FIFA ia măsuri pentru protejarea fotbaliștilor neplătiți de cluburi

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) şi Sindicatul mondial al jucătorilor (FIFPro) au ajuns la un acord pentru înfiinţarea unui fond care să ofere susţinere financiară jucătorilor care nu au fost plătiţi şi care nu au nicio şansă de a-şi mai încasa salariile.

Share

Rl online 0 comentarii

11.02.2020 - 14:30

Noul fond, denumit FIFA FEP, va avea la dispoziţie 16 milioane dolari până în 2022, bani care vor fi repartizaţi după cum urmează: 3 milioane în 2020, 4 milioane în 2021 şi 4 milioane de dolari în 2022. Alte cinci milioane de dolari vor fi rezervaţi pentru protejarea retroactivă a jucătorilor salariaţi în perioada cuprinsă între iulie 2015 şi iunie 2020, potrivit unui comunicat al FIFA.

Mai multe rapoarte recente, inclusiv cel realizat de FIFPro în 2016 asupra condiţiilor de muncă din fotbalul profesionist, au atestat proliferarea cazurilor de neplată a salariilor fotbaliştilor în întreaga lume.

În 2019, FIFA şi-a revizuit Codul disciplinar, în care a întărit cadrul de tratament pentru neplata salariului jucătorilor, în special în situaţiile care pun în cauză aşa-numiţii succesori sportivi ai cluburilor debitoare, altfel spus noi cluburi înfiinţate cu scopul principal de a evita plata salariilor restante către jucătorii lor.

Acordul prevede înfiinţarea unui comitet de monitorizare compus din reprezentanţi FIFA şi FIFPRO pentru a prelucra, evalua şi a da curs cererilor de subvenţii din partea FFP FIFA. Chiar dacă aceste subvenţii nu vor acoperi suma totală a salariilor datorate jucătorilor, acest fond va oferi o plasă de siguranţă importantă.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a salutat această nouă iniţiativă, afirmând: ''Acest acord şi angajamentul nostru de a ajuta jucătorii într-o situaţie dificilă arată cum interpretăm rolul nostru ca organism de conducere al fotbalului mondial. De asemenea, suntem aici pentru a veni în contact cu cei care au nevoie, în special în cadrul comunităţii fotbalului, iar asta începe cu jucătorii, care sunt figurile cheie în jocul nostru".

Acest nou mecanism de ajutorare a fotbaliştilor va deveni operaţional la 1 iulie 2020, precizează FIFA.

Comentarii