7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Cine a scris, cu adevărat, teza de doctorat a ministrului Justiției? Zece...

Cine a scris, cu adevărat, teza de doctorat a ministrului Justiției? Zece pagini din lucrare sunt identice cu un articol apărut la Chișinău. Un profesor moldovean oferă explicații halucinante: Am folosit aceleași surse bibliografice | FOTO

România liberă a scris, în exclusivitate, despre existența a cinci pasaje pe care Iordache le-a preluat în teza sa de doctorat fără să indice sursa ori să folosescă ghilimele dintr-un interviu dat de Mihai-Răzvan Ungureanu în ianuarie 2007 pe când deținea funcția de ministru de externe.

Există alte motive întemeiate pentru a pune sub semnul întrebării paternitatea tezei de doctorat a lui Iordache care vizează universitatea din Chișinău.

Relația lui Florin Iordache cu Universitatea Liberă Internațională a Moldovei trebuie anchetată din perspectiva unui posibile complicități științifice. Primul subcapitol din teza de doctorat a lui Iordache, intitulat „Tendințe în devzvoltarea internațională” are zece pagini și câteva tabele. Aceste zece pagini sunt identice cu un articol științific intitulat „Transanaționalizarea – ca fenomen al dezvoltării economiei mondiale” scris de un conducător de doctorate din Chișinău. 

Acest din urmă text a apărut în Analele Universității Libere Internaționale din Moldova (aceeași unde Iordache și-a luat doctoratul) în noiembrie 2007. Analele reprezintă un fel de „best of” al articolelor publicate în cadrul ULIM din acel an. Florin Iordache și-a prezentat lucrarea de doctorat în septembrie 2007, în fața unei comisii a ULIM din Chișinău. 

Articol apărut la Chișinău (Facsimil sus), plagiat de Florin Iordache în lucrarea sa de doctorat obținută în octombrie 2007 (facsimil jos)

Cum a fost posibil ca, la numai două luni distanţă, cercetătorii moldoveni să publice un articol ce apare identic în doctoratul ministrului român al Justiţiei? Specialiștii români susţin că în cazul publicării unui articol în „Analele” unei instituții de învățământ data de prezentare a acestuia nu este identică cu cea a elaborării. De obicei, articolul se elaborează cu mai multe luni înainte de prezentarea lui; astfel există temeiuri să credem că textul a fost scris anterior datei susținerii tezei de doctorat a lui Florin Iordache. 

Articol apărut la Chișinău (Facsimil sus), plagiat de Florin Iordache în lucrarea sa de doctorat obținută în octombrie 2007 (facsimil jos)

Am citit aceleași cărți

Ministrul Justiţiei nu menționează articolul mai sus amintit în bibliografia tezei sale de doctorat. Nici autorii articolului nu menționează vreo referire la doctorat demnitarului român. Dacă Florin Iordache era un simplu doctorand, autorul articolului este conducător de doctorate la universitatea unde ministrul și-a luat titlul de doctor. Probabil că din acest punct ar trebui începută o investigație la universitatea din Republica Moldova, referitor la  cine de la cine a copiat.

Florin Iordache a refuzat să comenteze această situație. În schimb, Petru Roșca, unul dintre  autorii articolului publicat în „Anale” şi care apare identic în teza de doctorat a ministrului de Justiţie, ne-a oferit explicații halucinante. 

Acesta a susţinut, pentru „România liberă“, că a scris un articol de zece pagini identic, chiar și în ceea ce privește tabelele ori unele note de subsol, cu primul capitol din teza de doctorat a lui Florin Iordache pentru că ambii s-ar fi documentat din aceleași cărți. Petru Roșca mai susține că nu a avut ca sursă teza de doctorat a lui Iordache.

„Am studiat materialele respective cu privire la teza de doctorat a domnului Florin Iordache și articolul din Analele ULIM 2007 cu titlul «Transnaţionalizarea – ca fenomen al dezvoltării economiei mondiale». Da, în mare măsură, materialul expus în articol și cel din teză sunt coincidente. Dar asta nu înseamnă că domnul Florin Iordache a plagiat articolul nostru. Teza dumnealui a fost elaborată în anul 2006 (eroare, e vorba de anul 2007 – n.r.), fiind susținută în septembrie 2007, iar articolul nostru din Analele ULIM a fost prezentat spre publicare in noiembrie 2007. Faptul că conținutul articolului nostru este, în mare măsură, identic cu materialul expus în teza domnului Florin Iordache se explică prin aceea că la elaborarea acestui articol în fond au fost folosite aceleași surse bibliografice: Anuarul UNCTAD, S. Gorobievschi și A. Gribincea – Rolul CTN în procesul de integrare; Raportul mondial de investiții; A. Pondelica – Companiile transnaționale în marketing și alte surse, dar nu și teza domnului Florin Iordache. Ca atare, eu personal n-am avut nici o contribuție la elaborarea tezei domnului Iordache. Îl cunosc pentru că a făcut studiile de doctorat la ULIM, dar n-am conlucrat nemijlocit cu dumnealui niciodată”, ne-a precizat Petru Roșca. 

Există dovezi că autorii știau unul de lucrarea altuia. Spre exemplu, în ambele cazuri “The Economist” este scris cu litere italice. 

Altfel spus, potrivit lui Roșca, în aceeași perioadă apar o teză de doctorat și un articol în care zece pagini sunt identice cuvânt cu cuvânt cu aceeași spațiere, aliniere, cu tabele similare. Fiecare autor susține că nu a influențat și nici nu cunoaște opera scrisă de celălalt. Toate acestea se întâmplă la ULIM Chișinău. Iordache era doctorand la ULIM. Petru Roșca era doctor. 

O schimbare de cuvânt

În cele zece pagini există o singură, infimă, diferență. În doctorat, Iordache scrie: “Autorul a studiat la acest capitol opinjia existenta a savantilor autohtoni Cristuga, Gribnicea, Rosca, Gorobievshi. In inima literaturii de specialitate, CTN sunt….”.

În schimb autorii articolului nenționează: “Generalizând opiniile diferiţilor autori expuse în literatura de specialitate privind conceptul ştiinţific existent, s-a ajusns la noţiunea: CTN sunt întreprinderile care-şi implementează, desfăşoară şi îşi dezvoltă activitatea sa în mai multe economii şi direcţii…”.

Universitatea Liberă Internațională a Moldovei, unde a obţinut Florin Iordache doctoratul, nu a dorit să ne ofere un punct de vedere cu privire la acuzaţiile de plagiat.

Articol apărut la Chișinău (Facsimil sus), plagiat de Florin Iordache în lucrarea sa de doctorat obținută în octombrie 2007 (facsimil jos)


EXCLUSIV. Cum se fură grobian un doctorat. Ministrul Justiției Florin Iordache a plagiat până și un interviu cu Mihai Răzvan Ungureanu. Demnitarul PSD a copiat și fraze cu limbă de lemn din comunicate de presă | FOTO

Florin Iordache a copiat pagini întregi dintr-un interviu-fluviu pe care MRU, pe atunci ministru de Externe, l-a acordat imediat după intrarea în UE. Actualul demnitar nu precizează sursa și nu folosește niciodată ghilimele. Mai mult, un sfert din articolele trecute în bibliografie sunt scrise de el însuși, iar 10% sunt comunicate de presă și rapoarte.


Citește și: Încă un pasaj plagiat grobian în teza de doctorat a ministrului Justiției, Florin Iordache. Demnitarul PSD acuzat a furat pasaje întregi dintr-un interviu acordat de Mihai-Răzvan Ungureanu refuză să comenteze situația | EXCLUSIVITATE

România liberă a scris în exclusivitate despre faptul că ministrul justiței, Florin Iordache a copiat pagini întregi dintr-un interviu-fluviu pe care MRU, pe atunci ministru de Externe, l-a acordat imediat după intrarea în UE. Actualul demnitar nu precizează sursa și nu folosește niciodată ghilimele. Am prezentat în facsmil patru astfel de pasaje. La o nouă lectură a tezei de doctorat, am descoperit încă un pasaj, al cincilea, asumat de către ministrul Justiției, Florin Ioradache, din interviul pe care MRU l-a dat în ianuarie 2007. Interviul a fost acordat de MRU în ianuarie 2007 cu opt luni înainte ca Iordache să își susțină teza de doctorat.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă