24.8 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăSportFormula 1De ce nu poate să ajungă prim-ministru un politician cu cazier penal....

De ce nu poate să ajungă prim-ministru un politician cu cazier penal. Bilanțul integrității lui Liviu Dragnea este grav pe minus. Liderul condamnat al PSD este îmbogățit din evaziune

O condamnare definitivă, un dosar penal în curs de judecare, o plângere penală clasată dubios, o avere controversată și o firmă branșată la bani publici, controlată prin apropiați.

Acesta este, în linii mari, profilul celui care azi se visează viitorul premier al României.

Nu doar că e condamnat penal la doi ani de închisoare cu suspendare, dar Liviu Dragnea riscă să ajungă în pușcărie dacă va fi condamnat și în al doilea dosar penal care-l privește, aflat acum în instanță. Bonus, liderul PSD nu poate lămuri secretul unei averi total incompatibile cu veniturile unui bugetar.

Decât dacă-și invocă fosta soție, beneficiară în mod misterios a unui hotel în Turnu Măgurele, sau dacă se referă la Tel Drum SA, societate cu care susține că nu are nici o legătură.

Evaziunea fiscală a Bombonicăi, clasată ciudat

Una din marile vulnerabilități penale ale lui Liviu Dragnea este dosarul de evaziune fiscală deschis în 2011 în urma unei tranzacții dintre fosta sa soţie, Bombonica, și Hotel Turris SA. În 2009, Bombonicăi i s-a „restituit“ clădirea acelui hotel, de 1.528 de metri pătrați. În propria declarație de avere din iunie 2009, în care a menționat „restituirea“, Liviu Dragnea scria că acea clădire era evaluată la peste 110 milioane de lei.

ANAF a considerat acţiunea ca fiind doar o modalitate prin care Bombonica a mascat o tranzacție imobiliară de vânzare-cumpărare, stratagemă menită să o scape pe soția lui Dragnea de plata unui impozit de 17 milioane de lei (peste patru milioane de euro). Bombonica Dragnea a refuzat să plătească aceşti bani.

Prin urmare, ANAF a depus plângere penală pentru evaziune fiscală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman, în 2011.

Aproape 200.000 de euro din evaziunea fostei soții

În 2012, Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman și-a declinat competența în favoarea Parchetului General, unde a și trimis dosarul, invocând prezența unui demnitar în dosar (firește, era vorba de Liviu Dragnea, devenit deputat din partea PSD în 2012). În 2014, când Victor Ponta era premier și actualul lider social-democrat se visa viitor premier în mandatul eventualului președinte Victor Ponta, Parchetul General condus de Tiberiu Nițu a clasat dosarul. Practic, procurorii au absolvit-o pe Bombonica Dragnea de orice acuzație de evaziune fiscală, în ciuda evidențelor.

În 2015, Liviu Dragnea a divorțat. Deloc surprinzător, șeful PSD nu a păstrat, în urma partajului, domeniul impresionant din Alexandria, ci clădirea hotelului „Turris“ din Turnu Măgurele. Nu întâmplător: în acest moment, firma Hotel Turris SA îi datorează lui Dragnea aproape 200.000 de euro. Bani proveniți din închirierea clădirii hotelului de către Hotel Turris SA de la persoana fizică Liviu Dragnea.

Domeniu de nabab din venituri de bugetar

Coincidență sau nu, după „restituirea“ clădirii hotelului „Turris“ către Bombonica Dragnea, în 2009, familiei șefului PSD i-a crescut o vilă enormă în Alexandria. Din 2011, imobilul a apărut în declarația de avere a lui Liviu Dragnea, la pachet cu un domeniu de aproximativ 7.000 de metri pătrați. Pe acest domeniu se găsește nu numai o piscină impresionantă, ci și un teren de tenis. Alte acareturi completează imaginea unei posesiuni imobiliare evaluate la minimum un milion de euro. Și asta numai pentru că vorbim de un teren în Alexandria și nu într-o localitate cu terenuri mai scumpe. Veniturile lui Dragnea și ale fostei lui soții nu acopereau cheltuielile pentru ridicarea construcțiilor de pe domeniul din Alexandria.   

O afacere de succes din bani publici

Tel Drum este aproape un nume de cod când vine vorba de potența financiară a șefului PSD. Într-un articol din 2015, „Adevărul“ arăta că „toate drumurile Tel Drum, de la privatizare până la acţionariat sau contractele cu bani publici, duc la Liviu Dragnea“. Firma, înființată în 1999 de către Consiliul Județean Teleorman, a fost vândută în 2001 (în 2000, șef al CJ devenise Dragnea).

„Marian Fişcuci, fostul coleg de liceu al lui Liviu Dragnea, a cumpărat acţiunile Tel Drum la privatizarea din 2001.“, a mai scris publicația citată. Ulterior, firma a ajuns la foști colegi dintr-o trupă muzicală din studenția lui Dragnea și, în cele din urmă, a optat pentru acțiuni la purtător, astfel încât să se secretizeze total proprietarii. Din 2001 încoace, firma a câștigat peste o sută de milioane de euro din bani publici și a fost implicată într-un scandal uriaș cu bani europeni fraudați, închis, convenabil, sub guvernare Ponta în 2013.

Tel Drum a înființat și posturi de radio care, a arătat Consiliul Național al Audiovizualului, făceau propagandă pentru PSD. Prin intermediul posturilor de radio, Tel Drum plătea chirie către hotelul Bombonicăi Dragnea.

Cele mai citite

Trei companii, selectate pentru ajutor de stat în valoare de sute de milioane de lei în cadrul schemei de investiții majore

Ministerul Finanțelor a selectat trei companii pe lista scurtă pentru acordarea de ajutor de stat în cadrul schemei destinate investițiilor majore în economie, reglementată...

Gândacii majoritari

Restaurantele îşi aşteaptă gândacii la cina cea de taină. Farfuridi şi Brânzovenescu nu mai au puţintică răbdare aşteptându-l pe Trahanache şi prind crustă. Aşteaptă...

Exclusiv Sebastian Ghiță a plătit avocaților Micu și Zarafiu un milion de euro doar pe o instanță, legătura cu dosarul Hideg și Black Cube...

Avocații care îl reprezintă pe Sebastian Ghiță iau peste un milion de euro pe instanță. Este vorba de avocații Bogdan Micu și frații Zarafiu....
Ultima oră
Pe aceeași temă