15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportFAZ: "Băsescu nu-i poate accepta lui Ponta că s-a urcat cu bocancii...

FAZ: „Băsescu nu-i poate accepta lui Ponta că s-a urcat cu bocancii pe sistemul judiciar”

"Preşedintele român Traian Băsescu doreşte să rupă pactul de coabitare cu premierul Victor Ponta. Motivul este brutala intervenţie  a lui Ponta în sistemul judiciar, a declarat Băsescu într-un interviu pentru postul B1 TV ". Aşa îşi începe articolul, postat pe Facebook, jurnalistul Karl Peter Schwarz, articol apărut azi în ediţia print a cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Redăm articolul.

Pactul de coabitare semnat între preşedintele conservator, după victoria electorală a Uniunii Social-Liberale în luna decembrie a anului trecut, si prim-ministrul social-democrat a dezamorsat un conflict constituţional, care a culminat cu suspendarea lui Băsescu vara trecută.

Angajamentul lui Ponta de a coabita cu Băsescu a fost salutat în UE ca un pas important spre normalizarea situaţiei politice. În România, însă, acesta  a fost criticat. Liderul Partidului Liberal, Crin Antonescu, partenerul lui Ponta în USL, l-a acuzat pe prim-ministrul că a facut concesii în faţa lui Băsescu.

 Susţinătorii preşedintelui, la rândul lor au fost dezamăgiti de faptul că presedintele nu a respectat cerinţa Comisiei UE privind procesul de selectie transparent pentru procurorul general si conducerea DNA şi de faptul ca acesta a fost in schimb de acord cu Ponta. Conducerea DNA-ului a fost incredintata Laurei Kövesi, care nu a avut nici o experienţă relevantă în domeniul combaterii corupţiei politice. Procurorul General a fost numit Tiberiu Nitu, un prieten şi confident al primului ministru. Fostul ministru al justiţiei şi europarlamentarul Monica Macovei a pus sub semnul intrebarii independenţa politică si competenţă lui Nitu. Indirect, i-a reproşat lui Băsescu ca a facut un pact cu Ponta pe cheltuiala statului de drept.

Ulterior şi indirect, Băsescu i-a dat dreptate acum, în timp ce l-a acuzat pe primul ministru miercuri, că i-a eliberat din funcţie pe procurorii Mariana Alexandru si pe procurorul şef, Lucian Papici. Ponta l-a acuzat pe Papici ca face "cazuri politice", la comanda lui Băsescu.

În calitate de şef al Secţiei I al Agenţiei Anticorupţie DNA, Papici  şi adjunctul său, Alexandru, au trimis numeroşi politicieni corupţi în faţa justiţiei, inclusiv pe fostul prim-ministru Adrian Năstase. Papici a finalizat un rechizitoriu împotriva viceprim-ministrului Liviu Dragnea, un politician la nivel inalt al social-democraţilor.

Dragnea ar fi manipulat rezultatele referendumului pentru demiterea lui Băsescu pe  scară largă. Referendumul a eşuat din cauza participării insuficiente la vot în luna iulie a anului trecut.

Un alt dosar fierbinte pe masa lui Papici a fost cel de spălare de bani al magnatul mass-media, Dan Voiculescu, condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare. Împotriva fostului colaborator al Securitatii căruia ii apartine "Partidul Conservator ", si care este afiliat USL,  exista un alt proces pe rol, care o  afectează de asemenea pe fiica sa, Camelia. Cei doi sunt suspectaţi de a fi şantajat oameni de afaceri şi persoane publice sub ameninţarea de a da publicitatii reportaje negative pe postul de televiziune Antena 3.

Respectul pentru independenţa justiţiei a fost o parte centrală a coabitarii, a declarat Băsescu a miercuri seara, într-un interviu de televiziune. Presedintele a declarat ca i-a iertat deja cateva incalcari ale pactului de coabitare Premierului, insa nu poate accepta  ca Ponta „s-a urcat cu bocancii pe sistemul judiciar." Este clar că procurorul general Nitu şi ministrul justiţiei Robert Cazanciuc au acţionat " la comanda politică."

Mandatele celor doi procurori (Papici şi Alexandru-nn) au fost extinse în urmă cu doar o săptămână, concedierea lor a fost făcută fără consultarea cu directorul DNA Kovesi, la câteva ore  după ce Dragnea a fost pus sub acuzare.

Odată cu încetarea pactului coabitarii România este încă o dată confruntata cu un conflict constituţional. Dan Voiculescu a cerut vineri deja o alta suspendare a lui Băsescu. Aceasta ar fi a treia suspendare.

 

Cele mai citite

Cum ar putea arăta noua conducere a BNR. Votul urmează să aibă loc marți

Procesul de selecție pentru noua conducere a Băncii Naționale a României (BNR) devine din ce în ce mai contestat, în special în ceea ce...

Autoritățile din Capitală și Ilfov declară că sunt pregătite să intervină, dacă vor exista situații de urgență

La nivelul tuturor sectoarelor, au fost activate echipele de intervenție în regim de permanență, cu utilaje și materiale În Sectorul 6, primăria a cerut reprezentaților...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...
Ultima oră
Pe aceeași temă