10.3 C
București
joi, 28 octombrie 2021

Cine l-a băgat pe Strutinsky în arest. Legătura cu Stelian Duțu

Denunțătorul lui Sorin Strutinsky este un mem­bru al familiei Lazia, potrivit surselor din anchetă. Din informațiile noastre, este vorba despre Mihai Dorin Lazia, fiul lui Lucian Lazia, omul care a construit un adevărat imperiu a cărei valoare era estimată de Forbes, anii trecuți, la circa 50 de milioane de euro.

Cine este familia Lazia?

Lucian Lazia face parte din categoria oamenilor de afaceri pe care nu e bine să-i întrebi cum a făcut primul milion de dolari.  Înainte de 1989 era inginer de construcții navale, director de întreprindere. După 1989 a reușit să cumpere compania cu ajutorul unui credit de circa 1,5 milioane de dolari. În 2004 înființează primul șantier naval privat din România. S-a dezvoltat apoi de-a lungul timpului și cu ajutorul prietenilor politici. Este (sau cel puțin era, până la denunț) cunoscut ca un apropiat al PSD-ului și a susținut în trecut candidații PSD la Primăria Cernavodă. Nu vă lăsați însă înșelați: oamenii de afaceri au simpatii transpartinice și de obicei susțin oameni din toate partidele, pentru că nu se știe cine vine la putere. Așa se face că, dacă ne uităm atent, observăm că nașul lui Lazia este unul dintre cei mai mari dușmani ai PSD-ului, și anume Stelian Duțu, fost președinte de Consiliu Județean din partea PD. Încă o dovadă: familia Lazia a cotizat, în trecut, în campania electorală a tuturor partidelor importante. Astfel, Argos SA a donat, în 2008, 35.000, respectiv 10.000 de lei către PSD, respectiv PNL, iar Argos Industrial a donat către PD-L 100.000 de lei, în 2007 şi 2008. 

Citește și: Radu Mazăre, la un pas de cătușe, după arestarea lui Strutinsky. Nicușor, tras de cei doi spre reținere. Faptele sunt vechi, probele sunt noi

Cert este că familia Lazia a reușit să se descurce bine în toți acești ani, indiferent de cine a fost la putere. Dovadă stau contractele câștigate de la diverse instituții de stat. Argos a câștigat, de pildă, licitația pentru refacerea stațiunii Costinești, distrusă de inundațiile catastrofale din 2005 și 2006. Firma a construit și portul turistic din Mangalia, o investiție cu fonduri europene. În 2010, firma construise câteva blocuri-turn în cadrul programului „Locuințe pentru tineri“, inițiat de Radu Mazăre. Lucrurile nu au mers prea bine, pentru că a venit criza, iar reprezentanții societății au fost nevoiți să facă eforturi pentru a vinde toate apartamentele.

În 2013, Lazia câștiga, prin SC Sorena SA, un contract cu Administrația Porturilor Maritime Constanța pentru repararea navelor pe care aceasta le avea în dotare, în valoare de 750.000 de lei. În octombrie anul trecut însă, CNAPMC dădea în judecată Argos, pentru recuperarea unei sume de aproape 640.000 de lei, reprezentând contravaloarea debitelor res­tante, precum şi penalităţi de întârziere. Reprezentanții CNAPMC spun că au de recuperat bani în baza unui contract de utilizare a infrastructurii portuare şi de prestarea unor servicii specifice în relaţia cu armatorii. Firmele controlate de Lazia lucrează și pentru Centrala Nuclearelectrică Cernavodă, dar au avut contracte și cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța. Familia Lazia deține, prin una din firmele pe care le controlează, porturile din Cernavodă, Medgidia și Murfatlar.

Citește și: UPDATE. Omul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiat al lui Radu Mazăre, REŢINUT pentru mită de peste 600.000 de lei

De mai multe ori, angajații Argos au protestat pentru că nu le erau acordate drepturile salariale. În 2003, circa 80 de oameni spuneau că nu și-au primit bonurile de masă de patru luni, dar și că le-au fost tăiate unele drepturi și sporuri fără ca măcar să fie consultați. În vara anului trecut, aceeași problemă. S-a ajuns la grevă.

„Nu primim salariile la timp. Nu s-au asigurat deconturile de transport. Ne-am călcat în picioare orice demnitate. Nu mai avem ce pierde“, spuneau atunci angajații. Conform unei statistici publicate de antitepari.ro, la sfârşitul primului semestru al anului trecut, creanţele Argos SA erau de circa 9 milioane lei. În ultimii şapte ani, firma figurează în evidenţe cu un istoric de 36 de incidente de plată majore cu cecuri, suma totală refuzată la plată fiind de 1.368.046,93 de lei, conform sursei citate. În aceeaşi perioadă,  Argos SA Cernavodă a înregistrat 314 incidente de plată majore (doar două în 2014) cu bilete la ordin şi o sumă refuzată la plată de 11.125.160,72 de lei. Firma mai figurează cu 51 de incidente de plată minore cu bilete la ordin, suma totală refuzată la plată aferentă acestor incidente fiind de 2.488.536,37 de lei.

Tragedia din familie

În 2011, familia a trecut printr-un moment extrem de greu. Liliana Lazia, soția lui Lucian Lazia și directoarea Bibliotecii Județene, a murit, la numai 56 de ani. Deși bolnavă, vestea a venit ca un șoc. La înmormântare au venit reprezentanți ai conducerii Primăriei și Consiliului Județean Constanța. În același an, președintele CJC, Nicușor Constantinescu, îi acorda Lilianei Lazia, post-mortem, titlul de cetățean de onoare al județului Constanța, titlu care a fost primit personal de Lucian și Mihai Dorin.   

Ultima oră
Pe aceeași temă