16.7 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăSportFormula 112 ani de contracte păguboase pentru informatizarea României

12 ani de contracte păguboase pentru informatizarea României

Mai mulţi miniştri şi funcţionari importanţi din guvernele României, din perioada 2001-2013, care au încheiat contracte de achiziţii de softuri în valoare totală de un miliard de euro, vor ajunge la DNA în perioada următoare în cadrul unei anchete uriaşe în acest domeniu. Printre firmele care ar fi fost favorizate se numără şi SIVECO, protagonista unor scandaluri mari de-a lungul anilor.

DNA are “indicii temeinice” că responsabili din Ministerul de Interne, de la Ministerul Comunicațiilor, de la Ministerul Educației și din Secretaria­tul General al Guvernului ar fi făcut abuz în serviciu și ar fi luat mită, prin intermediari, de la societăți cu care, în perioada 2001-2013, s-au încheiat contracte de achiziții de produse IT, inclusiv softuri pentru securizarea frontierelor. Ar fi vorba de patru mari contracte-cadru, încheiate prin intermediari încă din perioada Guvernului Năstase. Mita s-ar fi luat în 2004.

Până acum au fost audiați fostul secretar general al Guvernului Năstase, Eugen Bejinariu, avocatul Doru Boștină, implicat în achiziții, actualul secretar general al Guvernului Ponta, Ioan Moraru, spun surse judiciare.

Un intermediar, audiat înainte de începerea urmării penale, ar fi denunțător

Cele patru contracte mari anchetate de DNA ar fi:

– contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip “Enterprise Agreement Subscripţion”, încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland (prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH), în valoare de 105 milioane USD (derulat în perioada 2004-2009);

– contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip “Enterprise Agreement Subscription”, încheiat între Ministerul Comunicaţiilor si Societăţii Informaţionale şi consorţiul ­D-CON.NET (MCSI MS-EAS), în valoare de 96 milioane euro, (derulat în perioada 2009-2013; extins în 2013 cu 33 milioane euro, contract în derulare);

– contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI) încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124 milioane dolari (contract derulat în 6 etape în perioada 2001-2009);

– contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare de 534 milioane euro (extins în 2009 cu 200 milioane euro).

În dosar, procurorii au început urmărirea penală “in rem” (pentru faptă, nu față de persoane) pentru trafic de influență, dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu. Din moment ce există “indiciile temeinice” de dare și luare de mită din perioade atât de îndepărtate (din 2004, spe exemplu), înseamnă că ar exista și denunțători, care ar fi livrat anchetatorilor și documente în acest sens, spun specialiștii. Unul dintre denunțători ar fi un intermediar, spun surse extrajudiciare.

Cum s-a declanșat ancheta la DNA

Ancheta DNA a început în mai 2013, în urma unei sesizări primite de la cancelaria premierului Victor Ponta. Era vorba de un raport al Corpului de Control al premierului prin care se reclama încheierea unor contracte nelegale “de închiriere și extindere de licențe educaționale de către Ministerul pentru Societatea Informațională (fostul Minister al Comunicațiilor) spre folosul Ministerului Educației (concret, al școlilor), plățile efectuate fiind de aproximativ 9 milioane de euro”. În perioada vizată de raportul inspectorilor premierului, miniștrii Educației si Comunicațiilor au fost Daniel Funeriu, respectiv Valerian Vreme.

Procurorii anticorupție au analizat documentele trimise de Guvernul Ponta și au constatat că aceste achiziții presupus-nelegale au continuat contracte-cadru încheiate cu posibile încălcări ale legilor în vigoare încă din anul 2001, din perioada Guvernului Năstase.

Deoarece anchetatorii ar fi găsit indicii temeinice, au început urmărirea penală “in rem” ( pentru faptă, nu pentru o anume persoană). Au început să ceară documente de la instituțiile implicate, le-au evaluat și acum au început audierea persoanelor implicate. În această fază procedurală, toate persoanele audiate au calitatea de martori.

Care ar fi “vina” miniştrilor Funeriu şi Vreme

În raportul inspectorilor de control din subordinea premierului Ponta, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, și fostul ministru al Comunicațiilor, Valerian Vreme, sunt acuzați de fals intelectual și abuz în serviciu pentru că ar fi promovat o notă, aprobată de Emil Boc, în baza căreia Ministerul Comunicațiilor a achiziționat direct un soft educa­țional, deși această achiziție ar fi trebuit să se facă în baza unei Hotărâri de Guvern.

Corpul de control al premierului Victor Ponta susține în raport că Ministerul Educației a comunicat un necesar de licențe educaționale mai mare decât numărul real cu 72.990, fiind „angajată o sumă cu 5,4 milioane euro mai mare decât era necesar”. În legătură cu sesizarea premierului Ponta, DNA a informat că ancheta vizează ”închirierea unui număr de 179.259 licențe pentru pachete tip ProDesktop și 6.828 licențe pentru sisteme de operare Windows Server cu luarea în calcul a TUTUROR stațiilor de lucru și a serverelor achiziționate în perioada 2001-2008 prin programele SEI 1 – SEI 5 și rural” și că se verifică temeiurile legale ale plăților efectuate.

DNA amintește în comunicat faptul că acest contract a fost semnat în 2004 și s-a derulat până în 2009, valoarea contractată fiind de 105 milioane de dolari. Acest contract este al treilea dintre cele patru vizate de DNA, spun surse judiciare.

Cum s-a apărat fostul ministru ­Funeriu

După lansarea acuzațiilor lui Ponta în 2013, Daniel Funeriu a dat și explicații. Potrivit acestuia, la Ministerul Educației au venit somații de la Microsoft că vor fi dați în judecată, deoarece în școli sunt sunt folosite  produse software cu licențe expirate.

În baza unei note de fundamentare a direcției de specialitate din minister, Daniel Funeriu a transmis Ministerului Comunicațiilor, care era titularul contractelor de licențe, solicitarea de a achizitiona licentele necesare. Nota  a fost semnată de ministrul Educației de atunci, Daniel Funeriu, și de cel al Comunicațiilor, Valerian Vreme, și a fost aprobată de premierul Boc. Ministerul Comunicațiilor ­le-a cumpărat, iar Ministerul Educației le-a folosit.

Funeriu a susținut, inclusiv pe blogul său, că „este vorba despre o acuzație nefundamentată  a Guvernului, împotriva mea și a ministrului Vreme. Subiectul este prelungirea unor contracte de licențe pentru computerele din școli, contracte începute între 2001 și 2004".

Prețuri umflate

Prima sesizare a DNA datează, însă, din 2005, și ar fi fost făcută de fostul ministru PD al Educației, Mircea Miclea, care a reclamat umflarea prețurilor la contractele de achiziționare a softurilor și calculatoarelor pentru școli. Atunci, Miclea ar fi reclamat un contract-cadru de achiziționare a licențelor, care s-a făcut printr-o hotărâre de Guvern semnată în 2004 de către premierul de atunci Adrian Năstase, de secretarul general Eugen Bejinariu, de ministrul Finanțelor, Mihai Tănăsescu, spun unele surse judiciare.

Bani mulţi, performanţe slabe

Nu este prima dată când numele firmei SIVECO este implicat într-un scandal de proporţii. În 2012, o aplicaţie implementată de această companie la Ministerul Educaţiei s-a defectat şi i-a împiedicat pe părinţi să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare. Era vorba despre contractul în valoare de sute de milioane de euro, început în 2001 pentru SEI – Sistemul Educaţional Informatizat, adică exact contractul verificat acum de DNA. Anterior, şi Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al CNAS a fost criticat. Şi acest program fusese realizat tot de Siveco.

Siveco, abonat la contracte cu statul

Compania SIVECO este un partener constant al instituţiilor de stat. O simplă trecere în revistă a contractelor importante încheiate de la începutul anilor 2000 arată că SIVECO a realizat un sistem informatic pentru Armată, SISAM, şi a câştigat contracte cu Primăria Bucureşti, Ministerul Comunicaţiilor şi Nuclearelectrica. În 2005, presa dezvăluia că SIVECO a primit contracte, fără licitaţie, din partea guvernării PSD în valoare de 182 de milioane de dolari pentru SEI ( contract investigat de DNA).

***

Compania SIVECO a trimis redacției noastre următoarele precizări:

„Toate incidentele la care se face referire în ultimele paragrafe ale articolului au fost deja clarificate de autoritățile competente. 

În cazul aplicației pentru înscrieri, implementată în regim pro bono (gratuit) de către SIVECO la Ministerul Educației în 2012, nu a existat nicio defecțiune care să privească soft-ul sistemului, ci a fost vorba despre o pană de curent la server. Aplicația a funcționat perfect, permițând continuarea procesului de înscriere, cu minimum de întârziere.

Problema întâmpinată de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al CNAS a fost cauzată de un bug (o eroare) în interiorul produsului cu care s-a realizat baza de date folosită de către sistem. Aceasta problemă a fost recunoscută și ulterior rezolvată de producătorul american. Softul produs de SIVECO nu a avut nicio defecțiune.

Referitor la situația actuală, SIVECO nu a participat în niciun fel la contractele de închiriere a licențelor Microsoft.”

Cele mai citite

Principele Radu al României este în vizită în Polonia

În zilele de joi, 10 octombrie, și vineri, 11 octombrie 2024, Alteța Sa Regală Principele Radu se află într-o vizită în Republica Polonă, în...

Categoria Fugi d-acia

Ion Iliescu, fost președinte al României despre celebrul lui zâmbet: „Am un zâmbet de Dacie”. Source link

Principele Radu al României este în vizită în Polonia

În zilele de joi, 10 octombrie, și vineri, 11 octombrie 2024, Alteța Sa Regală Principele Radu se află într-o vizită în Republica Polonă, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă