14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportNEPOTISM JENANT. Familiile din Parlamentul României: Cum au ajuns în fotolii de...

NEPOTISM JENANT. Familiile din Parlamentul României: Cum au ajuns în fotolii de deputați fiica baronului de Prahova Mircea Cosma, nepoata primarului Pandele, dar și fiicele unor oameni de afaceri

Unii deputați au intrat în Legislativ pe locurile deținute, în trecut, de părinții lor sau au fost promovați de baroni locali sau de afaceriști. În alte cazuri, locurile de deputați au fost moștenite de soții sau chiar de mame.

Andreea Cosma (PSD) va ajunge deputat după o mișcare fără precedent în istoria Legislativului: doi social-democrați, aflați înaintea ei pe liste, au demisionat din Parlament. Este vorba de Cornel Nanu, primarul Comunei Cornu, și Ludmila Sfîrloagă, vicepreședintele CJ Prahova. În acest fel, Andreea Cosma va intra în Parlament de pe un loc neeligibil – șapte, în condițiile în care PSD Prahova a obținut doar cinci locuri.


Subiectul zilei: Șapte zile de la dispariția lui Ghiță, cercetat în mai multe dosare penale. Bogdan Diaconu, prietenul său și liderul PRU, precizări: Dacă a plecat în lumea cea mare, a făcut-o doar pentru că se temea pentru viața sa



Andreea Cosma nu a avut dosarul complet, motiv pentru care încă nu i s-a validat mandatul. În prima zi a Legislativului, Andreea a venit la Parlament însoțită de fratele său, Vlad Cosma, fost deputat în legislatura 2012-2016, condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare. Tatăl celor doi este Mircea Cosma, fost preşedinte al Consiliului Județean Prahova, condamnat şi el în primă instanţă la 8 ani de închisoare.

De profesie notar, Andreea Cosma a fost trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu. Pe lângă cariera de notar, a încercat să se afirme şi pe piaţa muzicală, sub numele de scenă ”Deea”. Demisia din Parlament a celor doi aleși locali, care i-au făcut loc, încalcă strategia oficială a PSD, sintetizată de președintele Liviu Dragnea. „Aleşii locali PSD care au câştigat mandate rămân în Parlament”, afirma președintele PSD.  

Fetele lu’ tata

Corina Bogaciu (PSD), 27 de ani,  este fiica unui consilier local din Voluntari, Ion Bogaciu, vărul și nașul de botez al lui Florin Pandele, primarul din Voluntari. Ne-poata lui Pandele  a devenit celebră după ce jurnaliștii au descoperit pe profilul ei de Facebook mai multe poze în care își etalează calitățile fizice. Potrivit relatărilor din presă, Bogaciu are doar studii medii, deși ea a trecut în do-sarul de candidatură că este de profesie economist. Deşi la examenul de Bacalaureat Alexandra Corina Bogaciu a obţinut media 7,68 (având nota 5,35 la disciplina Limba şi Literatura Română – proba scrisă), tânăra a ocupat prima poziţie pe listele PSD Ilfov, câştigând un fotoliu de deputat.


Citiți și: Preşedintele care a furat Crăciunul. Kim Jong Un le-a interzis nord coreenilor să sărbătorească Naşterea Domnului, obligându-i să o celebreze pe bunica lui
Liderul nord coreean, Kim Jong Un, a interzis creştinilor din statul asiatic să mai celebreze naşterea Crăciunul, impunându-le acestora să sărbătorească naşterea bunicii sale, Kim Jong Suk, care a venit pe lume in Ajunul Craciunului din 1919, transmite New York Post. Citiți aici tot articolul!
 



Social-democrata Ioana Bran a ajuns la 30 de ani direct în conducerea Camerei Deputaţilor, devenind secretar al Biroului Permanent, poziţie din care va încasa un salariu net de 13.863 lei pe lună. Decizia a fost luată direct de Liviu Dragnea, peste capul grupului parlamentar PSD, deși postul era râvnit de o serie de veterani din partid. Ioana este și membru al uneia dintre cele mai importante comisii permanente, cea pentru buget. 

Până acum a lucrat în compania tatălui său, Ioan Bran, un cunoscut producător de palincă, proprietar al distileriilor Bran. Acesta i-a găsit un loc la PSD  Satu Mare, după ce fiul său, Daniel, a devenit consilier al lui -Daniel Constantin  la Ministerul Agriculturii. Potrivit presei locale, în 2013, Daniel Bran a fost reţinut de DNA pentru o acuzaţie de luare de mită, 500.000 de euro, pentru a facilita rezolvarea unui dosar la ANRP.

Fețe noi în Opoziție

Mara Mareş, membră a PNL, este cea mai tânără deputată. Are doar 24 de ani şi studii în străinătate. Tatăl său, Ioan Mareș, este consilier judeţean PNL şi fost preşedinte PDL Făgăraş. El este un om de afaceri de succes, îmbogățindu-se din cultivarea cartofilor. 

Potrivit declarației sale de avere, Ioan Mareş a cheltuit în ultimii opt ani aproximativ 100.000 de lire sterline pentru taxele de studiu (liceu și facultate) și chiria fiicei sale la Londra. Nevoia de fețe noi pe listele PNL, dorite de președintele Iohannis, a venit ca o mănușă pentru familia Mareș. Puternicul baron local i-a făcut loc fiicei sale, ejectându-l de pe liste pe Gheorghe Ialomițianu (57 de ani), fost ministru de Finanțe în Guvernul Boc. 

„Visez la acest lucru de copil. Astăzi a fost prima ocazie”, a afirmat tânăra liberală după ce a prins un loc eligibil. Chiar dacă a uimit presa locală afirmând că Făgărașul este un oraș bogat și nu a știut diferența dintre legile organice și cele ordinare, ea promite că va da dovadă de profesionalism. Tânăra liberală a fost aleasă secretar al Comisiei pentru egalitate de șanse între femei și bărbați și va face parte și din Comisia de învățământ. 

În alte cazuri, mandatele deținute cândva de copii au ajuns la mamele acestora. Actualul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost parlamentar USL de Maramureș, între 2008 și 2012.  Acum,  mama sa, -Viorica Cherecheș, reprezintă același județ din partea PNL, ca urmare a unei înțelegeri dintre primar și liberali. Cătălin Cherecheș a câștigat alegerile locale fiind în arest preventiv, într-un dosar de luare de mită. 

Alți parlamentari au confirmat deja moștenirea primită de la părinți. Adrian Mocanu a obținut un nou mandat de deputat de Buzău, din partea PMP. În 2012, el a candidat din partea PSD, pe listele USL, într-un colegiu la Camera Deputaților, care se suprapunea cu colegiul de la Senat în care a can-didat tatăl său, Victor Mocanu. Între timp, tatăl s-a retras din politică, fiind condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupție.   

Sângele apă nu se face

Legăturile de sânge se dovedesc solide și în rândurile minorităților naționale. Rutenii vor fi reprezentați în Legislativ de Iulius Firczak, fiul fostului deputat al rutenilor din ultimii 16 ani, Gheorghe Firczak. Acesta a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), în anul 2015, tocmai pentru că în perioada 2008-2012  şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar. Anul acesta, cu ANI pe urmele lui, Firczak a renunţat la Parlament, însă i-a făcut loc fiului – Iulius Marian Firczak. Acesta a fost repartizat în Comisia pentru buget a Camerei Deputaților. 

Uniunea Polonezilor va fi reprezentată de Victoria Longher, soția fostului deputat al aceleiași minorități, Ghervazen Longher (2000-2013). În luna iunie 2014,  Ghervazen Longher a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de conflict de interese. El i-a angajat ilegal, la Camera Deputaților, pe fratele și sora sa. 

Italienii din România au decis să-l înlocuiască pe fostul deputat Mircea Grosaru, decedat chiar în timpul mandatului, cu fiul acestuia, Andi Gabriel Grosaru.


George Michael, geniul distructiv înconjurat de moarte: Timp de 12 ani, m-am simțit de parcă am fost blestemat. Nu poate fi descris în cuvinte câtă moarte simțeam în jurul meu

Cântărețul George Michael, care a decedat în ziua de Crăciun, la vârsta de 53 de ani, a încercat în repetate rânduri să își distrugă cariera. Astfel, el a refuzat să își promoveze munca și a pornit un război împotriva celor de la Sony, pe care i-a calificat drept stăpâni de sclavi. Totodată, a avut o perioadă în care a refuzat să intre în studio, preferând să se lase pradă depresiei și agoniei, departe de ochii publicului. În plus, viața lui sexuală a reprezentat un alt motiv de controversă, la fel ca și direcția sa politică și atacurile la adresa președintelui Bush, notează The Guardian. Cititi aici detalii!

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....
Ultima oră
Pe aceeași temă