregi din comunicate de presă, din programul de aderare la UE, dar și din ziarele românești. Fostul ministru al Justiţiei preia, din aceste surse, paragrafe care depășesc uneori întinderea unei pagini. În plus, primul capitol al tezei sale de doctorat este identic cu un articol de zece pagini care a apărut la ace-eași instituție de învățământ unde Iordache și-a obținut doctoratul.

Florin Iordache a obținut titlul de doctor cu lucrarea “Impactul corporaţiilor transnaţionale asupra proceselor de integrare economică a României în UE” în Republica Moldova. Acesta nu mai făcuse anterior niciun fel de curs în domeniul relațiilor economice internaționale. Doctoratul a fost obținut în anul 2007 la Universitatea Liberă Internațională Moldova (instituție privată), deși pe atunci politicianul era deputat la București.


Citește și: EXCLUSIV. Revoltă la Ministerul Justiției împotriva ministrului Florin Iordache, autorul ordonanțelor penale care au indignat România. Funcționarii din MJ s-ar fi opus adoptării Ordonanței 13. Până acum nimeni nu a plătit cu funcția

Ministrul Florin Iordache și oamenii săi ar fi făcut presiuni asupra unor funcționari din minister, pentru a șterge cele șase note care conțineau obiecțiuni împotriva proiectelor legislative de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală (OUG 13/2017), precum și împotriva textului de grațiere colectivă... citește mai departe aici…


 

S-a constituit o comisie

La o lună după dezvăluirile „României libere“, Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare din Republica Moldova a anunțat că s-a sesizat și va analiza existența unui posibil plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Florin Iordache.

Președintele acestui Consiliu, Valeriu Canțer, ne-a confirmat existența acestui demers. El ne-a explicat că urmează formarea unei comisii care să analizeze temeinicia acuzațiilor de plagiat și redactarea unui raport. Ulterior, Consiliu Național se va pronunța și va vota dacă își asumă raportul echipei de experți. În cazul în care Florin Iordache va primi verdict de plagiat, nu va rămâne automat fără titlul de doctor, așa cum s-ar fi întâmplat dacă speța s-ar fi judecat în România.

În Republica Moldova, pe baza deciziei de plagiat, Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare se va adresa instanței cerând să îi retragă titlul de doctor.


Citește și:  EXCLUSIV. Metoda “mătușa Tamara” cu repetiție: după donația în bani, și un tun imobiliar. Florin Iordache a pitit un apartament de 100.000 EURO pe numele părinților. Imobilul e aflat lângă un mall din București, aproape de Cotroceni

Florin Iordache, ministrul Justiției, a ascuns pe numele părinților pensionari din Caracal un apartament de 100.000 de euro din București. Apartamentul a fost util și ca ipotecă pentru ca actualul ministru să ia un credit bancar. În cele din urmă, a ajuns la fiica lui Florin Iordache… citește mai departe aici …


 
„România liberă“ va trimite, în cursul zilelor următoare, dovezile plagiatului lui Florin Iordache, aşa cum au fost publicate în ziarul nostru, luna trecută.

Valeriu Canțer a explicat și pentru portalul europaliberă.org complexitatea acestei analize. “Plagiatul este destul de dificil de demonstrat, şi asta deoarece, de regulă, se invocă expirarea termenului de prescripție de trei ani. Cam două-trei cazuri pe an din circa 200 de teze susținute sunt contestate în instanță pe acest motiv. Până acum însă nu a existat niciun caz în care plagiatul să fi fost confirmat în judecată. Din păcate, la noi legislaţia este aşa de întortocheată că nu este atât de simplu. Dacă în România, de exemplu, se face destul de rapid şi-n multe ţări se face lucru acesta, la noi trebuie dovedite numai prin instanţă de judecată”, a declarat pentru „România liberă“ Valeriu Canțer.

Copiere cu repetiție

„România liberă“ a identificat peste zece surse din care a copiat Florin Iordache. Fostul ministru al Justiției plagiază mai ales în partea a doua a lucrării de doctorat, unde ar trebui să fie contribuția originală a autorului. Florin Iordache indică sursele lacunar (atunci când o face), nu folosește ghilimelele cum trebuie (acestea lipsesc în mare parte din întreaga lucrare), dar mai ales își însușește pagini întregi fără să facă trimiteri la autorul lor. Ministrul Justiției și-a însușit două pagini din „Strategia post-aderare a României la UE 2007-2013“, fără să specifice acest lucru.


Citește și: 

DEZVĂLUIRI. Plagiat cu repetiție în teza de doctorat. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a copiat din zece surse: comunicate de presă, ziare și strategii de aderare

Demnitarul plagiază două pagini dintr-un comunicat de presă al Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare, de unde a copiat până și greșelile de ortografie. În ambele surse apare scris greșit: „achizițiile“.Florin Iordache și-a asumat trei pagini din „Raportul mondial al investițiilor 2006”. Pare de domeniul fantasticului, dar Florin Iordache a plagiat din ziarele și portalurile de știri românești. Ministrul Justiției a copiat jumătate de pagină dintr-un interviu acordat de Marian Săniuţă, președintele ARIS în august 2003. Florin Iordache copiază alte paragrafe dintr-un comunicat unde vorbește despre „planurile de extindere ale Uzinei Renault de la Pitești“.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă