EHF cere numele echipelor din Liga Campionilor până pe 1 iunie

Federația Europeană dă peste cap planurile FRH

Deși avea în plan ca meciurile din campionatul intern să fie reluate în iunie, Federația Română de Handbal (FRH) s-a văzut nevoită să înghețe actualul sezon.

Share

Cătălin Mihai 0 comentarii

Actualizat: 13.05.2020 - 22:00

Răsturnare de situație în handbalul autohton. După ce săptămâna trecută Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal votase, în majoritate, pentru reluarea competiţiilor în luna iunie, campionatele interne au fost înghețate și nu se vor mai relua. Asta după ce reprezentanţii cluburilor din ligile naționale de handbal masculin şi feminin și-au schimbat votul inițial și au decis închiderea sezoanelor competiţionale din cauza pandemiei de coronavirus.

Această schimbare bruscă de optică privind soarta actualului sezon se datorează presiunii puse de Federația Europeană de Handbal (EHF), care a solicitat la începutul acestei săptămâni ca toate asociaţiile naţionale să trimită numele echipelor participante în Liga Campionilor până la data de 1 iunie. „Pe 1 iunie cel târziu trebuie să comunicăm echipa campioană, pe 13 iulie, celelalte participante în cupele europene. Acelaşi lucru este valabil şi pentru băieţi şi pentru fete. Ne-a stricat planurile această decizie”, a declarat Alexandru Dedu, președintele FRH.

În cadrul aceleiași videoconferințe avute cu şefii FRH, reprezentanții cluburilor din prima ligă de handbal masculin au profitat de ocazie pentru a vota în favoarea eliminării regulii privind limitarea numărului de jucători extracomunitari pe care o echipă îi poate folosi la 3. Dacă ar fi intrat în vigoare din sezonul următor, cel mai mult ar fi avut de suferit campioana Dinamo, care are în lot nu mai puțin de 9 jucători extracomunitari.

La momentul întreruperii competițiilor, lider în clasamentul ligii naționale de handbal feminin era SCM Râmnicu Vâlcea, cu 43 puncte, urmată de CSM Bucureşti, cu același număr de puncte, dar golaveraj inferior. În campionatul masculin, primul loc e ocupat de campioana CS Dinamo Bucureşti, cu 55 puncte, iar pe locul secund se află Potaissa Turda, cu 50 de puncte.

Pe baza acestor clasamente vor fi desemnate formațiile care ne vor reprezenta în viitorul sezon al cupelor europene, însă acordarea trofeului de campioană rămâne la latitudinea Consiliului de Administraţie al FRH, care va lua o hotărâre în acest sens pe data de 18 mai.

Comentarii