37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSportExamen dur pentru viitorii comisari europeni

Examen dur pentru viitorii comisari europeni

Pentru a ajunge sa fie validati in functia de comisar european, candidatii trebuie sa treaca printr-o procedura care cuprinde aproape trei ore de audieri, avertizeaza seful Biroului de informare al Parlamentului European la Bucuresti, Enrico D'Ambrogio. Cu ocazia unei dezbateri despre integrarea Romaniei in UE, acesta a precizat ca audierile vor avea loc la Bruxelles, in perioada 27-29 noiembrie, si vor fi facute de o comisie parlamentara care se ocupa exact de problemele cu care va fi insarcinat comisarul european, caz in care candidatii trebuie sa dea doar „raspunsurile potrivite”. Potrivit lui Enrico D'Ambrogio, candidatii trebuie sa raspunda la intrebarile din doua chestionare, unul cu intrebari generale, privind personalitatea, experienta, viziunea asupra viitorului Uniunii Europene, atitudinea fata de Parlamentul European, iar celalalt, „mai specific”, va include chestiuni referitoare la tematicile de care se va ocupa comisarul. „Incep cu o foarte scurta introducere a comisiei parlamentare, apoi un discurs al comisarului desemnat, apoi o sesiune lunga de intrebari si raspunsuri intre deputati – numai cei care sunt membri in aceasta comisie – si comisarul desemnat”, a explicat seful Biroului de Informare al PE.
Romania si Bulgaria ar trebui sa nominalizeze candidatul pentru postul de comisar european spre sfarsitul acestei luni. Votul definitiv de aprobare de catre PE va avea loc pe 4 ianuarie 2007, intr-o sedinta speciala, prima la care participa ca membri si deputati romani.
De remarcat ca, de-a lungul timpului, au fost si candidati respinsi de Parlamentul European. Este cazul lui Rocco Butiglione, propus de Italia pentru pozitia de comisar al CE pentru Justitie si Afaceri Interne.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă