11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Cu ce se ocupă fiica prietenului lui Dragnea, Mugurel Gheorghiaș, acționar la...

Cu ce se ocupă fiica prietenului lui Dragnea, Mugurel Gheorghiaș, acționar la Tel Drum. Ioana Gheorghiaș a fost subalterna lui Boc, Băsescu, Ponta şi Cioloş. În prezent, este angajată la Ministerul de Externe

Ioana Gheorghiaş fiica lui Mugurel Gheorghiaş, poreclit „Melcul”, lucrează în Ministerul  Afacerilor Externe, fiind membru al Corpului Diplomatic. 

Cariera Ioanei Gheorghiaş în administraţia publică începe în 2011. În şase ani a fost angajată a Palatului Cotroceni, pe vremea când preşedinte era Traian Băsescu, dar a ocupat și funcţii publice şi în guvernările Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta şi Dacian Cioloş.  

În ciuda perioadelor lungi în care a lucrat la stat, fiica acţionarului Tel Drum a reuşit să se ţină departe de ochiul indiscret al presei. Până săptămâna trecută, când „Rise Project” a publicat primul episod al anchetei „Dragnea, fortăreaţa din Brazilia”, în care apar informaţii detaliate despre afacerile acestuia cu Mugurel Gheorghiaş. La scurt timp, fiica sa, Ioana, şi-a sters pagina de Facebook. De altfel, ea a refuzat să intre în dialog cu „România liberă”, mailul trimis de reporterul RL pe adresa sa de serviciu rămânând fără răspuns.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a dat curs parţial solicitării ziarului nostru de a furniza informaţii despre activitatea Ioanei Gheorghiaş, pe motiv că unele nu sunt de interes public: „Structura de încadrare, sarcinile de serviciu reprezintă elemente ale dosarului profesional ale salariatului și nu reprezintă o informație de interes public în sensul Legii nr. 544/2001 (…) Potrivit art. 5 alin. (5) lit. l) din HG nr. 432/2004 privind dosarul profesional al funcţionarilor publici, dosarul profesional al salariatului este confidenţial, la acesta având acces persoanele şi autorităţile expres menţio-nate de dispoziţiile art. 11 şi art. 12 din actul normativ pre-citat.” 

Singura informaţie concretă furnizată de MAE este aceea că Ioana Gheorghiaş „este angajată în Ministerul Afacerilor Externe pe o funcție diplomatică, ca -urmare a promovării concursului de admitere în Corpul diplomatic și consular al -României (2014-2015).”

Traseu profesional

Am refăcut însă traseul profesional al fiicei acţionarului Tel Drum consultând declaraţiile de avere şi de interese depuse de-a lungul timpului. Primele documente de acest tip sunt datate 1 iulie 2011. În acel an, Ioana Gheorghiaş s-a angajat în cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), organism în structura Guvernului Emil Boc, pe funcţia de „consilier la cabinetul ministrului”. La acea vreme, DAE era condus de Bogdan Mănoiu, care avea rang de ministru.

În septembrie 2011, Departamentul s-a transformat în Ministerul Afacerilor Europene, conducerea instituţiei fiind preluată de Leonard Orban, actual consilier prezidenţial.

La scurt timp, ea s-a angajat la Palatul Cotroceni, în mandatul lui Traian Băsescu. În aprilie 2012, ea a depus declaraţii de avere şi de interese în calitate de consilier în cadrul Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene, unde şef i-a fost tot Bogdan Mănoiu. Potrivit unor surse din mediul politic, Ioana Gheorghiaş a lucrat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale până în septembrie 2012, când Traian Băsescu a revenit în funcţia de şef al statului, după suspendarea sa în Parlament, din luna iulie a aceluiaşi an.

La începutul lui 2015, intră prin concurs în Corpul Diplomatic şi se angajează în Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul Direcţiei de Armonizare Legislativă, ea fiind de formaţie jurist. Potrivit unui articol publicat de gazetaromaneasca.com, a participat la „Diaspora Estival”, eveniment desfăşurat la Eforie Nord, în cadrul căruia a prezentat Serviciul SOLVIT, „un serviciu de asistenţă juridică gratuită pus la dispoziția românilor din zona UE”.

În 21 decembrie 2015, depune primele declaraţii de avere şi interese ca angajat MAE în calitate de secretar III, însă în cadrul Direcţiei Europa Occidentală şi Europa Centrală (DEOEC). 

Fiică de om de afaceri potent financiar cu avere moderată

Averea Ioanei Gheorghiaş este relativ modestă, în ciuda faptului că este fiica unui om de afaceri potent din punct de vedere financiar. O vreme, a fost asociat unic şi administrator al firmei RS Brokerasist SRL, specializată în comercializarea de asigurări, cu sediul în Râmnicu Sărat. Activitatea firmei a fost suspendată în 11 ianuarie 2012, la şase luni după ce s-a angajat în administraţia publică centrală, şi lichidată trei ani mai târziu, în 20 martie 2015.

În prima sa declaraţie de interese, din 1 iulie 2011, a menţionat  dividende în  valoare de 15.200 de lei de pe urma activităţii acestei firme, alături de venituri din salarii în cuantum de 1.260 lei.

Până în 9 aprilie 2012, averea sa nu suferă modificări semnificative. La această dată apar însă două noutăţi. Prima: contractarea unui împrumut de 7.000 de euro de la SC Domisisi Construct SRL, scadent în august 2012. A doua: un loc de parcare subteran, de 13,55 metri pătraţi, în Bucureşti, dobândit prin cumpărare în cursul aceluiaşi an.

În aceeaşi declaraţie, la capitolul „Venituri”, Ioana Gheorghiaş menţionează venituri salariale de 13.150 lei  şi dividende de 16.800 lei. Acestor sume se adaugă 369 de lei venituri salariale de administrator al RS Brokerasist SRL şi 245 de lei, de la Patronatul Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.

Între 4 septembrie 2012 şi 21 decembrie 2015, fiica acţionarului Tel Drum nu a mai depus declaraţii de avere şi de interese, pentru că nu a mai ocupat funcţii publice. În cele de la finalul anului 2015, a declarat venituri salariale încasate de la MAE de 37.700 lei. 

În data de 30 mai 2016, Ioana Gheorghiaş menţionează un teren intravilan de 3.200 de metri pătraţi, localizat în sat Coţatcu, comuna Podgoria (jud. Buzău). Ea declară că este unic proprietar şi că l-a cumpărat în 2015. De precizat că în declaraţia din 21 decembrie 2015 acest teren nu apare, ceea ce înseamnă că fie a fost achiziţionat în intervalul 22 – 31 decembrie, fie nu a fost trecut în declaraţia precedentă. 

Tot în mai 2016 a menţionat salarii de la MAE în valoare de 47.464 lei şi dividende de la RS Brokerasist SRL în valoare de 58.413 lei, lichidată cu nouă luni înainte.

Afacerile tatălui din Brazilia

În data de 1 martie a.c., site-ul de investigaţii Rise Project a publicat primul episod al unei ample anchete despre afacerile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Inevitabil, jurnaliştii au publicat informaţii detaliate despre Mugurel Gheorghiaş, poreclit “Melcul”, fost coleg de facultate, fost coleg de trupă rock al șefului PSD și acționar al firmei Tel Drum. Acesta a înființat în Brazilia o firmă, M&J Investimentos Turísticos, pentru investiții în hoteluri, restaurante și alte imobiliare încă din 2010. La înfiinţare, capitalul social al firmei a fost de 1,8 milioane de reali (moneda naţională a Braziliei), echivalentul a aproape un milion de dolari în 2010. Jurnaliştii Rise Project au descoperit că, timp de un an, Gheorghiaş a introdus de cel puțin șase ori în Brazilia sume de bani descrise drept “investiții directe din România”. 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU

  1. Lista a fiilor, fiicelor si nevestelor, AMANTELOR de PSD-isti care au prins slujbe bune in structurile MAE – RealitateaFaraCenzura.ro Lista a fiilor, fiicelor si nevestelor, AMANTELOR de PSD-isti care au prins slujbe bune in structurile MAE – RealitateaFaraCenzura.ro

    […] Ioana Gheorghiaş a lucrat şi la Administraţia prezidenţială pe vremea lui Traian Băsescu. Vezi detalii aici. Mihai Alexandru Grădinar este ambasadorul României în Danemarca. Este fiul lui Ilie Grădinar […]