17.9 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

FIFA, zguduită de un nou scandal de corupție

Procurorii din Statele Unite investighează modul în care Rusia și Qatarul au primit organizarea Turneelor de Campionat Mondial din 2018, respectiv 2022, iar câțiva foști funcționari ai FIFA au fost puși deja sub acuzare. Faptele de corupție s-ar fi petrecut în urmă cu un deceniu, atunci când Comitetul Executiv al FIFA a stabilit ţările organizatoare ale celor două turnee finale.

Chiar dacă cele două țări au negat că ar fi făcut ceva ilegal pentru a obţine acest statut, rechizitoriul dat publicităţii de către Departamentul de Justiţie al SUA arată că Nicolas Leoz, pe atunci preşedinte al Confederaţiei sud-americane de fotbal (CONMEBOL), şi fostul preşedinte al Federaţiei braziliene de fotbal (CBF), Ricardo Teixeira, au primit mită pentru a vota în favoarea Qatarului.

De asemenea, Jack Warner din Trinidad-Tobago, preşedintele Confederaţiei din America de Nord, America Centrală şi Caraibe (CONCACAF) şi vicepreşedinte al FIFA la momentul respectiv, ar fi primit 5 milioane de dolari drept mită pentru a vota în favoarea Rusiei, în timp ce conducătorul Federaţiei guatemaleze de fotbal, Rafael Salguero, s-ar fi „mulțumit” doar cu un milion de dolari.

Rusia şi Qatarul au fost achitate în 2014 de orice acuzaţie de ilegalitate legată de atribuirea Cupei Mondiale, după o anchetă condusă de forul fotbalistic internațional, al cărui conducător era celebrul Sepp Blatter. Acesta a fost ulterior suspendat din fotbal, alături de alţi funcţionari ai FIFA, după alte acuzaţii de corupţie.

Rusia a primit organizarea Campionatului Mondial din 2018 în defavoarea Angliei, iar pentru turneul din 2022, Qatarul a primit 14 voturi favorabile, faţă de doar cele 8 primite de Statele Unite, în ultimul tur de scrutin.

Ultima oră
Pe aceeași temă