26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSportFenechiu: Băsescu să renunţe la populismele ieftine; în Europa merge cu un...

Fenechiu: Băsescu să renunţe la populismele ieftine; în Europa merge cu un avion ce costă 7 mil. euro

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, îi cere lui Traian Băsescu să renunţe la „populismele ieftine” şi la acuzaţiile la adresa politicienilor că sunt nişte „jigodii”, precizând că şeful statului se duce la cumpărături cu Loganul, dar în Europa merge cu un avion care costă şapte milioane de euro, potrivit Mediafax.

Relu Fenechiu a spus, duminică, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că l-a văzut pe preşedintele Traian Băsescu plângând că este ţinut opt ore la Bruxelles, pentru că este pus să aştepte zborul de linie cu care să revină în ţară.

Ministrul Transporturilor a precizat că este convins că data viitoare, când şeful statului va merge în Europa, va lua din nou avionul de tip Airbus, amenajat special pentru demnitari.

„L-am văzut pe preşedinte plângând la Bruxelles că îl ţin opt ore acolo şi că trebuie să aştepte zborul de linie. E o poveste, el a ales să renunţe, la fel cum a ales, la un moment dat, să renunţe la serviciile Poliţiei, după ce poliţiştii i-au spus «Ieşi afară, javră ordinară». O să vedeţi data viitoare că va lua din nou avionul VIP”, a spus Fenechiu.

Ministrul Transporturilor l-a îndemnat pe Traian Băsescu să renunţe la „populismele ieftine” şi să nu mai spună că el e „omul cel mai drept din România”.

„Preşedintele s-o mai termine cu populismele astea, să spună că toţi politicienii sunt nişte jigodii şi că numai el e omul cel mai drept din România. El face economie şi se duce cu Loganul la cumpărături. Se duce cu Loganul la cumpărături, dar se duce cu un avion în Europa care ne costă şapte milioane de euro”, a precizat Relu Fenechiu.

Ministrul Transporturilor susţine că suma de şapte milioane de euro, care reprezintă întreţinerea anuală a avionului VIP, ar trebui inclusă în bugetul Administraţiei Prezidenţiale, şi nu dată pe ascuns de către Guvern.

„Preşedinţia are un buget şi în buget trebuie să-şi introducă toate aceste servicii. S-a încercat ascunderea acestor bani pentru a nu face parte din bugetul Administraţiei Prezidenţiale. Aceşti bani sunt plătiţi de Guvern către compania Tarom. De ce? Pentru că în momentul în care bugetul Administraţiei Prezidenţiale ajungea în Parlament s-ar fi văzut, iar lumea ar fi întrebat pentru ce plătiţi şapte milioane de euro? Am propus să luăm o decizie şi să vedem ce facem pe viitor, pentru că mi se pare un preţ mult prea mare pentru întreţinerea unei aeronave, în condiţiile în care este folosită de 20 de ori pe an de către preşedinte”, a spus Fenechiu.

El a afirmat că sunt regi ai unor ţări care folosesc curse de linie, dar că el nu cere asta.

„Sunt însă companii specializate în Europa care pot pune la dispoziţia preşedintelui României un avion cu costuri mult mai mici. Costurile sunt de aproximativ 200.000 de euro pe lună”, a mai spus Relu Fenechiu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că este „o minciună” afirmaţia că bugetul de stat suportă anual şapte milioane euro costurile pentru aeronova TAROM Airbus A-130 închiriată pentru deplasările externe ale şefului statului. „Mi s-a părut atât de necinstit faptul că se spunea public: «cheltuim şapte milioane de euro pe an ca să meargă preşedintele cu el», cam acesta a fost mesajul. Păi, asta e o minciună, avionul acela, atât costa întreţinerea lui indiferent ce faci cu el. (…) Acel avion, în lipsa deciziei de a fi vândut, stătea în hangar cu aceste costuri. Faptul că atunci când aveam deplasări îl închiria Preşedinţia îi mai aducea un ban, altfel costurile tot erau pentru acel avion”, afirma preşedintele.

El a subliniat că „este nepermis” pentru preşedintele României ca în timp ce este într-o vizită externă să nu se poată deplasa rapid în ţară atunci când este un
dezastru natural sau alt eveniment deosebit pentru care trebuie să semneze instituirea stării de urgenţă.

De asemenea, el a arătat ca pe aeronava A-130 de la TAROM erau instalate sistemele de comunicatii speciale, care îi sunt necesare având în vedere statutul de ţară membra NATO a României şi faptul că oricând poate avea loc o criză majoră la acest nivel.

„Eu am următoarea problemă care ţine chiar de exercitarea mandatului. Spre exemplu, dacă în timp ce sunt la un Consiliu, Doamne fereste, în România apare un dezastru. Ce fac? Spun că eu nu pot veni pentru că aştept la ora 20.00 cursa TAROM? Este nepermis pentru un preşedinte care are atribuţiunile pe care le are Preşedintele României. Deci preşedintele României trebuie sa fie capabil ca, unu, pe timpul zborului să aibă comunicaţiile pe avion, pentru că oricând se poate întâmpla ceva în NATO, cu trupele din teatrele de operaţii, oricând poate fi un dezastru. Presedintele trebuie să fie în măsură să plece imediat spre ţară dacă apare un dezastru, o catastrofă, un cutremur, un eveniment. Nu poţi să spui pe urmă românilor ştiţi, nu am putut să vin să institui starea de urgenţă, să dau Armatei dispoziţiile care trebuiau date, să mobilizez structurile de securitate pentru că nu am avut avion decât peste opt ore. Asa ceva niciun preşedinte nu poate justifica”, a afirmat Băsescu.

„Probabil va trebui să luăm în charter un avion de la Lufthansa sau un alt operator privat”, a mai afirmat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu s-a deplasat, joi, la Bruxelles, pentru a participa la lucrările Consiliului European, cu un zbor de linie al TAROM, aceasta fiind pentru prima oară în ultimii ani când şeful statului efectuează o deplasare externă fără a utiliza aeronava închiriată special de la TAROM.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă