1.5 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSportFoc incrucisat asupra presei: Vantu si Voiculescu ii raspund lui Basescu

Foc incrucisat asupra presei: Vantu si Voiculescu ii raspund lui Basescu

Un comunicat al trustului Realitatea – Catavencu, spune ca declaratiile facute de Traian Basescu despre radacinile scandalului Ridzi reprezinta "o intoxicare deliberata a acestuia in raport cu publicul" si ca nu au existat nici un fel de "intelegeri de natura neprincipiala intre politicieni si noi". Presedintele Traian Basescu a declarat ca remanierea Ridzi, care are "cea mai urata motivatie" pe care a avut vreuna din schimbarile de ministri din mandatul sau, tine de o "batalie teribila pentru banii publici dusa de mass-media si oameni politici slabi, care pun la dispozitia mass-media bani publici". El a sustinut ca schema care a dus la scandalul Ridzi a fost aplicata si in campania pentru europarlamentare, cand trusturile Realitatea – Catavencu (Vantu) si Intact (Voiculescu) ar fi anuntat ca vor difuza sloganurile de campanie gratis,  pentru ca banii primiti sa fie, de fapt, neinregistrati.

 

"Sigur ca nu se transformasera peste noapte nici domnul Vantu, nici domnul Voiculescu in samarineni. Pur si simplu, era expresia intelegerii murdare intre politic si doua trusturi de presa: «Noi declaram ca nu luam bani (…), iar voi veniti cu bani neinregistrati, direct la noi». Filmul a continuat si de Ziua Tineretului". In plus, Traian Basescu a precizat: "si fiica mea ar fi trebuit sa se duca sa-si dea darul la televiziuni". Iar atunci cand a aflat, pe 29 mai, i-a "rugat pe cei responsabili de campania fiicei sale sa inceteze imediat difuzarea oricarui clip electoral".

Spre deosebire de trustul Realitatea, care a decis sa difuzeze si la televizor comunicatul citat mai sus,  trustul Intact a preferat sa nu formuleze o pozitie oficiala. In schimb, a difuzat o relatare/articol online care poate fi considerata o replica a trustului. Astfel, Antena 3 a transmis ca postul TV a difuzat si dupa 29 mai clipurile cu Elena Basescu, si anume "in emisiunea Zig Zag de la Antena 3 la care era invitata EBA" si ca Elena Basescu s-a folosit in precampanie de bani publici pentru ca a aparut la concertele platite de MTS. Pe de alta parte,  fostul patron al Intact (a transmis conducerea fiicei, Camelia) declara ca "Traian Basescu are nevoie sa-si justifice tacerea de o luna de zile in cazul Ridzi si este disperat sa-si acopere pierderile de imagine generate de cazul Ridzi (…). Presedintele stie ca presa este cel mai mare critic al sau si de aceea va face tot ce poate sa o compromita".

Dincolo de disputa veche dintre Traian Basescu si "moguli", se pare lucrurile nu sunt nici pe departe asa cum ar dori o tabara sau cealalta. In primul rand, scandalul Ridzi nu se rezuma la mediatizarea zilei de 2 Mai. Ministrul Ridzi nu a putut sa raspunda la intrebari esentiale legate de cheltuirea a circa 700.000 de euro si, dupa cum a aratat investigatia parlamentara, achizitiile nu au privit numai mediatizarea evenimentului. Este limpede ca presedintele a preferat sa-si centreze explicatia asupra televiziunilor. In al doilea rand, din ce in ce mai multe informatii – greu de dovedit insa cu documente – releva existenta unor plati informale catre posturile de televiziune ca principale producatoare de notorietate.

O ancheta a Hotnews facuta in campania pentru parlamentarele din toamna a dezvaluit ca unele posturi de televiziune ar solicita sume de ordinul a mii de euro pentru a permite unor politicieni (mai ales celor mai putin cunoscuti) accesul la dezbateri politice. Printre ele se afla insa nu numai Realitatea TV si Intact, ci si B1TV, unde presedintele Basescu apare destul de des in ultima vreme. Mecanismele financiare ale acestor notorietati inconsistente sunt insa aproape imposibil de demonstrat.
In acest context, Agentia de Monitorizare a Presei declara ca sunt foarte importante expunerea unor astfel de practici si tragerea la raspundere a celor care le perpetueaza, dar atrage atentia ca Traian Basescu are obiceiul "sa arunce cu noroi in toata presa, identificand aceasta profesie si pe membrii ei cu trusturile si marii proprietari de media". Organizatia reamiteste ca si regimul Nastase incerca sa anihileze orice demers critic.

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă