-0.9 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeSportFilat, Lupu şi Ghimpu au vineri discuţii în format trilateral, prima oară...

Filat, Lupu şi Ghimpu au vineri discuţii în format trilateral, prima oară după alegeri

Liderii celor trei partide proeuropene din Parlamentul de la Chişinău – Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PD) şi Mihai Ghimpu (PL) – se întâlnesc vineri pentru discuţii în format trilateral, pentru prima oară de la alegerile legislative anticipate din 28 noiembrie, relatează UNIMEDIA, citat de NewsIn.

Cei trei lideri se vor întâlni la Palatul Republicii, la ora 10.00. Este prima întâlnire după alegeri între cele trei formaţiuni, care au format în ultimul an Alianţa pentru Integrare Europeană. Liderul PLDM a propus refacerea coaliţiei de guvernare, dar până acum au avut loc discuţii în format bilateral.

Echipele de “negociatori” au fost formate până acum după cum urmează: la PLDM – Vlad Filat, Mihai Godea şi Alexandru Tănase, la PL – Mihai Ghimpu, Ion Hadârcă şi Anatol Şalaru, PD – Marian Lupu, Dumitru Diacov şi Vladimir Plahotniuc.

În ultima săptămâna s-au purtat discuţii între PLDM-PL, PD-PL, PLDM-PD. Doar PD a negociat şi cu PCRM, partidul comunist condus de Vladimir Voronin, care are cele mai multe mandate în noul parlament. Informaţiile vehiculate de presă spun că PCRM şi PD ar fi format deja o coaliţie, iar negocierile sunt doar o simulare. De cealaltă parte, reprezentanţii Partidului Democrat declară că informaţiile nu sunt adevărate.

Vlad Filat a făcut publică marţi oferta formaţiunii sale cu privire la constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană. Potrivit acestuia, PLDM optează pentru funcţia de prim-ministru, PDM – preşedintele ţării, PL – preşedintele Parlamentului. Partidele conduse de Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au anunţat că vor să cunoască mai multe detalii înainte de a face declaraţii pe marginea ofertei liberal-democraţilor. Totuşi, Marian Lupu a avut grijă să spună că oferta comuniştilor este “mai generoasă”, iar Mihai Ghimpu a sugerat că ar avea unele nemulţumiri faţă de propunerea PLDM.

Cele mai citite

Suveraniștii vor să lanseze lebăda albă în viitoarea baltă electorală

Blocul Suveranist Român a primit botezul în weekend. Șapte partide și-au unit destinul. Prin anunțul făcut de Eugen Orlando Teodorovici, la conferința de lansare...
Ultima oră
Pe aceeași temă