3.9 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSportFormula 1Încă un pasaj plagiat grobian în teza de doctorat a ministrului Justiției,...

Încă un pasaj plagiat grobian în teza de doctorat a ministrului Justiției, Florin Iordache. Demnitarul PSD acuzat a furat pasaje întregi dintr-un interviu acordat de Mihai-Răzvan Ungureanu refuză să comenteze situația | EXCLUSIVITATE

România liberă a scris în exclusivitate despre faptul că ministrul justiței, Florin Iordache a copiat pagini întregi dintr-un interviu-fluviu pe care MRU, pe atunci ministru de Externe, l-a acordat imediat după intrarea în UE. Actualul demnitar nu precizează sursa și nu folosește niciodată ghilimele. Am prezentat în facsmil patru astfel de pasaje.

La o nouă lectură a tezei de doctorat, am descoperit încă un pasaj, al cincilea, asumat de către ministrul Justiției, Florin Ioradache, din interviul pe care MRU l-a dat în ianuarie 2007. Interviul a fost acordat de MRU în ianuarie 2007 cu opt luni înainte ca Iordache să își susțină teza de doctorat.

Interviul dat de Mihai Răzvan Ungureanu agenției Rompres în ianuarie 2007, plagiat de Florin Iordache în lucrarea sa de doctorat obținută în octombrie 2007 

MRU a declarat în interviu (cu roșu am trecut pasajele preluate identic de Florin Iordache în teza sa de doctorat):

“Este adevărat că aderarea României la Uniunea Europeană va implica, pe termen scurt, unele inconveniente în relaţia cu Republica Moldova, cum ar fi introducerea vizelor sau încetarea Acordului de Comerţ Liber. Acestea sunt efecte care se încadrează în evoluţia standard a raporturilor statelor membre ale UE cu cele din vecinătatea imediată. România a întreprins însă o serie de măsuri de atenuare a acestor efecte (cum sunt facilităţile pentru emiterea vizelor), iar altele (asistenţa pentru dezvoltare) ne vor oferi posibilităţi sporite de acţiune pe viitor.

Pe termen mediu şi lung, prezenţa României în UE va avea un impact semnificativ, net pozitiv, la nivelul întregii societăţi moldovene. Sperăm ca parcursul reuşit al României spre Uniunea Europeană să ofere şi Republicii Moldova imboldul, determinarea şi argumentele necesare consolidării propriului drum spre Europa. Ne dorim ca experienţa României pe acest drum al integrării să fie folosită şi apreciată la adevărata sa valoare.  

Înţelegem că atenţia pe care o acordăm pentru promovarea opţiunii europene a Republicii Moldova ar putea trezi, în unele cazuri, reţinere, îndoială sau chiar nemulţumire. Cei care au astfel de dubii nu se numără printre cei cu adevărat interesaţi de împlinirea aspiraţiilor europene ale Chişinăului. Efortul persistent al României în această direcţie este motivat în primul rând de necesitatea fructificării, de către toţi cetăţenii Republicii Moldova, a şansei la libertate, prosperitate şi stabilitate. Prezenţa României în cadrul UE este o oportunitate de a contribui nemijlocit la împlinirea aspiraţiilor şi aşteptărilor societăţii moldovene, ale locuitorilor de peste Prut, o şansă uriaşă pe care nu ne putem permite să o irosim”.

Pasajul copiat de Florin Iordache se află la pagina 129 a tezei sale de doctorat (în partea a doua a lucrării unde ar fi trebuit să fie contribuția științifică originală a lui Iordache).

Florin Iordache a scris în teza sa de de doctorat:

“Aderarea României la Uniunea Europeană va implica, pe termen scurt, unele inconveniente în relaţia cu Republica Moldova, cum ar fi introducerea vizelor sau încetarea Acordului de Comerţ Liber. Acestea sunt efecte care se încadrează în evoluţia standard a raporturilor statelor membre ale UE cu cele din vecinătatea imediată. România a întreprins însă o serie de măsuri de atenuare a acestor efecte (cum sunt facilităţile pentru emiterea vizelor), iar altele (asistenţa pentru dezvoltare) ne vor oferi posibilităţi sporite de acţiune pe viitor.             

Pe termen mediu şi lung, prezenţa României în UE va avea un impact semnificativ, net pozitiv, la nivelul întregii societăţi moldovene. Sperăm ca parcursul reuşit al României spre Uniunea Europeană să ofere şi Republicii Moldova imboldul, determinarea şi argumentele necesare consolidării propriului drum spre Europa. Ne dorim ca experienţa României pe acest drum al integrării să fie folosită şi apreciată la adevărata sa valoare.  

Atenția care se acordă pentru promovarea opțiunii europene a R.Moldova trezește încredere pentru un viitor mai performant. Efortul persistent al României în această direcţie este motivat în primul rând de necesitatea fructificării, de către toţi cetăţenii Republicii Moldova, a şansei la libertate, prosperitate şi stabilitate. Prezenţa României în cadrul UE este o oportunitate de a contribui nemijlocit la împlinirea aspiraţiilor şi aşteptărilor societăţii moldovene”.

Niciuna din notele invocate de Iordache (vezi facsimil) nu sunt trimiteri la interviul lui MRU, ci după cum urmează:

18. Ciubotaru – Optimizarea macroeconomică din Republica Moldova

93. Maveyraud-Tricoire, Integration economique

103. OECD – Main Indicator

106. Păun – Analiza sistemelor economice 


Citește și: EXCLUSIV. Cum se fură grobian un doctorat. Ministrul Justiției Florin Iordache a plagiat până și un interviu cu Mihai Răzvan Ungureanu


Florin Iordache a declarat României Libere că nu vrea să comenteze.

Actualul ministru al Justiției, Florin Iordache, a obținut titilul de doctor cu lucrarea “Impactul Corporaţiilor transnaţionale asupra proceselelor de integrare economică a României în UE” în Republica Moldova. Florin Iordache nu mai făcuse anterior nici un fel de curs în domeniul relațiilor economice internaționale. Doctoratul a fost obținut în anul 2007 la Universitatea Liberă Internațională Moldova (instituție privată), deși pe atunci politicianul era deputat la București.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Predoiu, despre dotarea MAI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) continuă să-şi doteze forţele cu noi tehnologii şi capacităţi de răspuns în cazul situaţiilor de urgenţă, care reprezintă o provocare...

Majoritatea britanicilor vor reintegrarea pe piața unică a UE

Majoritatea britanicilor susțin reintegrarea pe piața unică a Uniunii Europene(UE), chiar dacă asta ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul european, potrivit...

Predoiu, despre dotarea MAI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) continuă să-şi doteze forţele cu noi tehnologii şi capacităţi de răspuns în cazul situaţiilor de urgenţă, care reprezintă o provocare...
Ultima oră
Pe aceeași temă